Notícies

Concert-ballada de recuperació d'Àngel Pont, a Verges
Dl. 05-Ago-2019

Aquest passat dijous 8 d'agost la placeta de Verges ha acollit un concert-ballada especial centrat en la figura d'Àngel Pont i Montaner, autor local i un dels intèrprets de referència de tible. La part musical ha anat a càrrec de La Principal de la Bisbal, formació on va actuar Pont diversos anys. Aquesta activitat ha sigut la 3a ediicó que s'oganitza a Verges, centrada en una figura concreta local. Fa 2 anys es va iniciar el projecte amb l'edició d'un disc de Joaquim Ferrer i va seguir l'any passat amb, com enguany, un concert-ballada sobre la figura de Joan Pons.

Aquest sessió centrada en Àngel Pont ha permès recuperar, en format concert, les sardanes Camí de la Font Picant, Recordant al mestre, Per què rius?, Hem perdut un amic i A redós de la Catedral. I per ballar s'ha pogut saltar Cireres i sardanes, L'Elvira i en Ferran i Anglès. A més a més, Jaune Nonell, investigador de la sardana i coordinador d'aquest esdeveniment anual, ha fet diverses explicacions de context entre peça i peça.

La tasca d'investigació de Jaume Nonell el va portar a localitzar la filla d'Àngel Pont, que viu a Barcelona, i que té les partitures originals manuscrites, algunes amb diverses còpies i tot. També va recuperar fotos i d'altres elements d'interès per als estudiosos del món de la sardana.

Àngel Pont va ser alumne del famós tible Enric Barnosell i va actuar amb diverses cobles, com la Boris, de Bordils o l'Emporitana, de Verges, fins que va integrar-se a La Principal de la Bisbal el 1950. Hi va coincidir amb Ricard Viladesau, el que va suposar que a aquesta formació hi havia el millor tenorista i el millor tible de l'època. Aquest vessant de virtuós es va consolidar a la seva etapa final a La Principal del Llobregat i la Cobla i Banda Municipal de Barcelona. També va ser mestre de tible de músics i intèrprets com Josep Macià, Francesc Benítez, Marcel Artiaga o Josep Valldaura. A més a més, és l'autor de més de 40 sardanes, algunes d'elles, és clar, obligades de tible.

La celebració d'aquest concert-ballada, junt amb les 2 edicions anteriors per recuperar la memòria musical local, converteix Verges en una cita indispensable per conèixer noms i obres del món sardanitsta.