Notícies

Donació perquè la sardana sigui Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO
Dj. 11-Abr-2019

Aquest dijous 11 d'abril la Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona ha lliurat al president de la Confederació Sardanista de Catalunya, a la Casa de la Sardana, un xec per valor de 1.000 € com a aportació per seguir amb les tasques perquè la sardana s'inscrigui al llistat del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, de la UNESCO. La presidenta de la Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona, Emi Escuder, ha encapçalat la delegació de l'entitat barcelonina en aquest esdeveniment.

Aquesta quantitat és fruit de la recaptació de la ballada titulada 'Ballem per la UNESCO', que es va celebrar el dissabte 23 de febrer, a la Plaça del Rei de Barcelona, amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. L'import servirà, junt amb d'altres aportacions populars que han anat arribant, i el pressupost específic dedicat al projecte, per continuar les diverses accions per aconseguir que la sardana sigui patrimoni cultural de la Humanitat.

A més a més, accions populars d'aquest tipus són essencials perquè el jurat comprengui i valori la sardana com un fet viu, popular, i que compta amb el suport de la població. Per això, des del 2017, fins ara s'han desenvolupat diverses campanyes que van en aquesta línia. En són exemples el microfinançament a través de Verkami, la creació d'un logo propi per posar a tots els programes sardanistes, un disc o les gravacions a diverses cares conegudes del món de la cultura expressant el seu suport a la candidatura. I encara cal recordar el recent aval del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català perquè la sardana aconsegueixi aquest objectiu.

Dins del Patrimoni Cultural Immaterial, i en relació a la nostra cultura, estan inscrits, entre d’altres, la Patum de Berga, els castells, el cant de la Sibil·la, el Misteri d’Elx, la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, les Falles de València, les falles del Pirineu i la dieta mediterrània. Ara la Confederació Sardanista de Catalunya treballa perquè la sardana també hi consti. En aquest sentit, ja en formen part diversos balls, com el tango, el flamenc, el merengue, els balls de nois de Romania o la rumba cubana.