Notícies

La Beca Josep Maria Bernat 2017, per a la flabiolaire Mar Vilar
Dl. 18-Des-2017

La intèrpret de flabiol Mar Vilar ha guanyat aquest passat dissabte, 16 de desembre, la 23a edició de la Beca Josep Maria Bernat, després de la interpretació de les peces assignades per a aquest instrument davant del jurat. La Mar Vilar té 20 anys, és de Palafolls, i toca el flabiol a la cobla d'aquesta població.

Segons la pròpia Mar "és tot un honor" haver aconseguit la Beca, i ressalta com de útil és aquesta oportunitat ja que "una meta com aquesta et fa millorar". "A més a més - prossegueix - que et reconeguin fa molta il·lusió". Vilar ha sigut alumne de Marcel Sabaté al Conservatori de Girona, i ara al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, ho és de Jordi Figaró. Ella va començar a tocar el flabiol fa 7 anys gràcies al projecte de l'Escola Municipal de Música i Dansa de Palafolls, en què la banda també va apostar per la cobla. A part que l'instrument li agrada molt, ara, Vilar ja té fins i tot una alumne. De fet, aquesta deixeble serà la seva substituta ja que Vilar alternarà actuacions amb la cobla Palafolls i La Principal de l'Escala a partir de l'any vinent. Aquesta és la prova de l'èxit del projecte de la Palafolls per crear nous instrumentistes de cobla.

Per aconseguir la Beca Josep Maria Bernat la Mar Vilar ha hagut d'interpretar una peça obligada del seu instrument. En el seu cas, en tractar-se de flabiol, l'obra ha sigut la Sonata número 3 de Haendel. Aquesta obra ja la coneixia, igual que l'obra de temàtica lliure: Variacions sobre un tema italià, del mestre Jordi León. Vilar va preparar la interpretació des d'abans de l'estiu i finalment ha aconseguit la Beca.

Des de la cobla Palafolls també valoren molt positivament que la seva flabiol hagi aconseguit aquest títol i destaquen les seves capacitats: "té talent, constància i dedicació".

La guanyadora de la Beca oferirà una demostració de les seves habilitats interpretatives el proper diumenge, 7 de gener, a les 18:00 h., al Teatre Armengol de Bellpuig. Serà en el marc del concert de les cobles Mediterrània i Bellpuig. Això li suposa "una barreja de il·lusió i responsabilitat".

La Beca està valorada en 2.500 € i el Jurat ha refusat atorgar cap accèssit entre els altres finalistes. Es integrants d'aquest panell de jutges d'enguany han sigut els músics Concepció Ramió, Alfons Miró, Jesús Ventura i Josep Maria Serracant.

L'Associació Músics per la Cobla convoca aquesta Beca amb el suport de l'Ajuntament de Bellpuig i la Diputació de Lleida. El seu objectiu és promoure l'estudi dels instruments que conformen la cobla i homenatjar el compositor Josep Maria Bernat. La Beca està dirigida als estudiants d'instruments de cobla menors de 21 anys. Al llarg d'aquests anys l'han guanyada noms tan coneguts avui en dia com Josep Coll Ferrando, Carles Raya, Ferran Miàs o Aurora Vizentini.