Notícies

Jornades sobre els músics de les cobles-orquestra
Dt. 01-Mar-2011
Aquest febrer, Can Quintana Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí ha organitzat un programa de reflexió sobre el món de les cobles-orquestres. Aquesta activitat ha ofert dues ponències i s'ha realitzat amb l'ajut del músic Jordi Molina. L'objectiu és remarcar la figura del músic que integra aquesta formació musical, ja que segons Antoni Roviras, director del Museu, "és un ofici que té un passat i és exemple d'un patrimoni musical importantíssim". Però la part més destacada és que es realitzaran unes jornades anuals sobre aquest tema a partir d'aquest any. Aquest fet posa de nou de manifest la importància que té el món de la cobla-orquestra i el poc interès d'estudi que ha rebut fins ara.

La primera de les activitats ha aplegat tota una sèrie de músics representatius del sector com en Martí Camós, en Francesc Cassú, n'Anna Costal, n'Antoni Mas i el propi Jordi Molina per parlar del tema de 'Fer de músic' a una cobla-orquestra. Cadascuna d'aquestes figures ha aportat una perspectiva diferent, ja que per exemple n'Anna Costal ha pogut parlar del fet de ser dona en aquest món de músics, mentre que n'Antoni Mas ha estat l'exemple de com cal gestionar la feina i professionalitzar el sector.

Aquest esdeveniment ha comptat amb la moderació del periodista i escriptor Jordi Lara, conegut per la coordinació del programa 'Nydia' de TVC i pel llibre 'Una màquina d'espantar ocells' amb el món de la sardana com a nexe d'unió narratiu. En aquesta trobada de músics s'ha debatut sobre quin és l'avui d'aquestes formacions i quins són els reptes de futur.

La segona part d'aquest cicle ha estat la presentació d'un projecte de recerca, coordinat pel tenora Jordi Molina, sobre personatges històrics de les cobles-orquestres. Aquest treball és un resum audiovisual de trobades i converses que ens apropa a les vivències de vuit personatges històrics de les cobles-orquestres. Precisament, un dels protagonistes és el mestre Martirià Font, desaparegut el passat mes de febrer. Aquest document tindrà noves versions a partir d'aquest any per mitjà de nous testimonis.

La iniciativa d'aquestes sessions ha sorgit del propi Museu de la Mediterrània, ja que entre les seves prioritats hi té la música. El fet d'estar ubicat en un emplaçament geogràfic on la cobla-orquestra és la formació líder empenyia ineluctablement a reflexionar sobre aquestes formacions. "Torroella i el Baix Ter – explica n'Antoni Roviras – han estat escenari del naixement i consolidació d'aquest moviment i encara avui hi té una petja molt important." A més a més, l'estudi de l'etnomusicòleg Jaume Ayats amb l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC) sobre la vida i les músiques al Baix Ter i la tasca d'en Jordi Molina, exportant la sonoritat de la tenora fora de la cobla i la sardana, així com el seu treball de recerca per recuperar el paper de les cobles-orquestres com a important part del nostre patrimoni, han sigut els altres elements que han provocat la celebració d'aquestes jornades.

Aquesta petit cicle l'ha organitzat l'IPEC, el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Can Quintana Museu de la Mediterrània i l'Ajuntament de Torroella del Montgrí, junt amb la col·laboració de l'Aula de Música Tradicional i Popular i Musicat (Associació Professional de Músics de Catalunya).