Notícies

El Campionat de Catalunya de sardana esportiva 2018, presentat amb novetats a Figueres
Dg. 25-Feb-2018

Aquest passat diumenge, 25 de febrer, Figueres ha acollit a la Carpa de Vilatenim, la Festa Anyal de cloenda, el lliurament de premis de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) i la presentació del calendari oficial del Campionat de Catalunya 2018, en el marc de les darreres grans activitats com a Capital de la Sardana 2017. La principal novetat, a part del calendari, ha sigut la presentació d'un concurs experimental en format d'eliminatòries directes que se celebrarà a Montblanc el dissabte, 28 de juliol. També ha servit perquè les colles votessin, 3 anys després, la renovació conforme se sabran les sardanes dels concursos del Campionat perquè les puguin preparar adequadament.

Així, a la presentació que s'ha fet del Campionat la principal novetat ha sigut el concurs experimental que se celebrarà a Montblanc en el marc de la seva capitalitat sardanista durant aquest 2018, així com pels 60 anys de celebració d'existència de la UCS. El concurs es planteja només per a colles de categoria Gran o Absoluta, i Vetarana, amb 8 rotllanes per categoria. Tindrà formats d'eliminatòries colla contra colla amb una repesca inclosa. D'aquesta manera, totes les formacions ballaran com a mínim 2 sardanes i com a màxim 4. Les eliminatòries seran amb sardanes de 5 tirades i la final d'aquest únic concurs serà de 7 tirades. El certamen s'ha batejat com a Copa Catalunya i la UCS en proporcionarà més dades properament, com per exemple, quines colles hi podran participar, a quina hora se celebrarà, etc.

Pel que fa a la presentació del calendari del Campionat de Catalunya 2018, s'ha desvelat quines seran les grans cites sardanistes d'enguany, amb les millors colles del país.

Així, el campionat Gran, o de categoria absoluta, tindrà una 1a fase de classificació en què competiran totes les colles entre elles, amb 2 concursos. Després hi haurà una fase de Repesca amb 2 concursos i una Fase Final amb 4 concursos. La classificació de les 2 cites inicials permetrà conèixer quines 2 colles es classificaran directament per competir pel títol. Les 2 últimes també passaran directament a la Fase Final del Grup B. I les altres participants competiran de nou entre elles a 2 concursos més per determinar quines 3 rotllanes accedeixen al grup per ser campions, i quines altres 3 aniran al Grup B.

Així, la 1a Fase tindrà les cites de Lleida, el diumenge, 13 de maig; i Palamós, el dissabte, 9 de juny. La Repesca se celebrarà als concursos de Rubí, el dissabte, 30 de juny; i Ceret, el dissabte, 21 de juliol. Aquesta és una altra novetat. El concurs de Ceret, al Rosselló, ha sigut sempre un certamen especial per la seva ubicació, per la seva voluntat de festival sardanista, i perquè mai havia sigut vàlid pel Campion en els seus 60 anys d'existència. Les 4 gran cites de la Final A per decidir la campiona seran Barcelona-Catedral, el diumenge, 23 de setembre; Terrassa, el diumenge, 21 d'octubre; Girona, el dijous, 1 de novembre i Balaguer, el diumenge, 11 de novembre. La Final B tindrà les cites de Lloret de Mar, el diumenge, 9 de setembre; Barcelona-Catedral, el diumenge, 23 de setembre; Cornellà de Llobregat, el diumenge, 7 d'octubre i Bellvís, que recupera la condició de concurs de Campionat de Catalunya, el diumenge, 28 d'octubre.

Enguany hi participaran les colles Conti 2000, de Torroella de Montgrí; Dolç Infern, de Lleida; Encís, de Manlleu; Mans Amigues, de Cassà de la Selva; Mare Nostrum, de Barcelona; Mirant al Cel, de Sabadell; Riallera, de Vic; Violetes del Bosc, de Barcelona i Xàldiga, de Barcelona. És a dir 2 baixes respecte a l'any passat: Antaviana, de Tordera, i Tarragona Dansa, de Tarragona, si bé és cert que aquesta rotllana, tot i estar inscrita al Campionat, no va participar a cap concurs de la competició la temporada passada.

Les colles Júniors tenen una estructura competitiva diferent entre elles. Així, les Alevines compten amb 2 cites només. Seran els concursos de Banyoles, previst pel diumenge, 21 d'octubre; i la Final de Valls, el diumenge, 4 de novembre. Per ara hi ha inscrites les colles Belluguets, de Figueres; Trapelles, de Sabadell; Xamosa, de Barcelona i Xerinola, de Tarragona. Aquest Campionat té les inscripcions obertes fins el 30 de juny, amb l'objectiu d'incentivar la incorporació de més rotllanes.

La categoria Infantil es basarà en 5 concursos vàlids acumulatius al llarg de l'any, més la Final. Les dates clau seran a Barcelona-Poble Nou, el diumenge, 20 de maig; a Constanti, que malgrat ser un concurs de recent creació aconsegueix ser concurs de Campionat, el diumenge, 10 de juny; a Cassà de la Selva; el dissabte, 6 d'octubre; a Banyoles, el diumenge, 21 d'octubre i la citada Final a Valls, el diumenge, 4 de novembre. Les colles participants seran Escarlata, de Lleida; Il·lusions, de Cassà de la Selva; NINS (Nens I Nenes Sardanistes), de Banyoles i Petits Tarragona Dansa, de Tarragona.

Els Juvenils tindran un Campionat similar a la categoria Gran. Constarà d'una fase classificatòria inicial amb 2 concursos. Les 2 millors classificades passaran directament a la Final. Les altres 5 Juvenvils competiran a una fase de Repesca amb 2 concursos més. D'aquesta fase en sortiran 3 que es classificaran per a la Fase Final per aconseguir el títol. Les 2 últimes estaran eliminades. I llavors, en només 2 concursos, per atorgar més emoció al Campionat, es decidirà la classificació per saber la campiona. Així, la 1a fase tindrà com a cites Figueres, el diumenge, 6 de maig i Vic, dissabte, 7 de juliol. La Repesca tindrà les cites de Canet, que en la seva 2a edició ja rep el privilegi de ser concurs vàlid pel Campionat, el diumenge, 9 de setembre i Sitges, el diumenge, 30 de setembre. Les Finals seran a El Vendrell, el diumenge, 10 d'octubre i Valls, el diumenge, 4 de novembre.

Les rotllanes participants seran Cabirols, de Sabadell; Creixent, de Canet de Mar; Estel de les Gavarres, de Cassà de la Selva; Guspira, de Lleida; Maig, de Barcelona; Montseny, de Vic i Nova Tarragona Dansa, de Tarragona. Tanmateix, es planteja la celebració d'una reunió amb totes les colles implicades per acabar de definir certs aspectes d'aquest Campionat.

Pel que fa a la categoria Veterana, la seva estructura també serà amb 3 fases al llarg de la temporada. La 1a, amb 2 concursos, serà com en els Grans i Juvenil de tots contra tots. Les 2 millors passaran directament a la Final A per aspirar al Campionat i les 2 últimes, passaran a la Final B. Les 5 intermitges lluitaran entre elles a la fase de Repesca, amb 2 concursos. I les millors aniran a la Final A. Aquesta fase final tindrà 3 concursos, tant per a l'A com per a la B. Així, les 2 cites inicials classificatòries seran a Perpinyà, el diumenge, 15 d'abril i a Sabadell, el diumenge, 13 de maig. La Repesca se celebrarà a Vic, el dissabte, 7 de juliol i a Vilanova i la Geltrú, el dissabte, 14 de juliol. La Final A serà als concursos de Tarragona, el diumenge, 16 de setembre; Manlleu, el diumenge, 7 d'octubre i Balaguer, el diumenge, 11 de novembre. Les cites de la Final B seran Sitges, el diumenge, 30 de setembre; Terrassa, el diumenge, 21 d'octubre i Girona, dijous, 1 de novembre.

Les colles participants a la categoria Veterana són Aires Gironins, de Girona; Bella Roure, de Barcelona; Claror de Goges, de Banyoles; Dansaires de Maig, de Barcelona; Llaç d'Amistat, de Moià; Ressò, de Sabadell; Sabadell, de Sabadell; Sempre Laietans, de Barcelona i Toc de Dansa, de Tarragona.

També s'ha anunciat que el concurs-Final de Punts Lliures serà a Montblanc, el diumenge, 25 de novembre. Serà un concurs que se celebrarà també en el marc de Montblanc, Capital de la Sardana 2018, com és habitual darrerament a les poblacions que ostenten aquest títol.

L'esdeveniment de Figueres també ha servit perquè les colles tornessin a votar si les sardanes dels concursos del Campionat de Catalunya s'havien de saber abans per poder preparar-les. Les colles assistents han acabat votant afirmativament. D'aquesta manera es renova l'acord pres fa 3 anys. La nova decisió afectarà també les properes 3 temporades, i totes les categories del Campionat.

D'altra banda, des de les 10:00 h. la Carpa de Vilatenim ha acollit les colles d'arreu de Catalunya perquè rebessin el premi corresponent a la seva classificació al Campionat de Catalunya de la temporada 2017. També hi han acudit els millors revessaires per recollir els premis segons la posició assolida al Campionat de Catalunya Individual de Sardanes Revesses. Igualment, hi han participat totes aquelles persones, colles i entitats que han rebut el reconeixement de la UCS per la seva tasca a favor de la sardana esportiva durant 25 i 50 anys.

A aquest esdeveniment hi ha assistit la Directora General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngles Blasco; l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip i el regidor de cultura popular, Quim Felip, així com el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; la presidenta de la UCS, Núria Escudé i els presidents de les Territorials de la UCS: David Jané, de Barcelona Ciutat; Joan Morros, de les Comarques Tarragonines i Eduard Ayats, de les Comarques Gironines.