Notícies

Editada la biografia d'Emili Salut, compositor a un gulag rus
Dc. 20-Nov-2019

La Biblioteca Nacional de Catalunya ha reeditat aquesta tardor el llibre Emili Salut i Payà, un músic al gulag, a cura de Rosa Montalt, cap de la Secció de Música. Emili Salut va ser músic i compositor, tancat 8 anys a camps i presidis soviètics, i entre la seva producció hi consten diverses obres per a cobla i 4 sardanes.

Aquest volum es basa en els seus diaris i es va editar el novembre de l'any passat, però la seva tirada va ser curta i es va exhaurir immediatament. Ara, 1 any després, s'ha tornat a publicar, amb una tirada més llarga, de 200 exemplars. L'obra "és una aproximació breu al compositor i trompetista català", expliquen des de la Biblioteca de Catalunya. La seva documentació està dipositada a aquesta institució gràcies al donatiu que van fer les seves filles i la seva dona l’any 2001.

Les seves memòries sobresurten per les explicacions que fa de les condicions que va haver de suportar entre 1941 i 1949 a diversos camps de treball i presons de la URSS, com el camp de Kok-Usek, a l'actual Kazakhstan. En aquest període va composar diverses obres. La dedicació al món de la cobla i la sardana, però, va començar els anys 60. Així, per exemple, els 'Amics dels Concerts' de l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, per exemple, va estrenar-li el 25 de desembre de 1962 la suite Retaule Nadalenc, amb la cobla Sabadell.

A part d'obres per a cobla i sardanes, Emili Salut va crear un extens corpus musical amb obres de cambra, per a piano, de jazz, per a orgue, cor, ballets, arranjaments d'altres i peces i tants d'altres gèneres.

El llibre es pot comprar al taulell d'accés de la Biblioteca, o bé a la botiga virtual. Consta de 95 pàgines i el seu preu és de 10 €.

L'any passat, quan es va presentar el llibre per part de l'autora i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, es va oferir un concert de diverses obres per a piano. Van ser un parell de valsos, o diverses composicions per a soprano. Els intèrprets van ser Francesc Hormigón, com a pianista, i Rosa Maria Ribas, com a soprano.