Notícies

La 2a edició de la Copa Catalunya canvia de data i certes normes
Dc. 03-Jul-2019

La Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) ha confirmat a les colles de sardana esportiva que la 2a edició de la Copa Catalunya se celebrarà el dissabte 7 de setembre, a les 21:00 h. Serà a Montblanc, com l'any passat. Aquesta competició, però, també ofereix d'altres modificacions respecte a la competició precedent. Les inscripcions estan obertes fins el proper dilluns 22 de juliol.

Així, s'obre a totes les categories existents, excepte Alevina. Tanmateix, les colles d'aquest marge d'edat es podran apuntar com a rotllanes Infantils per fomentar la seva participació. Per tant, la competició serà per a les colles Infantils, Juvenils, Grans i Veteranes. Com l'any passat, s'acceptaran de 4 a 8 colles per categoria però si no s'assoleixen les 4 rotllanes registrades a una categoria, es cancel·larà la seva disputa. Però aquí també hi ha excepcions: si això passa a la categoria Infantil o Juvenil, "es permetrà que les colles inscrites puguin participar en la categoria d'edat superior, a condició que les d'aquesta categoria no hagin assolit el màxim de 8 inscrites". I eil mateix en el cas Veterà, que podran ballar a la categoria Gran.

Una altre canvi és que desapareixen les colles caps de sèrie. Si l'any passat hi havia 3 colles amb preferència per estalviar-se una ronda o no competir entre elles en aquest primer punt, enguany el sorteig dels enfrontaments serà directe. Per tant, es pot donar un enfrontament entre les favorites a la 1a sardana eliminatòria.

El que sí es manté són les inscripcions preferents. Són, per a les categories Infantil i Juvenil, les 3 primeres del Campionat de Catalunya 2018 i les Campiones Territorials 2018. Per a les categories Gran i Veterana, les 3 primeres de la Copa Catalunya 2018 i les Campiones Territorials 2018. Si alguna d'aquestes rotllanes no s'apuntés, "no seran substituïdes per les classificades a continuació, sinó que incrementaran el nombre de colles en inscripció oberta". Un cop registrades, les colles no podran renunciar a competir a la Copa Catalunya passat el dijous 25 de juliol. Si hi ha més de 8 colles inscrites, l'excedent estarà en reserva per ocupar la plaça que pugui deixar una colla que renunciï a ballar aquest títol, abans del citat 25 de juliol.

La competició serà en format d'emparellament de manera que una colla ballarà contra una altra i la que obtingui millor puntuació dels jurats, passarà a la següent fase. Tot i així, les rotllanes eliminades tindran opcions a una sardana de repesca. D'aquesta manera totes les colles ballaran com a mínim 2 sardanes, mai consecutives. I el concurs està plantejat de manera que qualsevol colla balli com a màxim 4 sardanes. A més a més, cal considerar que totes les sardanes seran en format de 5 tirades.

Per fer-ho més emocionant, hi haurà una llista de 16 sardanes, que es comunicarà a les colles perquè puguin preparar-les com passa al Campionat de Catalunya de Lluïment. Però en aquest cas les sardanes que ballarà cada colla seran per sorteig. El màxim de sardanes que s'interpretaran seran 12.

L'equip de Jurat ha de decidir en cada cas quina colla guanya cada duel, sense poder empatar-les. A més a més, "una errada de repartiment, així com una errada de conjunt o ajut exterior, suposarà la pèrdua de l’eliminatòria". D'aquesta manera la Copa Catalunya esdevé l'autèntica 'competició del KO' sardanista.

El concurs de la Copa Catalunya "computarà per al mínim de concursos vàlids a l'efecte del Campionat de Catalunya, encara que hagin quedat com a reserves o no hagin estat admeses, llevat que hi hagin renunciat expressament o, havent estat admeses, no s'hi hagin presentat". És un concurs sense sardana revessa i la subvenció de desplaçament per a les rotllanes és la mateixa per a totes, sigui d'on sigui que provinguin. Però "la distància a recórrer per les colles, incloses les reserves malgrat que no hi hagin participat, computarà a l'efecte de la subvenció anual per quilometratge".

La passada edició es va celebrar aquest nou torneig de sardana esportiva a Montblanc perquè era la Capital de la Sardana 2018. El format va engrescar l'Ajuntament, que es va oferir a tornar a acollir l'esdeveniment. Les colles campiones van ser, com colla Gran, la Mare Nostrum, de Barcelona; i com a Veterana, Toc de Dansa, de Tarragona.