Notícies

Èxit de la Via Sardanista a la Via Catalana d'aquesta Diada
Dt. 01-Oct-2013
Aquest passat dimecres, 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, la Federació Sardanista de Catalunya ha coordinat 4 trams sardanistes a la Via Catalana, amb un èxit d'assistència massiu, a Caldes de Malavella.

Així, els trams 571 a 574 han comptat amb gairebé 2.000 sardanistes vinguts de poblacions tan llunyanes i diverses com Manlleu, Vic, Barcelona, Caldes o Girona. Fins i tot hi havia representants individuals d'Alemanya i Paraguai.

Tant entitats com colles sardanistes i dansaires particulars han assistit per crear aquesta anomenada Via Sardanista que permetés unir la Via Catalana que ha enllaçat el nord de Catalunya amb el nord del País Valencià. A més a més, s'han escrit unes lletres de gran format on s'hi llegia "Sardanes for the independence" i que s'han vist per les imatges del programa especial que ha emès TV3 en directe.

Els assistents han pogut passar l'estona fins l'hora oficial de l'inici de la Via tot escoltant i ballant sardanes gràcies a l'emissió de Ràdio Caldes. L'emissora municipal, amb l'ajut de l'Ajuntament, ha desplegat la seva infraestructura per poder emetre un programa de 3 hores de durada en què s'alternava la informació d'actualitat amb la música de la sardana. Entre les peces que hi ha sonat s'ha sentit i ballat diverses vegades l'estrena de 'La cadena humana', de Jordi Paulí. Aquesta obra l'ha composat expressant l'autor badaloní per commemorar aquest esdeveniment històric.

Als trams sardanistes també hi ha hagut un servei de bar a preus populars per tal d'apaivagar la set dels assistents, malgrat el temps ha estat rúfol bona part del dia.

Un fotògraf assignat a cada tram ha retratat consecutivament tots els assistents amb l'objectiu de crear més endavant una gran fotografia. Serà la prova d'una jornada històrica i servirà per donar fe de la voluntat del poble català.

La jornada ha acabat amb satisfacció per part de tothom i fins i tot el mossos d'esquadra assignats a la zona sardanista han felicitat el col·lectiu sardanista per l'organització.

La Via Catalana s'ha inspirat en la Via Bàltica, la cadena humana que el 1989 va unir ciutadans d'Estònia, Letònia i Lituània per reivindicar la seva idiosincràsia dins de la URSS. Dos anys després, al 1991, la caiguda de l'antiga Unió Soviètica va propiciar la independència d'aquests 3 estats sobirans.