Notícies

Homenatge a Sebastià Alba a la darrera ballada que organitzarà l'Obra Sardanista Violetes del Bosc
Dl. 16-Set-2019

Aquest proper dissabte 28 de setembre l'Obra Sardanista Violetes del Bosc celebrarà un doble esdeveniment especial: l'homenatge a Sebastià Alba, i la darrera ballada de sardanes que organitza, davant de la Catedral de Barcelona. Serà amb una ballada doble a partir de les 17:00 h., amb les cobles La Principal del Llobregat i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

L'esdeveniment compatarà amb l'assistència de Sebastià Alba, qui ha sigut el pal de paller d'aquestes ballades durant dècades. I també qui va portar la colla Violetes del Bosc ha ser una de les més reconegudes del món de la sardana esportiva. Sota la seva direcció la rotllana va guanyar gairebé 40 Campionats de Catalunya, 21 d'ells consecutius, entre 1965 i 1985. La seva figura ha sigut cabdal per revolucionar l'estil de ballar de les colles de sardana esportiva i la seva tasca ha convertit les ballades de dissabte a la tarda al Pla de la Catedral en un punt de referència local, però també turístic. Per això Sebastià Alba ha vist reconeguda la seva dedicació durant tots aquests anys amb diversos guardons, com la Rosa d'Or d'Anglès (1988); la Medalla al Mèrit Sardanista, de l'Obra del Ballet Popular (1990); la rèplica del penó de la Federació de les Colles Sardanistes de Barcelon Ciutat (2015) o la insígnia d'Or i Diamant de la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (2015).

La ballada oferirà sardanes relacionades amb el propi Sebastià, per diversos motius, que s'han seleccionat a partir d'una trobada amb ell. Així, hi sonaran, entre d'altres, La nit de l'amor, d'Enric Morera; La més maca de l'envelat, de Josep Maria Tarridas; Saltant les roques, de Jaume Vilà; Tossa bonica, de Francesc Mas Ros; Els ocells et canten, de Conrad Saló o Rosa de Sant Jordi, de Fèlix Martínez i Comín. Les sardanes de conjunt seran Alba, de Jaume Roca Delpech i Al·legoria, de Josep Albertí. A més a més, actuarà la colla Violetes del Bosc, tot ballant la seva sardana homònima d'Agustí Borgunyó, en homenatge al seu antic capdanser. Abans de cada sardana hi haurà una petita explicació a través d'una megafonia especial.

En aquesta ballada no hi haurà postulació. Però sí que es lliurarà a tots els assistents la típica 'floreta' com a símbol i en record d'aquest esdeveniment i aquestes ballades.

Després de 50 anys d'organitzar ballades i aplecs, amb la marxa de Sebastià Alba, s'acaba el cicle de l'Obra Sardanista Violetes del Bosc. Unes sessions que van començar justament a partir d'una ballada per celebrar els 25 anys de la colla i que amb l'arribada dels 75 anys, s'acabaran. Cal veure si algú en prendrà el relleu. Sembla que hi ha alguna entitat disposada al repte, però caldrà quadrar pressupostos i recursos humans.

Des de l'organització s'ha fet una crida perquè el màxim possible de sardanistes acudeixin a la ballada. També s'ha demanat que les entitats sardanistes remetin un escrit amb uns mots d'adhesió a Sebastià Alba, al correu electrònic obravioletesdelbosc@gmail.com. Aquests textos s'enquadernaran i se li faran arribar.