Notícies

Es presenta el llibre 'Sardana i comunicació (Guia de mitjans sardanistes)'
Dl. 01-Feb-2016
Aquest dissabte, 23 de gener, s'ha presentat a l'espai Josep Bota de l'antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona el volum 'Sardana i comunicació (Guia de mitjans sardanistes)', en el marc de 'Som Cultura Popular: Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona'.

Aquest llibret és un recull dels mitjans d'informació dels quals s'ha pogut recopilar informació que tenen avui en dia programes o seccions d'informació sardanista. L'objectiu és donar a conèixer tots els mitjans i augmentar-ne la difusió i abast, veure'n el volum, saber el temps que fa que existeixen, facilitar-ne la interrelació entre els informadors i els mitjans per intercanviar recursos, informació i formats i palesar la presència real de la sardana als diferents mitjans.

A més a més, vol ser el punt de partida perquè des de diverses disciplines acadèmiques es desvetlli l'interès per a un estudi amb més profunditat sobre sardanes i mitjans de comunicació.

Aquesta guia recopila més de 80 mitjans, separats per categories per ordre alfabètic. Així, s'hi troben ràdios, programes radiofònics per internet, revistes, seccions de diari webs i blogs. Entre les dades que s'hi faciliten hi consten els responsables, la 1a edició o emissió, el dial, el dia d'emissió i reemissió en el cas de les ràdios, la periodicitat en el cas dels mitjans escrits, les dades de contacte i els perfils de les xarxes socials.

A la presentació hi han participat na Montserrat Benedí, presidenta del Districte de Sant Andreu; qui ha indicat que calia fer un "reconeixement a qui treballa anònimament" com demostrar aquesta guia; en Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, qui ha remarcat la necessitat d'aquesta "eina"; en Francesc Fabregat, responsable de Cultura Popular de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) de l'Ajuntament de Barcelona i en Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya, qui ha volgut destacar la importància de l'esdeveniment per homenatjar aquells que van iniciar la informació sardanista en una època contrària al català i la cultura catalana, persones com en Jordi Puerto, n'Antoni Anguela, na Francina Boris o en Francesc Soler.

També ha intervingut n'Enric Frigola, coordinador de la programació de Ràdio Estel, Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i premi Ofici de Periodista del Col·legi de Periodistes de Catalunya. El seu parlament ha expressat que en 40 anys de democràcia la sardana ha perdut presència als mitjans, que les audiències condicionen les programacions i per això no hi és present o bé si hi és està ubicada a hores intempestives i que a més a més programa sardanes o programes de sardanes "no es veu progressista". En canvi, ha indicat que Europa els programes de cultura popular funcionen bé i "són competitius". També ha reivindicat que el voluntarisme segueix sent la base dels programes de sardanes i que cal que actuï la gent jove per "veure i viure d'una manera nova la comunicació i la sardana".

Tot seguit hi ha hagut una taula rodona en què en Jesús Ventura, director del programa 'Fes ta festa' i compositor; en Jordi Saura, responsable del programa 'Esperit de festa' i 'Sardanes 94.6' a Ràdio Sabadell; en Jordi Canaleta, responsable del programa 'Compàs de Cobla' a Ràdio Arbúcies i en Joan Teixidor, responsable del programa 'La dansa catalana' a Ràdio Palamós, han aportat la seva visió sobre el sector des de diversos punts de vista, amb un debat obert entre ells i els assistents, bona part d'ells responsables de programes sardanistes a ràdios locals.