Notícies

Concurs únic de composició: 'La sardana d'Igor Stravinski'
Dj. 07-Gen-2021

L'editorial musical FICTA ha convocat el 'Concurs de composició La Sardana d'Igor Stravinski' en el marc del 5è aniversari de l'editorial i del 50è aniversari de la mort d'Stravinski. Per tant, aquesta convocatòria és única, sense possibilitat de celebrar-ne una 2a edició l'any vinent, ja que les 2 efemèrides hauran prescrit. La data límit per lliurar les propostes per a aquest concurs únic és el diumenge 15 de març.

Tothom del nostre món, més o menys, coneix l'anècdota del concert de cobla que va gaudir Stravinski a l'Ateneu Barcelonès i que un cop acabat, el va fer aixecar tot exclamant 'Més Garreta, més Garreta!'. I que arran d'això va composar una sardana, perduda. Tanmateix, el musicòleg Jaume Ayats va adonar-se d'una dedicatòria del compositor rus al llibre de visites del Sindicato Musical de Cataluña, en què hi havia unes notes musicals en ritme de sardana i el títol "Khorovod (Sardana) de L'oiseau de feu". D'aquesta manera semblava resolt l'enigma, potser en part. Per tot això, des de FICTA convoquen aquest concurs perquè qualsevol compositor faci la seva proposta.

"No cal basar-se en les notes de la dedicatòria - aclareix Martí Ferrer, de FICTA - sinó que és un concurs de lliure i aquesta notació és simplement una pista". El concurs contempla 2 categories: la A, que és per a la composició d'una sardana per a cobla d'11 instruments: 1 flabiol i tamborí, 2 tibles, 2 tenores, 2 trompetes, 1 trombó, 2 fiscorns i 1 contrabaix; i la B, que s'enfoca a una sardana per a piano o piano a 4 mans. "Ens agradava que hi hagués música per a cobla, però també per a concert per a pianistes o grups de cambra que permet portar la sardana a d'altres àmbits, no només a la plaça", remarca Ferrer.

Podran participar en aquest concurs tots els compositors que ho desitgin amb un màxim de 2 obres, 1 per a cada categoria. Han de ser originals i inèdites i "no poden haver estat interpretades públicament amb anterioritat ni presentades simultàniament ni premiades en cap altre concurs".

Cal enviar la partitura en format PDF i l'àudio, en mp3. Només hi pot constar el títol i el pseudònim. Les composicions les avaluarà un Jurat integrat per compositors, directors de cobla i pianistes de prestigi, que escollirà una màxim de 5 finalistes i 1 guanyador per a cada categoria. La resolució es farà pública el divendres 2 d'abril.

Les sardanes finalistes de la categoria A les estrenarà la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona en un concert on s'anunciarà el guanyador. Aquest concert se celebrarà al Teatre del Casino l'Aliança del Poblenou, de Barcelona, en una data per concretar del mes de maig. Pel que fa a les composicions finalistes de la categoria B, les estrenarà el pianista Miquel Villalba el juliol al Claustre del Monestir de Sant Daniel de Girona, en el marc d'una gala. En aquest esdeveniment s'anunciarà el guanyador i s'hi lliurarà el premi.

Els premis són, per al guanyador de la categoria A, 1.500 € i, per al guanyador de la categoria B, 1.000 €. A més a més, es publicaran totes les obres finalistes.

Els aspirants s'han d'inscriure a través d'un formulari a la pàgina electrònica, on també es poden consultar les Bases completes.