Notícies

Diversos concursos de sapiència sardanista durant el confinament
Dt. 24-Mar-2020

La Confederació Sardanista de Catalunya organitza durant aquests dies de confinament pel Covid-19 un joc per a tots els sardanistes a través de les xarxes socials. També la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) ha llençat un concurs virtual.

Així, la Confederació Sardanista de Catalunya publica cada dia 2 fotografies. Al matí s'hi penja la d'un compositor, del qual cal dir-ne el nom. I a la tarda es publica una foto del blog del fotògraf sardanista 'Avi' Botet d'un esdeveniment sardanista, que cal encertar. Es tracta d'un passatemps per a aquest dies de confinament obligat a casa. Per ara ha tingut molt bona acceptació i el món sardanista digital s'ho està passant d'allò més bé.

Aquest activitat es va veure completada el passat cap de setmana del 21 i 22 de març en què es va proposar un repte a tots els sardanistes: penjar a les xarxes socials dels dansaires una fotografia seva ballant sardanes a casa, amb les etiquetes #JoAcceptoElRepte #SardanesConfinades. Van ser diverses persones que hi van participar amb la voluntat d'enfortir la comunitat sardanista digital.

D'altra banda, la UCS també ha preparat un concurs per a aquests dies d'aïllament social. Segons expliquen des de l'entitat, inicien un "concurs-campionat de sardanes incògnites, amb la finalitat de mantenir viva la competició, i que exerciteu els vostres coneixements de sardanes". A partir de dimecres 25 de març, i cada dilluns, dimecres i divendres penjaran a la secció nova 'Sardana incògnita' de l'apartat 'Competició' del Portalsardanista, cap a 17:00 h., una sardana incògnita. La proposta també estarà als perfils d'Instagram i Facebook de la UCS. Els sardanistes hauran d'esbrinar el seu títol, compositor i tiratge de curts i de llargs. Tindran un marge de 24 hores per donar les respostes, que caldrà enviar al correu electrònic concurs@uniodecolles.cat. Un cop finalitzat el termini de resposta per a cada sardana, l'enllaç desapareixerà i ja no estarà disponible. Per tant, les respostes rebudes a posteriori ja no es tindran en consideració.

Els barems de puntuació són: per encertar l'autor, 1 punt; per encertar el títol, 2 punts; per encertar el tiratge de curts, 1 punt; per encertar el tiratge de llargs, 1 punt i per encertar-ho tot, 8 punts. Quan finalitzi el concurs, la data del qual està per concretar davant el confinament, aquell qui tingui més punts rebrà un trofeu de la UCS. Se li lliurarà durant la Festa Anual de l'entitat que s'ha de celebrar el 1r trimestre del 2021 a Sant Feliu de Guíxols, com a Capital de la Sardana.

Aquestes iniciatives busquen oferir propostes d'esbarjo per als sardanistes en un moment que no es pot gaudir de la sardana i la cobla a l'aire lliure. En aquest sentit, encara s'hi podria afegir la proposta del curs d'ensenyament virtual Revesses.cat. Es tracta d'un projecte pedagògic per conèixer el món de la sardana revessa, aprendre a resoldre-les i participar fins i tot en un petit campionat virtual al llarg de l'any.