Notícies

Copenhaguen, seu de l'Aplec Internacional 2019
Dc. 28-Nov-2018

Copenhaguen acollirià l'Aplec Internacional del 2019, segons ha anunciat Adifolk, l'entitat organitzadora, durant la celebració de la 1a Gala Adifolk, celebrada a Montblanc aquest passat diumenge 25 de novembre. Les dates de celebració del 32è Aplec Internacional seran el divendres 26, dissabte 27 i diumenge 28 d'abril.

La ciutat i les dates s'han triat per inserir-se dins d'un dels grans festivals que obre la temporada d'activitats de màxim ressò de la capital danesa, el Kulturfestival 48 Timer. Això, i l'interès de la població per la nostra cultura gràcies a la Fira Mediterrània de Manresa han sigut determinants per escollir Copenhaguen.

Des de l'organització s'indica que "tots els àmbits de la cultura popular catalana estan representats per igual en la programació de l’Aplec Internacional, com a gran mostra de la cultura popular catalana. No hi faltaran les tradicionals audicions de sardanes acompanyades de la cobla, a diari. I també, la sardana estarà present en els principals espectacles de l'Aplec, com a actes centrals en què que volem aplegar la transversalitat de tots els àmbits que formen aquest engranatge de la cultura popular".

Per tant, qualsevol entitat de cultura popular, i lògicament, colles de sardanes i cobles, es poden registrar ja per participar-hi. Es pot fer a través de la pàgina electrònica específica d'Adifolk, amb data límite el dijous 20 de desembre. La selecció es basarà en els consells de les diverses federacions de cultura popular que formen part del Consell de les Federacions d'Adifolk. A partir de les consideracions, la direcció d'Adifolk concretarà la selecció amb criteris de territorialitat perquè les demarcacions estiguin representades per igual; amb criteris artístics, segons la proposta escènica que es treballa amb el país que acull l'Aplec, entre d'altres valoracions que s'especifiquen a les Bases. Aquestes Bases es poden consultar a la pàgina dedicada a aquest tema.

L'elecció de Copenhaguen suposa repetir seu de l'Aplec Internacional, ja que va acollir la 14a edició, la del 2001, però quan el format de l'Aplec era l'antic, sense integrar-se dins de cap gran festival com passa des del 2017. També han repetit Luxemburg, amb cites el 2009 i el 1996 i Tolosa de Llenguadoc, el 1991 i el 1997.

L'Aplec Internacional es va iniciar el 1988 a Amsterdam i cada any se celebrava a una ciutat diferent disposada a acollir-lo, el 1r cap de setmana d'agost. Des d'Ostrava, el 2017, però, ara s'emmarca dins d'algun gran festival o projecte d'una ciutat, de manera que cal adaptar-se al seu calendari. En contrapartida suposa una major projecció de l'esdeveniment i, per tant, de la nostra tradició.

A l'Aplec Internacional, si bé al principi s'hi van fer només sardanes, aviat s'hi van incorporar d'altres expressions de la nostra cultura popular, el que el va acabar convertint en una mostra de la varietat tradicional de la nostra cultura. D'aquí l'esperit actual d'oferir actuacions el més diferents possibles per exposar la nostra riquesa popular.

L'Aplec s’ha organitzat a ciutats tan diferents com París, L'Alguer, Manchester, Frankfurt, Lisboa, Tallinn, Malmö, Budapest o Timisoara. El darrer va ser a Washington, amb polèmica inclosa pel xoc institucional entre el govern català i l'ambaixador d'Espanya.