Notícies

El Memorial Joaquim Serra presenta l'obra d'una compositora mexicana
Dc. 31-Oct-2018

Aquest proper dilluns, 12 de novembre, a les 20:00 h., el Teatre Romea (Carrer de l'Hospital, 51), repetirà com a escenari del concert Memorial Joaquim Serra. Enguany la composició principal s'ha encarregat a la compositora mexicana María Granillo. La part musical anirà a càrrec de les cobles Mediterrània i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb Joan Torras a la percussió, sota la direcció de Marcel Sabaté. El presentador en serà Jordi Saura.

L'obra es titula Cobla de los alientos i és una composició lliure per a cobla en un únic moviment. D'aquesta manera s'escoltarà com una autora mexicana combina les possibilitats musicals de la nostra formació més característica.

María del Consuelo Granillo Martínez és llicenciada en Composició a la Escuela Nacional de Música de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), amb postgraus a la Guildhall School de Londres, un Màster a l'University of York del Regne Unit, i el Doctorat en Composició a la British Columbia University a Vancouver (Canadà). Des del 1993 és professora titular de Composició a la Facultat de Música de la UNAM. De la seva producció musical es pot destacar el Concierto para piano y orquesta (2014), el Concierto para flauta y orquesta de cuerdas (2013),les obres per a orquestra Breathing Music (2015) i Travesías urbanas (2017). També té una òpera per a nens, El Cuervo de noche y día (2016) per a cor infantil i orquestra de cambra i la banda sonora per a la pel·lícula Naica, viaje a la cueva de los cristales (2015). També té gravats 2 discs: Mousai (2016) i Kaleidoscopio (2012), amb obres de petit format vocals i de cambra.

L'elecció de María Granillo correspon, amb l'assessorament de l'Associació Músics per la Cobla, al repte d'escollir un compositor estranger, com s'ha fet anteriorment amb autors com ncarregarem obres a Kevin Kaska, Louis Stewart o Tim Garland. També suposa encetar una nova línia integrant, finalment, a una dona. D'entre les propostes, es va seleccionar Mèxic per la relació propera dins del món musical i d'entre les autores, es va triar María Granillo després d'escoltar les seves composicions i valorar molt positivament el seu concert per a piano i orquestra.

Al Memorial, a part de l'obra de l'autora mexicana, també s'hi gaudirà d'altres composicions, com les sardanes com Les comares, de Josep Serra i Bonal; Camí de Mèxic, de Ricard Viladesau; L'ermita vella, de Joaquim Serra o el caprici simfònic Sentiments de la terra, de Cassià Casademont

Per poder-hi assistir cal tenir la invitació corresponent, que actualment ja estan exhaurides. El concert forma part del Cicle de concerts de Cobla a Barcelona de la temporada 2018-2019.

El Memorial Joaquim Serra l'impulsa l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, els Amics dels Concerts de l'entitat i la Fundació Romea per a les Arts Escèniques i té la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, Músics per la Cobla i Catalunya Música.