Notícies

El programa 'Fes ta festa' arriba a les 500 emissions per internet
Dv. 11-Oct-2019

El programa 'Fes ta festa' ha arribat a les 500 emissions per internet aquest passat divendres 4 d'octubre. Una efemèride rodona per a una de les fonts d'informació de referència del món de la cultura popular i tradicional després de 3 dècades d'existència. A més a més, al gener llançarà noves seccions: una centrada en dones folkloristes i una altra sobre paraules relacionades amb els jocs.

Així, Jesús Ventura, un dels responsables i locutors, ha avançat a l'Infosardana que a partir de gener es podran escoltar noves temàtiques. La centrada en dones folkloristes recuperarà les figures d'aquelles que han perdut protagonisme davant dels homes o, si són conegudes, s'ha obviat la seva part d'estudioses de la tradició. L'altra gran secció nova serà la que a partir d'una investigació de totes les paraules del diccionari per part de l'associació Companyia de Jocs l'Anònima desvelerà els mots relacionats amb aquest mot i els seus significats. I encara tenen previst d'incorporar-ne més endavant de noves sobre campanes, i una altra sobre el bestiari festiu.

Per a Ventura "és brutal portar 30 anys en antena" i indica que "ho valorem molt bé perquè hem fet un canvi amb els temps: la web té moltes seccions i temes que s'acumulen i es poden consultar, amb molta informació". També remarca que "cada vegada tenim més col·laboradors amb un nivell molt competent".

A més a més, el programa es redifon a través de 12 ràdios locals més. "I si féssim campanya per buscar més emissores triplicaríem la xifra", assegura Ventura, ja que està previst que Ràdio Maricel sigui una nova redifusora.

L'aposta de 'Fes ta festa' per internet es va produir arran de l'expulsió de la graella de Ràdio 4 de RNE quan estaven a punt de celebrar els 20 anys. En aquells temps de fa 10 anys enrere, el camí d'internet i els podcasts era una mica estrany per a molts. El que avui ens sembla tan habitual, llavors era una aventura, que ha sortit bé.

Si es pregunta a Ventura si està preocupat per l'audiència i els continguts, indica que preparen el programa igual sempre, sense la pressió dels oients ja que junt amb Amadeu Carbó i Pep Adell s'ho passen bé. Tanmateix, els múltiples comentaris positius que reben via xarxes i pel carrer els estimula a seguir.

Una prova de la seva feina ben feta és el Premi al Mitjà de Comunicació de l'Associacionisme Cultural Català que els va lliurar l'ENS fa 2 anys, o els Premis Ràdio Associació de Catalunya 2014 "per una tasca continuada de suport, compromís i difusió, primer des de Ràdio 4 i després des de les ones locals i internet, de les diferents manifestacions de la cultura popular i tradicional catalana", així com el premi de millor programa de ràdio en català, lliurat per Òmnium Cultural la Nit de Santa Llúcia del 1997. Aquesta emissió número 500 per internet correspon al programa 2.289 des que va iniciar-se el projecte. El dia de publicació a la xarxa d'un nou programa és cada divendres, i durant tota una setmana es pot escoltar.