Notícies

El nou disc de 'Fonoteca de cobla' de Francesc Civil incorporarà sardanes originals per a piano
Dj. 01-Set-2016
El nou volum del projecte 'Fonoteca de cobla' de la Ciutat de Girona és una selecció de sardanes de Francesc Civil, algunes d'ells interpretades amb la seva versió original per a piano gràcies a FICTA, una nova editorial de música catalana.

Està previst que el disc tingui un total de 14 peces, com ara 'Cabòries de la Mariona', 'S'Agaró bell redó', 'Nit de festa', 'Mediterrània' o 'Xamós mes d'abril'. La selecció ha anat a cura del director de la cobla Ciutat de Girona, Jesús Ventura. Les últimes composicions de l'enregistrament seran 3 ó 4 sardanes originals per a piano i piano a 4 mans, en funció del minutatge del disc. Les obres s'estan treballant són 'Festa de la Santa Creu', 'La nit de Sant Joan', 'El castell de Montagut' i 'Etern retorn', que no tenen versió per a cobla. Els pianistes Miquel Villalba i Neus Guiu han sigut els intèrprets d'aquests obres.

Aquest enregistrament és una producció de la Cobla Ciutat de Girona en el marc del seu projecte de recuperació de músics i músiques per a cobla, especialment gironins, titulat 'Fonoteca de cobla'. Aquest serà el 4t volum, després dels dedicats a Francesc Perich, Narcís Costa i Ramon Basil. Està previst que es presenti a Girona a finals d'octubre o principis de novembre. Se'n farà una tirada de 500 exemplars i es podrà comprar per 15 €.

L'editorial musical FICTA és una iniciativa de Bernat Cabré i Cercós, músic i musicòleg amb llarga trajectòria en el sector editorial, i Martí Ferrer i Bosch, músic i gestor cultural que fins ara dirigia els cors i orquestres al Conservatori de Tarragona i portava la gerència del Gremi d'Editorials de Música de Catalunya.

En relació al compositor Francesc Civil, FICTA està preparant l'enregistrament amb la integral de les seves obres per a piano. En aquest context s'hi inclouran totes les seves 6 sardanes per a piano i piano a 4 mans. En aquest sentit, l'enregistrament s'emmarca en els actes de commemoració del 25è aniversari de la mort d'aquest compositor gironí nascut a Molins de Rei. El 1r gran esdeveniment va ser un concert a l'Auditori de Girona amb l'estrena de 3 obres simfòniques inèdites fins ara: el 'Concert per a piano i orquestra en Re', el 'Poema Camperol' i 'El Nostre Nadal', en versió original per a cor mixt i orquestra. FICTA està treballant en l'edició d'aquestes 3 obres esmentades. També publicaran ben aviat partitures i materials de totes les sardanes per a cobla del disc.

L'objectiu de l'editorial musical FICTA és "anar més enllà de l'edició de partitures, alinear sinergies i esforços de compositors, musicòlegs, intèrprets i programadors per tal de fer arribar la música dels creadors, principalment catalans, de tots els temps a la màxima audiència possible i per tots els mitjans existents (concerts, enregistraments, partitures, cursos, conferències, etc.)". Per això volen que compositors i intèrprets vegin com la seva música té sortida a nivell nacional i internacional. Ara, a part d'aquestes sardanes del mateix Civil, també aposten per una obra de Joaquim Serra, titulada 'Tempesta esvaïda', una peça del teatre líric català estrenada fa 80 anys.