Notícies

El tible, a una obra de teatre
Dc. 08-Mai-2019

El so del tible participa a un nou espectacle teatral. Es tracta de Penélope, una tragicomedia casi musical, estrenada aquest passat divendres 3 de maig a l'Almeria Teatre. La part interpretativa del tible correspon a Xavi Piñol.

L'obra incorpora el so del tible modificat per tal d'apatar-se a la intenció de l'obra. Així, Piñol explica que ha hagut de buscar una sonoritat més dolça, ha hagut de modificar la campana amb una sordina i fer una interpretació diferent que a les ballades i concerts. Tanmateix, és una magnífica ocasió per explicar què és el tible i la cobla a públics aliens al nostre sector.

En aquest sentit, Miguel Codina, de l'equip de l'obra, va sentir una gravació de tible i va percebre que era el so més similar al que necessitaven per ambientar l'espectacle. El director ho va trobar encertat i van contactar amb Piñol per incorporar-lo al projecte. Així, el tible sona a l'inicii per donar aires grecs a l'obra, com a element musical per generar diversos efectes sonors i com a acompanyament musical a una de les 4 cançons que s'interpreten durant la funció.

Penélope, una tragicomedia casi musical, té una durada d'1 hora. L'obra explica la història de Penèlope de l'Odissea des del seu punt de vista femení. La protagonista, l'actriu Esther Lozano enfila un monòleg esquitxat per cançons i danses, d'aquí el títol de 'tragicomedia casi musical'. La part musical més important correspon al piano, a càrrec de Roser Sabater.

Per a Xavier Piñol ha sigut una gran experiència en tots els sentits: personal, interpretatiu i per al públic.

La idea i direcció de l'obra és de Sandro Delil, amb una llarga trajectòria com a director, actor i autor que ha treballat amb figures com Michele Perriera o Marcel Marceau al teatre o Win Wenders o Kim Manners al cinema. L'actriu Esther Lozano té una sòlida formació musical i interpretativa i va participar a les sèries de TV3 Secrets de família i Poble Nou. Roser Sabater ha sigut professora de diversos centres musicals, com l'Aula de Música Moderna i Jazz de Barcelona, del Taller de Músics i és intèrpret a diversos grups.

La proposta té previst oferir-se de cara a la temporada teatral de l'any vinent a diverses productores per tal de fer girar l'espectacle. Tanmateix, aquell qui hi estigui interessat, pot contactar amb Miguel Codina al correu electrònic proyectopenelopeteatro@gmail.com.