Notícies

El Campionat de Catalunya 2020 de sardana esportiva, ajornat
Dl. 23-Mar-2020

La Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) ha anunciat que el Campionat de Catalunya de sardana esportiva 2020 s'ajorna fins al mes de juny. Aquesta decisió està motivada, és clar, per l'afectació del Covid-19, que impedeix l'organització d'esdeveniments, entre ells, els concursos de sardana esportiva.

D'aquesta manera els concursos de colles d'abril i maig que havien de ser vàlids pel Campionat de Catalunya han perdut aquesta característica. Així, Canet de Mar, Sabadell, Perpinyà i Constantí, almenys en les dates inicialment anunciades, es veuen afectats. Cal veure si es reprogramen en una altra data i segueixen sent vàlids per al Campionat de Catalunya, o aquestes cites s'anul·len defintivament.

Precisament, el passat diumenge 15 de març la UCS havia de presentar el calendari oficial de concursos de Campionat d'enguany i explicar la modificació del sistema prevista per a aquesta temporada. Però el confinament de la població va obligar a cancel·lar l'esdeveniment i es va remetre la informació a les colles. La nova proposta de Campionat contempla que les colles ja no s'enfrotin totes entre elles al mateix temps, sinó que ara siguin lluites colla contra colla. És a dir, com si fos un matx entre 2 equips en un partit. Per tant, cada sardana de cada concurs es converteix en una jornada de lliga. Això també implica que la classificació variï: ara ja no hi haurà posicions, sinó que es determini colles guanyadores i perdedores de cada emparellament. La que acumuli més punts al final de la temporada serà la campiona.

Aquest sistema també suposa un nou plantejament a l'hora de puntuar les rotllanes. Es destinaran equips de jurats per a cadascun dels enfrontaments i es puntuaran de manera predefinida diversos aspectos: interpretació, conjunt i correcció tècnica. A més a més, tampoc hi haurà la possibilitat d'empatar. Per això es parla només de colles guanyadores i colles perdedores a cada emparellament.

Fruit de tot això el calendari que va remetre la UCS amb els concursos vàlids pels diversos Campionats de Catalunya ha deixat de tenir sentit. Caldrà esperar a la fi del confinament i, en la mesura possible, a la tornada a la normalitat per veure com es reorganitza la temporada. Tanmateix, des de la UCS també es reconeix que "en funció de la durada de les mesures excepcionals, s'estudiarà una nova formulació del Campionat de Catalunya". En aquest sentit, les colles havien decidit diversos formats de competició per a cada categoria que ara potser perdin el seu sentit. Per exemple, les colles Juvenils havien acceptat ballar 3 sardanes a cada concurs, com passa a la categoria Gran o Absoluta, o les colles Veteranes havien marcat un campionat amb una 1a Fase de 5 concursos en 2 grups i amb descansos, uns concursos de play‐off i una lligueta final.

Aquests canvis suposen una necessitat de reciclatge de tot el món de la sardana esportiva: des dels dansaires fins als organitzadors. Però també dels jurats. Per això la UCS havia convocat per a aquest mes de març sengles jornades de formació per explicar-los la nova proposta i format de puntuació. El Covid-19, però, també ha obligat a cancel·lar-les.

Paral·lelament, els concursos vàlids pels campionats territorials també es veuen afectats. Així, cal veure la decisió de cada Territorial per als concursos de Barcelona-Sant Andreu, ja suspès, Cabrils, Figueres, Mollerussa, Puigpelat, Sant Feliu de Llobregat, Òdena, Ripoll, Lleida, Linyola, Sils, Sant Vicenç dels Horts, Agramunt i Mataró, i també Canet de Mar. I encara cal considerar què passarà amb els concursos lliures, com ara el de Granollers, que havia de celebrar-se el passat diumenge 22 de març.

Sigui com sigui, si la competició es pot recuperar al mes de juny, caldrà tenir present diversos inconvenients: si es reprogramaran alguns dels concursos afectats, quan i si hi podran participar les colles afectades per raons de calendari; si s'haurà pogut formar els jurats amb el nou sistema de puntuació i si les colles i els dansaires hauran pogut entrenar-se de manera adequada, no només per rendir i oferir el millor espectacle de la sardana esportiva, sinó també per evitar lesions després de diverses setmanes d'inactivitat física.