Notícies

El Premi de composició de música per a cobla de Masquefa, per a Ramon Cardo i Gerard Pastor
Dt. 17-Abr-2018

La 2a edició del Premi de composició de música per a cobla Masquefa-Montgrins ha premiat ex aequo 2 obres: El dansaire, de Ramon Cardo; i Danses Imaginàries, de Gerard Pastor. El resultat s'ha anunciat aquest passat diumenge, 15 d'abril en el marc del concert celebrat a Masquefa, dins del festival de música 'Masquefa sona bé'.

Segons Ramon Cardo, El dansaire "és un obra relativament curta però que passa per diversos llocs, però d'una manera continuada, és a dir, parteix d'un motiu que vaig estirant-lo fins al final". L'autor també reconeix, en tractar-se de la seva 2a obra per a cobla, que el premi suposa "un gran estímul per seguir" creant per a aquest formació musical que el va deixar astorat "en descobrir la seva sonoritat". Per això afirma que la propera obra per a cobla "serà una sardana, considero que he fer-ho, ja que la sardana comporta l'essència d'aquesta música i formació i crec que cal conèixer-la a fons".

L'obra de Gerard Pastor és una suite amb 4 danses, però no en el sentit estricte de danses per ballar. És una composició per a cobla i set de percussió i té una durada d'uns 9 minuts. L'autor ha indicat que "estic contentíssim que el jurat hagi valorat l'obra com a guanyadora i és una satisfacció que s'estreni, es premiï i enriqueixi el patrimoni musical de la cobla". Cadascun dels guanyadors ha rebut 1.500 € de premi.

D'altra banda, Retrats, de Carles Prat, i Ofrena al poeta Joan Brossa, de Joan Lluís Moraleda, han sigut les obres amb accèssit. En aquest sentit, Pastor valora que les 4 obres finalistes "eren molt laborioses, grans i amb apunts que deurien fer que el jurat es decidís per detalls". En aquest sentit, el jurat l'han integrat Joan Albert Amargós, Marcel Sabaté i Jesús Ventura, i Jordi Tomàs, de 'Masquefa sona bé', com a secretari.

Ramon Cardo és de Godella, al País Valencià. La seva relació amb el món de la cobla i la sardana es basa en la peça d'encàrrec per a cobla que li va encomanar el Memorial Joaquim Serra l'any passat. Però també es remunta a la seva família: la seva xicota és de Torroella de Montgrí i ha experimentat el so de la cobla en diverses ocasions. També en aquest context el seu sogre és Florenci Trullàs, i el seu cunyat és Jordi Molina, de manera que tot l'entorn semblava menar-lo a composar per a la cobla. La seva carrera musical ha estat vinculada sempre al jazz, com a saxofonista i director. De fet, lidera i dirigeix el quintet Ramon Cardo & the Nyora Boppers, Ramon Cardo quartet, Clasijazz big band i Cotijazz big band. A més a més, durant més de 35 anys va ser professor del Taller de Músics, durant 9 anys, professor i impulsor de l'especialitat de Jazz al Conservatori Superior de Música de València i durant 11 anys també va ser professor i director de l'espai jazz de la Universitat Jaume I de Castelló. Com a compositor, destaca el seu treball d'arranjador de big band amb nombroses composicions i arranjaments per a aquest tipus de formació i el seu treball com a compositor de música de cambra per a diverses formacions. Cal destacar els enregistraments de la Ramon Cardo Big Band i Metalls d'Estil escrita per al prestigiós quintet de metalls Spanish Brass, on s'aprecia un important treball de fusió entre la música de cambra i el jazz sota el denominador comú de la música tradicional valenciana.

Gerard Pastor és pianista, director i compositor. Ha creat més de 30 sardanes i ha guanyat diversos premis de composició, com el Concurs de Joves Compositors de Blanes; el 2º Concurso de composición para Banda Sinfónica 'Vicente Ruiz Monrabal' de la Confederación Española de Sociedades Musicales (CESM) o el Premi Josep Maria Lleixà i Subirats.

El concurs s'organitza en el marc del cicle de música estable 'Masquefa sona bé', que promou la divulgació musical a aquesta població de l'Anoia. La 1a edició la va guanyar el pianista i compositor Jordi Castellà amb l'obra lliure per a cobla titulada Fantasia per a tenora i cobla. Aquest certamen s'organitza perquè la cobla Montgrins porta 70 anys de relació amb Masquefa i l'any passat van convocar aquest premi per tal d'incitar els músics a escriure i interpretar música per a cobla, i acostumar el públic a escoltar-la. Al concurs d'enguany s'hi van presentar 14 obres, i cal tenir en compte que cada autor podia enviar-hi un màxim de 2 peces.