Notícies

Fotografies històriques de cobla, disponibles per a la lliure consulta a Internet
Dl. 18-Feb-2019

La Generalitat de Catalunya ha posat a disposició a través d’internet, i gràcies a la donació de Montserrat Mauné a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà, una collecció d’imatges i documentació de diverses cobles de principis del s. XX. A http://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/ArxiusEnLinia/ es pot fer la cerca d’aquests documents.

Es tracta d’un total de 153 documents de diversa naturalesa: fotografies, postals, díptics, tríptics o llibrets. El responsable d’atorgar-li la identificació amb els noms dels músics ha sigut el professor de tenora i músic de La Principal d’Olot, Josep Loredo. És el responsable d’una pàgina electrònica amb milers de fotos antigues de cobles i orquestres, de manera que aquest coneixement profund li he permès desenvolupar aquesta tasca. I encara més, ha pogut fins i tot incorporar-hi informació extra dels músics, com ara de quina cobla venien, de qui eren fills, etc.

Aquest fons documental el tenia Javier Gironella. El seu avi i el seu pare es van encarregar de contractar les cobles que actuaven a la seva población, propera a Figueres. Fa poc va decidir regalar-la a la presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura, la citada Mauné, qui va cedir-la a l’Arxiu Comarcal.

D’aquesta manera es posa a l’abast de tothom, i de manera gratuïta, un arxiu fotogràfic molt interessant que pot ajudar investigadors, historiadors, músics i curiosos del món de la música, la cobla i la sardana.