Notícies

'Fes ta festa', de Jesús Ventura, Premi Antoni Carné de les Entitats Mutualistes i Cooperatives al Mitjà de Comunicació
Dv. 24-Mar-2017

El programa de ràdio 'Fes ta festa', de cultura popular i tradicional a la ràdio i a internet, dirigit pel compositor i director Jesús Ventura, ha guanyat aquest dimarts, 21 de març, el Premi Antoni Carné de les Entitats Mutualistes i Cooperatives al Mitjà de Comunicació.

'Fes ta festa' parla de tots els vessants de la cultura popular i tradicional catalana. Per aquesta raó compta seccions específiques per a dites populars, gegants, referències al fons Amades i un ampli ventall de continguts d'interès pels amants de la nostra cultura, sense oblidar una especial atenció al món de la sardana i la cobla. El seu director n'és Jesús Ventura i la presentació va a càrrec del citat Jesús Ventura i Amadeu Carbó, a part de comptar amb diversos col·laboradors per a cada secció.

Actualment s'emet per internet i diverses emissors de ràdio el redifonen. Durant la seva versió radiofònica, va aconseguir diversos premis, com el de Millor programa de ràdio en català, d'Òmnium Cultural; o el Premi als Mitjans de Comunicació de la Federació d'Ateneus de Catalunya i de l'Obra del Ballet Popular. Actualment compta amb més de 2.150 emissions.

El programa 'Fes ta Festa' té els seus orígens a Ràdio 4, al setembre de 1989, que substituïa un programa amb diverses dècades d'història: 'La veu de la sardana', que abans es deia 'La voz de la sardana'. Després de moltes etapes, col·laboradors i vicissituds a través de diferents emissores, actualment el programa es pot seguir per internet i a Barcelona Digital Ràdio (Hostafrancs) al 98.0 FM els dissabtes a les 9:00 h. i els diumenges a la mateixa hora; a FeM Girona Ràdio, al 92.7 FM els dissabtes a les 9:00 h.; a Ràdio Bellpuig, al 107.3 FM els diumenges a les 10:00 h.; a Ràdio Calella, al 107.9 FM els dissabtes a les 9:00 h.; a Ràdio Cassà, al 103.1 FM els dissabtes a les 8:30 h.; a Ràdio La Vall (Les Preses), al 107.6 FM els dissabtes a les 8:00 h.; a Ràdio Municipal de Terrassa, al 95.2 FM els dissabtes a les 8:00 h.; a Ràdio Palau (Palau-solità i Plegamans), al 91.7 FM els dissabtes a les 9:00 h. i els diumenges a les 8:00 h.; a Ràdio Sabadell, al 94.6 FM els dissabtes a les 9:00 h. i a Ràdio Vallromanes, al 94.4 FM els dissabtes a les 10:00 h., els dilluns a les 19:00 h. i els dimarts a les 11:00 h. També està disponible a www.festafesta.net en format podcasts i a l’apartat de Ràdio de la pàgina de la Confederació Sardanista de Catalunya (www.portalsardanista.cat).

El Premi de les Entitats Mutualistes i Cooperatives al Mitjà de Comunicació es tracta d’un "reconeixement a un periodista, comunicador, programa o mitjà que hagi contribuït a la difusió de les activitats i els valors de l’associacionisme cultural català". El guanyador rep un diploma acreditatiu del reconeixement.

L'elecció del guardonat l'ha decidit un Jurat sense necessitat de què s’hi presentessin candidatures. Aquest Jurat l'han conformat 3 membres de l’ENS i 3 "experts de reconeguda vàlua professional". El secretari de l’ENS també ha integrat part del Jurat, però sense dret a vot.

Les altres 2 categories són el Premi Antoni Carné - BBVA de l’Associacionisme Cultural Català a l’Entitat per "la feina d’una entitat en l’àmbit associatiu i/o de cultura popular que més hagi destacat en l’organització d’un projecte en concret, o pel conjunt de tota la seva activitat durant l’any 2016, o per la seva trajectòria en el temps", dotat amb 3.000 €; i el Premi Antoni Carné de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català a la Persona, que és un "guardó honorífic que reconeixerà la tasca d’una persona que hagi ajudat a vehicular, potenciar i articular l’associacionisme, ja sigui en un projecte puntual o en tota la trajectòria en les activitats desenvolupades en el temps", que es premia amb el lliurament d’un trofeu. Així, el Premi Antoni Carné - BBVA de l’Associacionisme Cultural Català a l’Entitat ha sigut per a la Coordinadora d'Entitats del Poble-sec. El Premi Antoni Carné de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català a la Persona ha sigut per a Antònia Serra Soler 'Mussola', que amb més de 70 anys segueix fent de pagesa i glosadora i escriu i canta les seves pròpies tonades d'arrel tradicional mallorquina.

L’ENS ha creat els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural per tal de reconèixer la tasca de les entitats, persones i mitjans de comunicació que hagin destacat per les seves aportacions a la cultura popular i l’associacionisme a Catalunya. Els Premis Antoni Carné són una al·lusió i homenatge a qui va ser el fundador de l'ENS de l'Associacionisme Cultural Català. L'ENS és la 1a confederació que agrupa les principals federacions d'arreu del territori de la cultura popular i l'associacionisme i compta amb més de 3.700 entitats.

Col·laboren en aquests Premis la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, Previsora General, Mútuacat i Arç Cooperativa.