Notícies

Es presenta un text de Jordi Lara, escrit en clau autobiogràfic
Ds. 01-Mar-2008
A mig camí entre les memòries i l'assaig artístic

Una nova mostra de la capacitat creadora del periodista i escriptor Jordi Lara acaba de donar-se a conèixer amb la publicació del seu darrer treball literari, fruit de la pròpia experiència a l'entorn de la cobla. Es tracta del llibre 'Una màquina d'espavilar ocells', publicat per Edicions de 1984 dins la seva col·lecció Mirmanda.

A mig camí entre les memòries i l'assaig artístic, 'Una màquina d'espavilar ocells de nit' aplega set relats autobiogràfics a l'entorn de la música -autònoms però vinculats- i un epíleg sorprenent que ens conviden a endinsar-nos en un món insòlit, 'un petit món per ubicar-se en l'enormitat del món', transitat per personatges singulars com 'nàufrags feliços' i per rares celebritats de la música catalana com Juli Garreta, Ricard Viladesau o M.S. Puigferrer, entre d'altres.

En aquesta obra, Jordi Lara ens narra la història d'un adolescent tan dòcil com curiós, que entra a formar part d'un conjunt de músics vells i estrafolaris. Amb ells descobrirà què és, exactament, una màquina d'espavilar ocells de nit, i per què serveix i li servirà a la llarga: per indagar en el talent que potser no té, en l'amor que gairebé no sabrà viure, en la llibertat que tem o en el misteri de la música mateixa. Emprant una prosa vigorosa i precisa, l'autor ens brinda un recital d'agudesa crítica, sensibilitat i ironia en contrapunt.

Jordi Lara, nascut a Vic el 1968, ha estat una de les veus més revulsives i imaginatives de la música i la dansa catalanes d'arrel. Com a periodista, ideòleg, creador d'espectacles i sobretot amb els seus programes de televisió ha treballat a fons per a la difusió de la música, la dansa o la videodansa. És autor, entre d'altres, del magnífic relat 'Papallones i roelles', sobre el coreògraf Salvador Mel·lo, publicat igualment per Edicions de 1984.

La presentació d'aquest darrer llibre de Jordi Lara ha tingut lloc a la Llibreria Alibri de Barcelona, el 27 de febrer. També s'han programat actes de presentació a Sant Cugat del Vallès, el dia 6 de març; a Banyoles, el 13 de març; a la Llibreria Tralla de Vic, el 28 de març; a la Llibreria La Capona de Tarragona, el 3 d'abril; i a Sabadell, el 10 d'abril. En algunes d'aquestes presentacions s'anuncia la intervenció del poeta i traductor Joan Puntí; dels compositors Francesc Cassú i Joseo Maria Serracant i del escriptor i dinamitzador Jaume Nonell.