Notícies

Joan Josep Blay guanya el Premi SGAE de sardanes 2006
Dv. 01-Des-2006
El lliurament es va fer a Tarragona, l'11 de novembre

El compositor de Gavà, Joan Josep Blay va rebre el Premi de l'SGAE de Sardanes 2006, atorgat pel jurat del certamen a la seva sardana 'Una pinzellada en blau'. D'altra bnada, Marc Timón i Jaume Cristau van obtenir sengles accèssits d'aquest certamen que convoquen la Societat General d'Autors i Editors i la Fundació Autor, per les sardanes 'Tiet Ferriol, l'últim rossinyolet' i 'Xamosa Clàudia', respectivament. La sardana premiada va ser retribuida amb 3.000 euros, mentre que els autors dels accèssits van rebre 900 euros cadascun. El Jurat del certamen estava integrat pels mestres Josep Solà, Joan Albert Amargós, Francesc Cassú, Manuel Oltra i Jesús Ventura i Barnet.

L'acte de lliurament del Premi SGAE de Sardanes va tenir lloc al Teatre Metropol de Tarragona el dia 11 de novembre. La cobla Mediterrània, sota la direcció de Jesús Ventura, va interpretar la sardana guanyadora de l'any passat: 'La primera volada' d'Ultano Gómez, així com 'Tarragona' d'Enric Casals i també les guanyadores d'aquesta edició. Un darrer apartat del concert del Premi SGAE de Sardanes es reserva cada any a homenatjar els autors de la demarcació on se celebra la cerimònia de lliurament de guardons, i que en aquesta ocasió es va dedicar als tarragonins Joan Juncà, del qual es van interpretar les sardanes 'L'àvia Teresa' i 'Xalom' i Tomàs Gil Membrado, de la producció del qual es van seleccionar les sardanes 'La font de la Vena' i 'Tarragonina'.

La d'enguany ha estat la 22a edició del Premi SGAE de Sardanes. L'objectiu d'aquesta convocatòria anual és impulsar la creació de noves composicions d'aquest gènere musical i difondre les obres dels autors guardonats al llarg dels anys, com Xavier Boliart, Josep Vicens, Tomàs Gil Membrado, Ricard Viladesau, Antoni Serra Oribe, Jaume Cristau, Albert Carbonell, Joan Lluís Moraleda, Salvador Brotons, Josep Prenafeta, Víctor Cordero i Ultano Gómez, entre d'altres.

Joan Josep Blay, el guanyador d'enguany, ja havia estat guardonat en l'edició de 2002 del Premi SGAE, amb la sardana 'Nacional II'. Aquest autor, nascut a Gavà el 1955, s'ha distingit per la seves inquietuds en el camp de la creació musical, no només en l'àmbit de la música per a cobla, sinó també en els camps de la música simfònica, de cambra, coral i de jazz-rock. De la seva obra coblística cal ressenyar l'obtenció del Premi Ramon Serrat, l'any 1987, amb la sardana 'Cançó de falda per l'albada' i l'any 1988 el Premi Noves Experiències, amb la sardana 'Lleugerament borratxo'. Ha experimentat en la incorporació de noves sonoritats en la cobla amb obres com 'Cavatina i trans-vals: divertimento per a xeremies' (amb versions per a tres tenores i tres tenores i tible), 'Le circ des étoiles' (suite per a cobla i percussió) i la 'Suite traumàtica per a cobla i saxo' (estrenada al Memorial Joaquim Serra de 2002). Entre altres reconeixements públics, Joan Josep Blay ostenta el títol de Gavanenc del 2002 i també ha merescut el Premi Joan Cererols i Fornells de Música, que se li va atorgar l'any 2003 en el marc dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat.