Notícies

Ja està disponible el programa de l'Aplec Internacional a Copenhaguen
Dv. 12-Abr-2019

Adifolk ha presentat al centre cultural Arts Santa Mònica el programa oficial de l'Aplec Internacional que se celebrarà a Copenhaguen del dijous 25 al diumenge 28 d'abril. En total hi haurà 500 actuants de 25 entitats diferents de la cultura popular i tradicional. Una de les principals novetats és la incorporació de xerrades de petit format, i una d'elles es dedicarà a la sardana esportiva.

El president d'Adifolk, Ivan Besora, ha explicat en roda de premsa que l'Aplec d'enguany, amb 500 participants, assoleix la xifra d'actuants més gran des que va començar aquest projecte. Enguany s'emmarca en la celebració del festival '48 Timer', un dels grans esdeveniments culturals de la capital danesa. I a sol·licitud de les entitats, "es recupera l'esperit de l'Aplec, i hi participaran grups complets", ha indicat Besora. A la roda de premsa també s'ha presentat un espot publicitari sobre l'esdeveniment, i el programa oficial, editat en català i danès.

En referència a la sardana i la cobla, el divendres 26 d'abril, a les 16:00 h. hi haurà una ballada de sardanes popular, durant 1 hora, a la Den Sorte Plads. Dissabte 27 d'abril, també durant 1 hora, se celebrarà una altra ballada, a la Blagards Plads. I a partir de les 18:30 h., a l'esdeveniment culminant titulat 'Festa Major a Catalunya', es podrà tornar a veure sardanes. Diumenge 28 d'abril, a les 12:00 h., a Sankt Hans Torv hi haurà una altra ballada, també d'1 hora de durada. Es podrà tornar a gaudir de la nostra dansa i música a l'espectacle de cloenda de diumenge 28 d'abril, a Sankt Hans Torv, a partir de les 17:00 h. I això sense oblidar la presència i actuació de les colles a les cercaviles, desfilades i actuacions conjuntes de grups durant tot el cap de setmana.

Pel que fa la presència de la sardana a les xerrades de debat, serà dissabte 27 d'abril, a les 10:15 h., a la Blagards Plas. S'hi preveu la intervenció d'un representant de cadascuna de les colles participants a l'Aplec d'enguany, i del periodista de Catalunya Ràdio Quim Rutllant. La sessió, breu, es planteja des del punt de vista de la sardana esportiva, les colles, i la seva motivació a l'hora de ballar, especialment el jovent, entre d'altres temes.

L'Aplec preveu una trentena d'activitats durant 3 dies i mig. La presentació oficial serà el dijous 25 d’abril però les actuacions començaran l'endemà, divendres 26 d’abril, amb la citada ballada de sardanes i un espectacle de benvinguda, amb la participació de tots els grups, que faran una cercavila per tots els carrers.

Aquest esdeveniment arriba enguany a la 32a edició i se celebrarà al barri més emergent i cosmopolita de la ciutat, Nørrebro. El projecte manté la línia d'inserir-se dins d'una gran activitat o festival de la cituat on viatja per aconseguir el màxim de difusió i explicar la realitat de la cultura catalana i la pròpia Catalunya. Aquest objectiu ja va provocar problemes a l'edició del 2017 a Ostrava, i l'any passat amb l'ambaixador espanyol a Washington, Pedro Morenés. L'Aplec Internacional l'organitzen Adifolk i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i enguany compta amb l'ajuda del Casal Català de Copenhaguen.

Una altra novetat de l'Aplec d'enguany és la incorporació de la cuina catalana gràcies a la Federació d'Escudelles, Ranxos i Sopes històriques. L'entitat farà unes sessions de preparació i tast de 3 receptes tradicionals: el ranxo de Vidreres i les escudelles de Castellterçol i de la Seu d'Urgell.

L'Aplec Internacional va començar el 1988 a Amsterdam i amb el pas del temps ha anat canviant de format. De ser una trobada inicial del món de la sardana, de seguida va acollir d'altres expressions de la cultura popular que van permetre explicar la realitat tradicional a l'exterior. Aquest fet va ajudar a què Frankfurt l'acollís el 2007 en el marc de què la literatura catalana va ser la convidada d'honor a la seva Fira del Llibre, la més important del món. Des del 2017 a Ostrava s'ha convertit en un autèntic niu d'actuacions de cultura popular inserit a d'altres esdeveniments de la ciutat que l'acull.