Notícies

Jordi Castellà guanya la 1a edició del Premi de composició per a cobla de Masquefa
Dl. 03-Abr-2017

El pianista i compositor Jordi Castellà ha guanyat la 1a edició del Premi de composició de música per a cobla que ha impulsat l'Ajuntament de Masquefa amb la cobla Montgrins, en el marc del festival de música 'Masquefa sona bé'. La peça és una obra lliure per a cobla, titulada Fantasia per a tenora i cobla. La final s'ha celebrat aquest passat diumenge, 2 d'abril, amb un concert en què els Montgrins han interpretat les 4 obres finalistes, amb la sala plena d'oients.

Així, la 1a part ha ofert aquestes obres aspirants. Hi ha sonat 2 obres per a cobla i percussió, una obra per a cobla i tenora i una sardana. El jurat l'han integrat els coneguts compositors Albert Guinovart, Jordi Molina i Jesús Ventura, que han hagut de seleccionar les 4 obres finalistes entre 13 composicions presentades. En concret, hi aspiraven 3 sardanes i 10 obres per a cobla.

La dotació del premi és de 3.000 € i s'ha atorgat 2.500 € al guanyador i 500 € en concepte d'accèssit a l'obra Cançó per un solstici d'estiu, de Carles Prat. Les altres finalistes, que també han obtingut accèssit però sense premi en metàl·lic han sigut la sardana Del calaix, d'Anna Serra i l'obra per a cobla Concert a les golfes (Sis estampes per a cobla), de Jordi Moraleda. La 2a part de l'esdeveniment ha consistit en un concert de sardanes d'autors com Antoni Pérez Moya, Marcel Artiaga, Ferran Carballido i Ricard Viladesau.

El guanyador defineix la composició com "una obra amb la tenora com a solista en un únic moviment, amb 2 motius musicals, un per a la tenora, i un altre més festiu, que es desenvolupen". Jordi Castellà també ha manifestat que aquesta peça feia anys que la tenia començada i que gràcies al certamen va revisar-la per donar-li sortida. En aquest sentit, ha qualificat aquest nou premi de composició com "una iniciativa fantàstica" i ha assegurat que el premi l'incitarà a escriure més obres per a cobla més endavant.

L'Ajuntament i el jurat valoren "molt positivament la feina de tots els autors" i estan satisfets per la bona participació que hi ha hagut en aquesta 1a edició. Pel que fa a la cobla, consideren que la creació d'aquest premi "honora la població i la bona valoració que fan de la cultura, en especial la nostra".

Jordi Castellà va néixer a Cervera i és pianista. Es va formar al Conservatori de la seva vila natal i al Conservatori Superior de Música de Barcelona, sota el mestratge de Jordi Vilaprinyó. Ha actuat a diversos escenaris de prestigi com el Palau de la Música Catalana, l'Auditori de Barcelona, el Gran Teatre del Liceu, l'Auditori Enric Granados de Lleida o la Fundación Juan March de Madrid, sota la direcció de mestres com Manel Valdivieso, Ernest Martínez-Izquierdo, Carl Davis, Josep Pons, Alfons Reverté o Salvador Brotons. També ha compaginat diverses formacions musicals, com el 'Diabolus in Trio', el Quartet Teixidor, el grup de música contemporània 'Tactum', l'Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya i l'Orquestra Nacional de Lituània.

És l'autor de la sardana dedicada al Museu dels Vestits de Paper de Mollerussa, titulada Vestits de Paper, inclosa al disc de sardanes centrades en la població del Pla d'Urgell, que es va presentar l'octubre passat, en el marc de Mollerussa com a Capital de la Sardana 2016. També ha guanyat d'altres concursos de composició com el 1r Concurs de Composició per a Octet de Trombons de Catalunya (2015); ha sigut accèssit a la 5a edició dels Premis Catalunya de Composició Coral, de la Federació Catalana d'Entitats Corals (2013) o 1r premi del 13è Certamen de Composició de Mollet del Vallès amb la sardana Tardoral (2006). I encara cal citar el 1r premi del 2n Concurs de Composició per a Joves Compositors de Blanes, amb la sardana L'Estudiant (1998). Es pot consultar més àmpliament la seva biografia i el seu currículum a la seva pàgina http://www.jordicastella.cat/.

Aquest premi de composició de música per a cobla s'emmarca en el cicle de música estable ‘Masquefa sona bé’, que busca la difusió i promoció de la música, amb temporades estables de concerts a Masquefa. La participació de la cobla Montgrins es basa en la bona relació amb aquesta població de l'Anoia. La seva col·laboració és històrica, ja que es remunta a l'estiu del 1947, quan la formació musical hi va actuar per la Festa Major. Des de llavors la relació s'ha mantingut i músics i vilatans han anat teixint lligams. Per aquesta raó, en el marc dels 70 anys de col·laboració s'ha convocat aquest premi per tal d'incitar els músics escriure i interpretar música per a cobla i al públic a escoltar-la. La cobla Montgrins exerceix el vessant professional d'interpretació musical d'aquest certamen.