Notícies

El Dia Universal de la Sardana s'ha celebrat als Casals Catalans i envoltant Arenys de Munt
Dl. 01-Jul-2013
Aquest passat diumenge, 16 de juny, s'ha celebrat el Dia Universal de la Sardana, amb la participació inclosa dels Casals Catalans de l'exterior, com els de Basilea o Grenoble, i una rotllana monumental que ha envoltat Arenys de Munt, la 1a Capital de la Sardana.

El Dia Universal de la Sardana se celebra sempre el diumenge previ a Sant Joan i suposa un símbol unitari entre totes les activitats sardanistes. Així, per fer efectiu aquest enllaç s'interpreta a arreu una sardana comuna. Enguany el títol escollit ha estat 'Arenys de Munt', de Ricard Viladesau. L'elecció d'aquesta peça rau en el fet que Arenys de Munt és la primera Capital de la Sardana, un nou projecte cultural, turístic i sardanista, que vol convertir una població de la cultura catalana en la referència sardanista durant tot un any.

En aquest sentit, Arenys de Munt ha preparat una activitat que consistia en una rotllana gegant que ha envoltat el centre històric la població al so de la sardana que porta el nom de la vila maresmenca.

A més a més, la Federació Sardanista de Catalunya ha fet arribar a tots els Casals Catalans dels quals té dades la partitura i una gravació de la sardana perquè poguessin celebrar aquesta jornada com si estiguessin talment a Catalunya. Així, centres com els de Basilea i Grenoble han fet sonar la sardana aquell dia o a jornades properes com a símbol d'unió amb Catalunya i la sardana.

Com a fruit de les gestions per difondre aquest dia tan senyalat diversos mitjans de comunicació se n'han fet ressò. D'aquesta manera s'ha donat a conèixer el fet sardanista, la data del Dia Universal de la Sardana i el concepte de Capital de la Sardana.

La Federació Sardanista de Catalunya té previst seguir treballant amb aquest estil per internacionalitzar la sardana i normalitzar-ne la seva presència a la societat catalana.