Notícies

El Premi Teresa Rebull guardona el projecte del tenorista Magí Canyelles i el compositor Arnau Tordera
Dc. 18-Abr-2018

La 3a convocatòria del Premi Teresa Rebull ha guardonat aquest dimecres, 18 d'abril, el projecte Les cançons seran sempre nostres del tenora Magí Canyelles i el cantant, compositor i guitarrista Arnau Tordera. La proposta es presentarà a la Fira Mediterrània de Manresa i presentarà la música i les cançons tradicionals des d'un vessant modern.

El projecte es basa en el llibre del Doctor en Musicologia Jaume Ayats Explica'm una cançó – 20 cançons tradicionals catalanes, publicat el 2009 per Rafael Dalmau Editor. A partir d'aquest recull, en què hi ha cançons molt populars com La filadora o Rossinyol que vas a França, elaboraran composicions amb diversos recursos. Entre ells, s'hi preveu la introducció de recursos electrònics a la tenora. De fet, segons Canyelles, "la tenora tindrà un paper molt important perquè vull normalitzar-la i introduir-la arreu sense límits i trencar els prejudicis que tenen músics i públic".

Canyelles indica que ja tenen el repertori i la formació instrumental, de manera que ara només es qüestió de desenvolupar el projecte. De moment, però, reconeix que guanyar aquest Premi és una gran oportunitat a nivell mediàtic i, sobretot, que "és molt important que hi hagi ajudes d'aquest tipus per a la creació".

El Premi Teresa Rebull té una dotació de 5.000 € per a la producció del projecte i ofereix una estada de creació a l'Espai Marfà - Ajuntament de Girona i la Fundació Privada Casa de la Música del Gironès. També implica estrenar l'obra a la Fira Mediterrània. Enguany la cita serà el dijous, 4 d'octubre. L'objectiu del Premi és "donar suport a projectes musicals que trobin en els elements de la cultura popular i tradicional el seu eix creatiu, col·laborant en el finançament del procés de producció: arranjaments, direcció, escenografia, assaig i implantació en escenari, etc.". Per això cal crear un espectacle musical, amb diàleg o sense, o amb d'altres disciplines artístiques, si es desitja, que es pugui representar en directe.

També participaran en el projecte Les cançons seran sempre nostres Joana Gumí com a violí i acordió diatònic; Arnau Burdó com veu, teclats, electrònica i membre del grup Obeses i Maribel Rivero com a veu i contrabaix. Antoni Font en serà el director escènic, escenògraf i il·luminador.

Magí Canyelles és tenora a la cobla Sabadell i va obtenir el Grau Professional de tenora amb Premi d'Honor l'any 2012. També s'ha format en gralla i saxòfon modern amb diversos professors. Per aquestes raons combina com a intèrpret els diversos instruments que toca en formacions d'estils tan variats com el gènere ska o rocksteady, així com l'animació infantil o la banda de carrer.

Arnau Tordera és el líder del conegut grup català Obeses, que va tenir una entrada musical molt forta entre el jovent català. En aquest sentit, cal apuntar que la composició 'La Ben Plantada' del seu 2n disc, Zel, publicat al 2013, es definia com a "sardanarock" i la tenora que hi sona és, en efecte, la de Magí Canyelles.

La 1a edició del Premi Teresa Rebull la va guanyar el projecte Càntut, de Carles Belda i Carles Sanjosé, en què s'hi recuperaven cançons que pervivien tan sols en la tradició oral, mentre que a la 2a, la de l'any passat, va premiar la cantant mallorquina Maika Makovski amb el seu projecte musical CarMenka. Maika Makovski buscant les arrels, en què hi casava sonoritats de diversos origens mediterranis amb una banda formada per músics provinents del folk macedoni i andalús.