Notícies

Creats 2 nous premis de composició
Dj. 01-Des-2016
Aquest passat mes de novembre s'han presentat 2 nous premis de composició per a cobla. Així, l'Ajuntament de Prats de Molló i la Presta amb el de Camprodon han creat un concurs de composició de sardanes balladores. D'altra banda, l'Ajuntament de Masquefa, amb el suport de la cobla-orquestra Montgrins, impulsa la 1a edició d'un concurs que vol promoure la composició i interpretació de la música per a cobla.

El concurs de Prats de Molló i la Presta és de caràcter bianual i hi poden participar tots els compositors que ho desitgin amb un màxim d'una sardana de tema lliure. La data límit per enviar els originals és el dimarts, 28 de febrer de 2017, fins a les 17:00 h. Cal remetre-hi sardanes originals i inèdites i no poden haver estat interpretades públicament amb anterioritat ni presentades simultàniament ni premiades en cap altre concurs. Les obres estaran instrumentades per a cobla d'11 instruments: 1 flabiol i tamborí, 2 tibles, 2 tenores, 2 trompetes, 1 trombó, 2 fiscorns i 1 contrabaix.

Els participants han d'enviar 2 partitures complertes, amb la transcripció per a piano a la seva part inferior i, opcionalment, amb suport àudio. També s'acompanyaran de 2 jocs de particel·les. A cada original hi constarà el títol de la composició però sense el nom de l'autor. Així, en un sobre tancat, s'hi inclourà una targeta amb el títol, el nom i els cognoms de l'autor, el telèfon, l'adreça postal actual i una adreça de correu electrònic. Qualsevol indicació sobre les partitures i particel·les que permeti identificar l'autor, l'exclourà automàticament del concurs.

El material s'ha de remetre a: Office de Tourisme de Prats de Mollo la Presta. Place le Foiral, 66230 Prats-de-Mollo-la-Preste. Al sobre cal fer-hi constar "1r Concurs de Composició de Sardanes Balladores de la vila de Prats de Mollo La Presta". També es pot fer arribar personalment.

Hi haurà un jurat, integrat per persones de reconeguda solvència musical, que al mes de març valorarà les sardanes presentades i en seleccionarà 6 finalistes. Aquestes sardanes s'interpretaran a una ballada el dissabte, 20 de maig de 2017, a les 16:00 h. amb la cobla Tres Vents. El públic assistent votarà les sardanes per determinar el 1r, el 2n i el 3r classificat. Totes les obres s'estrenaran per 1a vegada durant aquesta ballada i la identitat dels autors serà secreta fins a aquell dia. El lliurament dels premis serà un cop acabada l'audició. El 1r premi té una dotació econòmica de 1.500 €, el segon premi de 1.000 € i el tercer premi de 500 €.

Les obres finalistes seran propietat de l'Ajuntament de Prats de Mollo la Presta, i passaran a formar part del seu patrimoni cultural. La corporació municipal podrà executar-les, imprimir-les o enregistrar-les, i restaran a l'Ajuntament de Prats de Mollo La Presta a disposició de les cobles que ho sol·licitin. Aquelles obres no seleccionades es podran recollir fins el dijous, 31 d'agost de 2017. L'organització es reserva el dret a quedar-se una còpia en dipòsit per al seu arxiu. A partir d'aquesta data, les obres que no hagin estat recollides quedaran a disposició de la Comissió organitzadora.

Pel que fa al Premi de composició de música per a cobla Masquefa i Montgrins, la data límit de presentació del projecte és el divendres, 24 de febrer de 2017, a les 14:00 h.

Les obres cal que siguin originals i inèdites i d'una durada màxima de 15 minuts. Seran de tema lliure i es presentaran instrumentades per a cobla d'11 instrumentistes: 1 flabiol i tamborí, 2 tibles, 2 tenores, 2 trompetes, 1 trombó, 2 fiscorns i 1 contrabaix. Si el compositor ho desitja, l'obra podrà ser escrita per a cobla i un instrument solista. S'accepta un paper de percussió 'ad libitum'.

Cal enviar una partitura completa, amb una reducció per a piano a 2 ó 3 pentagrames al peu i amb el corresponent suport d'àudio. També s'inclourà un joc de particel·les. A més a més, els originals hauran d'anar identificats amb el títol de l'obra i un pseudònim, però no amb el nom de l'autor. Així, en un sobre tancat es detallarà el títol de l'obra, el pseudònim, el nom i els cognoms de l'autor, telèfon, correu electrònic de contacte i adreça postal. Es poden lliurar en persona o enviar-les a l'adreça de l'Ajuntament de Masquefa: c/ Major, 93 08783 Masquefa. Al sobre que s'hi lliuri cal fer constar "Masquefa i Montgrins Premi de composició de música per a cobla
2017".

Un jurat integrat per compositors o músics de renom seleccionarà un màxim de 5 obres finalistes i escollirà el treball guanyador. La dotació del premi és de 3.000 €. A més a més, el jurat es reserva el dret de premiar una única obra o bé de distribuir lliurement la dotació entre les finalistes. També es reserva el dret de declarar el premi desert, però sense que això afecti al possible atorgament d'accèssits amb el nombre i dotació que el jurat acordi.

Les obres finalistes quedaran en propietat de l'Ajuntament de la Vila de Masquefa com a part del seu patrimoni cultural, sense detriment dels drets d'autor que es puguin generar amb posterioritat. L'Ajuntament tindrà la potestat d'autoritzar l'edició i enregistrament de les obres i es compromet a difondre-les posant-les a disposició de les formacions musicals que les sol·licitin. Les obres no seleccionades per ser finalistes es podran recollir fins el dilluns, 31 de juliol. Si no es recullen, tant l'Ajuntament com la cobla-orquestra es reserven el dret d'obrir les pliques i a quedar-se una còpia de l'obra en dipòsit per al seu arxiu.

Aquest premi s'emmarca en el cicle de música estable 'Masquefa sona bé', que busca la difusió i promoció de la música, amb temporades estables de concerts. Així, durant la celebració d'un d'aquests concerts s'interpretaran les obres finalistes i es donaran a conèixer els guanyadors.

La relació de la cobla-orquestra Montgrins amb Masquefa i aquest premi és fruit dels vincles entre ambdós ens des de l'estiu del 1947, quan la formació musical hi va actuar per la Festa Major. Des de llavors la relació s'ha mantingut i músics i vilatans han anat teixint lligams. Per aquesta raó, en el marc dels 70 anys de lligams es convoca aquest premi per tal d'incitar els músics escriure i interpretar música per a cobla i al públic a escoltar-la.