Notícies

El projecte 'Fer de músic' ha presentat 4 nous testimoniatges històrics
Dc. 01-Feb-2017
Aquest passat dissabte, 21 de gener, el Museu de la Mediterrània 'can Quintana', de Torroella de Montgrí, ha acollit la 1a projecció de les entrevistes relatives al 2016 del projecte 'Fer de Músic'. Aquest projecte se centra en la recuperació històrico-musical del món de les cobles-orquestres a través d'entrevistes amb els seus protagonistes.

Enguany s'ha centrat en 4 figures. En 1r lloc, Jaume Vilà i Figueres, tenorista de Cornellà del Llobregat, ha sigut membre de les cobles Principal del Llobregat, La Principal de la Bisbal i Ciutat de Barcelona, així com de la Banda Municipal de Barcelona. També ha sigut professor de tenora al Conservatori Superior de Barcelona i al Conservatori del Liceu, i ha estat mestre de tota una generació de tenoristes.

Una altra figura seleccionada ha sigut Jordi Leon, de Barcelona. És un dels flabiolaires més coneguts d'avui en dia, juntament amb la seva tasca de compositor i director. Com a instrumentista ha format part de les cobles La Principal del Llobregat, Ciutat de Barcelona, Ciutat de Cornellà i de la Banda Municipal de Barcelona. Ha dut a terme importants treballs de recerca del flabiol i és responsable de l'oficialització dels seus estudis. Ha estat director de la Cobla Sant Jordi (1983-2007) i de la cobla La Principal del Llobregat.

L'altra personatge ha sigut Enric Rigau i Prats, de Cassà del la Selva. És contrabaix i ha format part de les cobles Catalunya i La Principal de Llagostera. També com a contrabaix ha sigut solista de l'Orquestra Simfònica de Barcelona durant més de 45 anys. També ha estat professor de contrabaix als Conservatoris de Girona i Badalona i a les escoles de cobla de Blanes i Reus.

Finalment, Antoni Gadea i Reduan, de Figueres, també forma part d'aquesta selecció. És instrumentista de bateria i ha format part de l'orquestra Ritmos, del grup Mauné i els seus Dinàmics, de l'Orquestra Maravella, de l'Orquestra Xavier Cugat, de l'Orquestra Gerunda i del grup Metropol.

El projecte 'Fer de músic' busca recuperar la memòria dels músics de les cobles-orquestres, i les seves formacions musicals. Aquest conjunt és típic de les comarques de l'Empordà a mitjans del S. XIX. La seva història permet recobrar part de la nostra i el desenvolupament de la societat i de les festes populars. 'Fer de Músic'"recupera la seva veu, les seves vivències, la seva memòria, i per una banda ho custodia i per una altra ho difon a tot el públic".

El projecte es va iniciar fa 8 anys i amb aquestes 4 noves entrevistes ja s'han reunit 31 testimonis de diversos personatges històrics, amb diversa documentació. Els protagonistes entrevistats són Josep Bou, Joan Calsina, Jordi Compta, Eduard Font, Martirià Font, Toni Giner, Ricard Parés, Florenci Trullàs, Lluís Albert, Josep Riumalló, Joan Sadurní, Josep Gispert, Manel Oltra, Lluís Turet, Antoni Mas, Joan Parés, Jaume Cristau, Jordi Ruscada, Juli Monguilod, Francesc Clà, Vicenç Gatius, Pepita Llunell, Miquel Puigdellívol, Emili Juanals, Josep Joli, Albert Teixidor, Pere Cortada, Antoni Gadea, Jordi León, Jaume Vilà i Enric Rigau.

'Fer de Músic' el coordina el músic Jordi Molina juntament amb el Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània.

Aquesta iniciativa va rebre el Premi Sardana del Foment a l'Estudi Sardanista del 2011, concedit per l'Obra del Ballet Popular.

El projecte rep el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya.