Notícies

El flabiol i la cobla, protagonistes al nou senzill d'Obeses, el grup català de moda
Dl. 01-Abr-2013
El grup de música Obeses ha llançat el seu nou disc, 'Zel', amb el senzill 'La Ben Plantada' on la cobla és l'element sonor principal. De fet, al tractar-se de la cançó que obre el disc, al principi fins i tot sona l'introit del flabiol.

Des del grup s'explica que "des de feia 3 anys, quan vam formar el grup, teníem la voluntat d'elaborar una peça que pogués estar construïda sobre una estètica que conjugués en una mateixa obra els instruments del rock i els de la cobla sense que això suposés, per descomptat, un pastitx sense sentit sinó una obra d'un caràcter hímnic i grandiloqüent. Havia de ser una obra que exaltés el gaudi de la riquesa de la cobla, element que connecta directament amb l'essència de la tradició autòctona i per altra banda també havia de ser una obra suggestiva pel nostre públic, segurament més connectat al terreny de l'anomenada música moderna. Després d'un llarg i exhaustiu temps d'investigació i recerca sobre el funcionament tímbric de la cobla i el funcionament estructural, rítmic i melòdico-harmònic de la sardana, vam sentir-nos prou capacitats per compondre finalment 'La Ben Plantada'".

La interpretació va a càrrec dels estudiants de l'àmbit de música tradicional de l'ESMUC. Això es deu a què els integrants d'Obeses també són alumnes d'aquest centre de formació musical i per tant van demanar als companys si volien col·laborar en aquest projecte. La predisposició ha estat reeixida, com es pot comprovar. A més a més, des d'Obeses expliquen que "hi ha escrites totes les particel·les individuals i seria perfectament possible interpretar-la com a obra per a cobla sola".

"El nostre gest – afegeixen – té un cert regust de reivindicació del que és autòcton i per tant té la voluntat d'enaltir allò nostrat. Pel gran públic som considerat un grup de pop-rock per bé que nosaltres ens allunyem absolutament d'etiquetes que fragmentin el tot musical. El fet d'iniciar tot un disc amb l'introit de flabiol és una clara declaració d'intencions sobre aquest posicionament creatiu i el cert és que el nostre públic ho ha aplaudit de manera unànime. En primer lloc per haver elaborat una peça que mescli dos universos -a priori- impossibles i en segon lloc perquè el resultat d'aquesta unió sigui una obra tan reeixida".

Tot i l'èxit, encara no s'han planteja compondre més peces per a cobla però no ho descarten: "hem quedat fascinats pel ventall tímbric i l'extraordinari rang dinàmic que posseeix".

I encara més, llancen un repte a qualsevol de les cobles d'avui en dia: "si sorgeix la possibilitat, en un concert de prou envergadura, d'interpretar-la en directe amb una cobla sencera seria per a nosaltres una experiència memorable".

El disc 'Zel', on hi apareix 'La Ben Plantada' ja es pot adquirir a totes les botigues de discs i també per internet a tots els punts de venta digital. Així mateix, a tots els concerts del grup, on s'ofereix per 10 €.

Podeu obtenir més informació sobre el grup musical català de moda i escoltar les seves cançons a http://www.obeses.cat/.

La inclusió de la sonoritat de la cobla demostra l'interès creixent que experimenta la nostra formació musical de fa un cert temps ençà.