Notícies

Desvelats els Premis Capital de la Sardana 2018, amb el reconeixement a Lluís Puig
Ds. 17-Mar-2018

Aquest dissabte, 17 de març, en el marc de la proclamació de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018, s'han desvelat els Premis Capital de la Sardana 2018.

Els guanyadors d’enguany són, com a Medalla al Mèrit Sardanista, Lluís Puig i Gordi per la seva incansable activitat d’estudi, difusió, suport i enaltiment de la cultura popular i tradicional catalana especialmentl a sardana i la dansa catalana des de diversos àmbits, tant privats com institucionals, ja de jove com a dansaire de colla i d’esbart i darrerament des de la Direcció General de Cultura Popular i des de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya. I també per les iniciatives dutes a terme al voltant de la Fira Mediterrània de Manresa o el Mercat de Música Viva de Vic.

La Medalla al Mèrit Musical és per a Anna Costal i Fornells, musicòloga i intèrpret de tenora, per la seva tasca com a professora a l’Escola Superior de Música de Catalunya, pels seus treballs d’estudi i recuperació de la sardana, la música de cobla i el patrimoni musical del nostre país, especialment de Pep Ventura, treballs dels quals se n’ha fet una àmplia difusió en el bicentenari del seu naixement.

La Medalla al Mèrit de la Dansa és per a Rosa Llorach i Rius per la tasca realitzada en la dansa de creació, per l’ensenyament a diversos col·lectius i pel treball per recuperar-la i incorporar-la en totes les festes de Tarragona, des de l’Esbart Santa Tecla, entitat que presideix i de la qual n’és membre fundadora.

Pel que fa als Premis Capital de la Sardana, a la categoria a la Dedicació, s'ha premiat Dante Miravet i Mayoral, per la seva activitat primer com a dansaire,entrenador i capdanser en diverses colles sardanistes i posteriorment per ser un dels impulsors del renovat aplec comarcal d’Osona; Antoni Nadal i Giménez, en reconeixement a la seva tasca al Patronat Sardanista de Reus i a la Coordinadora d’Aplecs de les Comarques Meridionals i per la fundació de l’Associació Altafulla Sardanista amb la creació d’un nou aplec; Francesc Fonalledas i Capdevila, per la seva incansable activitat des de l’Agrupació Sardanista Tossenca, que va fundar i ha presidit des de fa 30 anys i que abasta tots els àmbits sardanistes de Tossa; Neus Fortuny i Casas, per la seva implicació des de l’inici en tots els 30 aplecs de La Nou de Gaià, per ser sòcia fundadora del Grup Sardanista La Nou de Gaià, entitat que ha presidit durantnou anys i pels cursets de sardanes que ha impartit a les escoles i Martí Corominas i Solé, per la seva dedicació com a delegat en tots els concursos de colles sardanistes de la Territorial de les Comarques Gironines des de fa més de 40 anys.

Els Premis a la Continuïtat han sigut per a l'Aplec de Manlleu pels seus 75 anys; a l'Aplec de Cornellà, l'Aplec de Palamós i l'Aplec de les Roquetes pels seus 50 anys.

La categoria a Mitjans Audiovisuals ha reconegut el Club Excursionista Tiana i l’Agrupació Amics de la Sardana de Tiana, pel documental Aires al Cim, que descriu com es va portar a cap el projecte de ballar una sardana al cim d’una de les agulles de Montserrat. També s'ha premiat Queralt Pedemonte i Marc Vilalta, pel documental 90 anys d’aplec a Calella, que descriu els 90 anys de l’aplec, amb imatges i des d’una perspectiva històrica. Igualment, s'ha reconegut René Zamudio, pel curt Bull blanc 345, en què mostra la sardana d’una manera desenfadada i desinhibida.

El Premi a la Divulgació Musical ha sigut per a la cobla Ciutat de Girona,per la col·lecció de discs ‘Fonoteca de cobla’, treball rigorós de recerca i investigació i recuperacióde l’obra de compositors gironins.També s'ha guardonat l'Esbart Català de Dansaires, per l’edició de la col·lecció ‘Música i Músics de l’Esbart Català de Dansaires’ amb la publicació anual d’un disc amb danses del seu arxiu musical.

La categoria a la Promoció i Difusió ha reconegut la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, per incorporar la sardana a la seva celebració anual i els Sardanistes Franquesins, per la tasca d’ensenyament de la sardana a tots els col·lectius arreu de les Franqueses del Vallès.

Finalment, el Premi Capital de la Sardana 2018 a les Iniciatives Renovadores ha sigut per al grup GASP, pels concerts que han realitzat d’una manera alegre, desenfadada i divertida per a la presentació de cada un dels 3 discs que ha editat fins al moment.

El lliurament dels Premis serà a Montblanc el dissabte, 10 de novembre, com a un dels esdeveniments institcionals destacats del projecte.

Els Premis Capital de la Sardana suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional.

La comissió Capital de la sardana és l’encarregada d’atorgar-los segons unes categories establertes. Els criteris per concedir aquests Premis Capital Sardana tenen com a base els mèrits i els esforços desenvolupats, que esconsensuen entre tots els integrants d’aquest projecte. La comissió recopila, proposa i analitza les diverses propostes presentades i després d’un debat i una reflexió profunda a l’hora de valorar els mèrits i les activitats de tots els proposats, la Comissió escull els premiats.