Notícies

Colles Trapelles, NINS, Maig i Sabadell, campiones Alevina, Infantil, Juvenil i Veterana 2019
Dl. 04-Nov-2019

Aquest passat cap de setmana llarg el món de la sardana esportiva ha tingut 2 cites destacades: el concurs Final del Campionat de Catalunya a Girona, en què ha guanyat el títol Veterà la colla Sabadell, de Sabadell, i la gran Final de les colles Júniors a Valls, on han obtingut el títol les colles Trapelles, de Sabadell, com a Alevina; NINS, de Banyoles, a la categoria Infantil i Maig, de Barcelona, a la divisió de Juvenils.

Així, el passat divendres 1 de novembre, al concurs de Girona, en el marc de les Fires de Sant Narcís, s'ha disputat el darrer concurs del Campionat Veterà. La colla Sabadell, de la ciutat homònima, ha revalidat el títol que va guanyar l'any passat. I d'aquesta manera, a més a més, ha aconseguit el seu 6è campionat en 7 anys, el que la certifica com la rotllana dominadora de la categoria de la darrera dècada. La 2a plaça del Campionat ha sigut per a Claror de Goges, de Banyoles, i la 3a per a Toc de Dansa, de Tarragona.

Les cites competitives d'aquesta competició han sigut a la 1a Fase d'enguany, Figueres, el diumenge 5 de maig; Perpinyà, el diumenge 19 de maig; Palamós, el dissabte 8 de juny; Reus, el diumenge 16 de juny i Vilanova i la Geltrú, el dissabte 13 de juliol. La Fase Final per decidir la colla campiona s'ha celebrat a través dels concursos de Barcelona-Catedral, el diumenge 22 de setembre; Banyoles, el diumenge 20 d'octubre i Girona, aquest passat divendres 1 de novembre.

Les rotllanes que han participat aquest 2019 al Campionat Veterà han sigut Aires Gironins, de Girona; Amics Dansaires, de Cassà de la Selva; Claror de Goges, de Banyoles; Dansaires de Maig, de Barcelona; Llaç d'Amistat, de Moià; Ressò, de Sabadell; Sabadell, de Sabadell; Sempre Laietans, de Barcelona i Toc de Dansa, de Tarragona.

Pel que fa a les noves fornades de dansaires, la campiona Alevina ha sigut Trapelles, de Sabadell, al concurs de Valls. La colla vallesana ha guanyat els 2 concursos que integraven el Campionat 2019. Així, la 1a cita de Sitges, el passat diumenge 29 de setembre, ja els va posar en avantatge. I a la famosa Final de Valls ha sentenciat el títol. Aquest és el seu 7è títol, després que la darrera vegada que el guanyés fos el 2015. Cal tenir present però que el Grup Sardanista Mirant al Cel ha guanyat d'altres campionats Alevins, amb colles amb un altre nom, com Esquitx (1 edició) i Cabirols (3 edicions). Per tant, es pot considerar que el grup Mirant al Cel ha obtingut 11 certamens dels 26 que s'han organitzat fins ara. Així, és el Grup amb més títols Alevins.

La 2a posició del Campionat Aleví l'ha aconseguida Dimoniets, de Lleida i la 3a, Xamosa, de Barcelona. Aquestes 3 colles també han sigut les úniques participants a la competició d'enguany.

En referència als Infantils, NINS, de Banyoles, ha guanyat per 2n any consecutiu aquest títol. La colla banyolina ha dominat tranquil·lament tot el campionat i ha obtingut l'or. La plata l'ha aconseguida Petits Tarragona Dansa, de Tarragona, i el bronze és per a Petits Galzeran, de Rubí. El Campionat Infantil ha tingut un total de 4 concursos que han sigut Palamós, el dissabte 8 de juny; Barcelona-Poblenou, el diumenge 16 de juny; El Vendrell, el diumenge 13 d'octubre i aquesta final de Valls del diumenge 4 de novembre.

Les colles Infantils que han ballat aquest any per aconseguir el millor premi han sigut Escarlata, de Lleida; NINS, de Banyoles; Petits Tarragona Dansa, de Tarragona i Petits Tarragona Dansa, de Tarragona.

Finalment, la colla campiona Juvenil ha sigut Maig, de Barcelona. Aquesta categoria ha sigut la més disputada d'enguany. La colla campiona ha aconseguit el títol per només 1 punt de diferència, que s'ha disputat a la darrera sardana de tot el Campionat. Així, la 2a rotllana ha sigut Nova Tarragona Dansa, de Tarragona i la 3a Cabirols, de Sabadell. La colla Maig va ser durant molts anys la colla de categoria Gran del Grup Sardanista Maig de Barcelona i des de fa 2 temporades competeix com a Juvenil. Per tant, és la 1a vegada que la Maig aconsegueix aquest títol com a Juvenil. Tanmateix, com amb el Grup Mirant al Cel, el Grup Sardanista Maig ha competit a Juvenils amb una rotllana amb un altre nom. Va ser la colla Xàldiga, que va guanyar el títol 3 vegades: 1994, 2011 i 2012. Per tant, el Grup Maig compta ara amb 4 campionats Juvenils en total. Enguany, la 2a classificada ha sigut Nova Tarragona Dansa, de Tarragona, i la 3a, Cabirols, de Sabadell.

Les cites del Campionat Juvenil 2019 han sigut Canet de Mar, el diumenge 31 de març; Barcelona-Poble, el diumenge 16 de juny; Vic, el dissabte 6 de juliol; Sitges, el diumenge 29 de setembre; El Vendrell, el diumenge 13 d'octubre i la jornada de Valls del diumenge 4 de novembre. Les colles participants han sigut Cabirols, de Sabadell; Creixent, de Canet de Mar; Maig, de Barcelona i Nova Tarragona Dansa, de Tarragona.

Aquests 2 concursos han comptat amb connexions de Catalunya Ràdio per informar de l'evolució dels Campionats respectius gràcies al patrocini de Bon Preu.

La Final de Valls acull des de fa 27 anys la gran cita per a les colles de sardana esportiva Júniors. Està concebut com un concurs de sardana esportiva festiu, destinat íntegrament per als més petits. Per això hi ha cada animació i activitats especials i diferents. És una de les cites més esperades del calendari no només per la transcendència per decidir les colles campiones, sinó per tot l'ambient i espectacle que impulsa cada any l'entitat organitzadora, la Unió Anelles de la Flama.

El resultats d'aquests campionats no seran oficials fins que l'Àrea de Campionat de la UCS hagi revisat tota la documentació per comprovar que està tot correcte. En qualsevol cas, es poden consultar el detall dels punts i les classificacions a la pàgina específica de competició del Portal Sardanista.