Notícies

Cris Juanico i Roger Mas encapçalen el cartell del 1r Festival de cobla
Dj. 25-Mai-2017

El 1r Festival dedicat només al so de la cobla que se celebrarà a Palamós i s'anomenarà 'Amb so de cobla', ha presentat a la seu del Departament de Cultura a Girona el cartell dels artistes i grups que hi actuaran, i hi destaquen els coneguts cantautors Cris Juanico o Roger Mas. El festival tindrà lloc del dissabte, 29 de juliol, al diumenge, 6 d'agost, i l'impulsa la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Palamós, juntament amb l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, i compta amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya.

Cris Juanico va formar part del grup de rock català 'Ja t'ho diré' i actualment és membre del grup 'Menaix a Truà', a part d'editar discs en solitari. La seva actuació fusionarà el so de la cobla amb el rock mediterrani, a través del seu quartet, a l'espectacle inaugural. Serà el dissabte. 29 de juliol, a les 21:00 h., al Parc del Convent dels Agustins.

Pel que fa a Roger Mas, és coneguda la seva tasca de col·laboració musical amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Ara repetiran tàndem, però amb nous temes amb Xavier Guitó al piano i als arranjaments en relació al bicentenari del naixement de Pep Ventura. Serà el dijous, 3 d'agost.

El divendres, 4 d'agost, al Passeig de Mar, la Bisbal Jove presentarà el seu projecte amb el grup de rumba catalana Los Gazpacho, amb arranjaments de producció a càrrec de Xavier Molina. Tot seguit actuarà la formació Biflats, que vol ser garantia "de diversió amb ritmes trepidants amb la potència de la cobla".

Dissabte 5 d'agost, a les 19:00 h. al Passeig de Mar, la Bisbal Jove repetirà, però en aquest cas amb l'espectacle familiar TuTuts! Es tracta d'una proposta que "descobreix les històries que s'amaguen darrera d'una cobla", amb grans dosis d'humor i la participació del públic. Hi intervé també l'actor David Planas per, junt amb la Bisbal Jove, explicar i acostar els instruments de la cobla al públic en general.

I a les 21:00 h., del mateix dissabte, 5 d'agost, Jordi Molina, amb la seva tenora, actuarà al Parc del Convent dels Agustins amb les composicions del seu darrer disc, Matèria del temps. Aquest projecte el va presentar l'any passat a la Fira Mediterrània de Manresa, amb música d'arrel que barreja llenguatges i influències.

El darrer dia, diumenge, 6 d'agost, se celebrarà durant tot el matí el Curs Amb So de Cobla, per a músics, que planteja "diverses classes magistrals simultànies amb especialistes de prestigi que són solistes de cadascun dels instruments propis de la cobla, a manera de perfeccionament per als assistents". A les 18:00 h. els participants del Curs actuaran en el marc d'una ballada al Passeig del Mar. Tot seguit, a les 20:00 h. hi haurà una ballada a la Plaça de Sant Joan, amb la Baix Empordà com a cloenda del Festival.

Al programa s'hi inclou també el 49è Aplec de la sardana, previst pel diumenge, 30 de juliol, amb les cobles Jovenívola de Sabadell, Reus Jove, Tres Vents i Baix Empordà i el 17è Concert de la Costa Brava Memorial Ricard Viladesau, amb La Principal de la Bisbal i Els Montgrins.

A més a més de les activitats previstes a Palamós, també s'integra al programa l'actuació de Biflats a Figueres el dijous, 3 d'agost, i a Banyoles el divendres, 14 de juliol, i una altra població gironina, pendent de confirmar, que s'incorporarà a l'esdeveniment.

L'objectiu d'aquest Festival és reivindicar el patrimoni musical del món de la cobla i incentivar noves creacions, així com atreure nou públic i mostra-li les possibilitats i la sonoritat de la cobla. De fet "vol situar aquest gènere musical en un lloc central de la creació contemporània" però sense oblidar el seu format tradicional.

A la presentació oficial del projecte, el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha destacat l'esfera gironina de la trobada i ha recordat que "tot i comptar amb festivals de gran trajectòria o d'altres d’estratègics, encara no comptàvem amb un festival de cobla, quan en realitat és un dels trets que més ens identifiquen. Feta aquesta reflexió vam decidir obrir aquest nou espai. Crec que Palamós fa un pas més endavant en la línia dels que ja ha fet al llarg de la història per ser referència en el món de la cobla".

De la seva banda, el director general de Cultura Popular, Lluís Puig, ha expressat que "aquest festival ha vingut per quedar-se i ho diem així de fermament i clara perquè estem convençuts que serà un èxit. 'Amb so de cobla' neix amb la voluntat de generar ones concèntriques, n'és un clar exemple la presència en aquesta presentació de la Confederació Sardanista de Catalunya i de la Fira Mediterrània de Manresa".

Els codirectors d''Amb so de cobla' seran els gestors culturals i músics Pau Marquès, director del conegut Festival Emergent, del Gironès i compositor del grup de rock Umpah-pah; i Adrià Bauzó, qui ha actuat en cobles i ha participat en projectes musicals d'autors tan coneguts i diferents com Sisa, Albert Guinovart, Adrià Puntí o Nina.

Per estendre's el màxim possible, el Festival també ha creat una web (http://ambsodecobla.cat/), un perfil propi a Facebook (https://www.facebook.com/ambsodecobla/) i a Twitter (https://twitter.com/ambsodecobla).

'Amb so de cobla' té un pressupost de 80.000 €, i tots els espectacles i la jornada de formació seran gratuïts. En serà l'excepció el concert de l’Agrupació Sardanista Costa Brava, 17è Memorial Ricard Viladesau, que tradicionalment ha estat un acte de pagament i que també forma part del projecte.

Palamós és una població amb una llarga trajectòria sardanista amb la celebració d'un Aplec, que enguany arribarà a la seva 49a edició; nombroses ballades; concerts, el més destacat dels quals és el citat Memorial Ricard Viladesau, i un concurs de sardana esportiva, que enguany serà la 73a edició. A més a més, l'any 2004 va ser Ciutat Pubilla de la Sardana.