Notícies

Colles Trapelles, Escarlata, Maig, Mans Amigues i Aires Gironins, campiones de Punts Lliures 2019
Dl. 25-Nov-2019

Les colles Trapelles, de Sabadell, a la categoria Alevina; Escarlata, de Lleida, com a Infantil; Maig, de Barcelona, Juvenil; Mans Amigues, de Cassà de la Selva, a la categoria Gran o Absoluta i Aires Gironins, de Girona, Veterana, han aconseguit el títol de Campiona de Catalunya de la modalitat de Punts Lliures de sardana esportiva, de la categoria corresponent, a la final disputada aquest passat diumenge 24, a Girona.

Així, la colla Trapelles ha aconseguit les 2 1res posicions a les 2 sardanes interpretades i s'ha alçat amb el títol. La 2a plaça l'ha aconseguida la colla Dimoniets, de Lleida, i la 3a Taps, de Cassà de la Selva. També hi ha participat la colla Petits Dimoniets, que ha tancat la classificació.

Amb aquesta victòria a Punts Llires la colla Trapelles aconsegueix el doblet, ja que també va guanyar el títol de Lluïment a la Final de Valls del passat 3 de novembre. A més a més, és el 8è títol que aconsegueix en aquesta modalitat, el que referma el seu lideratge com a colla Alevina als Punts Lliures. I encara cal afegir-hi els 2 ceptres que va guanyar Cabirols (2000 i 2004), una altra rotllana del Grup Mirant al Cel que va competir com a Alevina.

Pel que fa als Infantils, les 3 colles han empatat a punts. Això ha obligat a aplicar els criteris de desempat de les Bases del Campionat. Al final, la rotllana guanyadora ha sigut Escarlata, de Lleida. La plata l'ha aconseguida Petits Tarragona Dansa, de Tarragona, i el bronze ha sigut per a Petits Galzeran, de Rubí.

La victòria d'Escarlata suposa revalidar el títol aconseguit per la rotllana lleidatana l'any passat a la Final de Montblanc, malgrat el difícil resultat combinatori d'un triple empat.

A la categoria Juvenil també hi ha hagut molta emoció. De fet, s'ha repetit la de la citada Final de Valls de Lluïment. També a Punts Lliures les colles Maig, de Barcelona, i Nova Tarragona Dansa, de Tarragona, han estat molt igualades fins al darrer moment. Han empatat a punts i també s'ha hagut de recòrrer als criteris de desempat. I la colla Maig ha aconseguit el títol. La 2a posició, per tant, l'ha obtingut Nova Tarragona Dansa. La 3a plaça ha sigut per a Cabirols, de Sabadell. Al Campionat de Punts Lliures Juvenil també hi ha participat Cors Juvenils, de Terrassa i Guspira, de Lleida.

Així, també la rotllana barcelonina ha fet el doblet aquest temporada, amb el títol de Lluïment i Punts Lliures. Cal recordar que la colla Maig del Grup Sardanista Maig ha sigut històricament la colla Gran, però des de l'any passat competeix com a formació Juvenil. En aquest sentit, la colla Juvenil tradicional del Grup, la Xàldiga, ja va aconseguir aquest mateix títol de Punts Lliures el 2012.

La colla Mans Amigues, de Cassà de la Selva, ha guanyat a la categoria Gran o Absoluta. D'aquesta manera pren el relleu a la Mare Nostrum, rotllana barcelonina que enguany no ha participat a aquest Campionat i que havia guanyat 8 dels darrers 10 títols en joc, el que la convertia cada temporada en la gran favorita. La 2a posició ha sigut per a Mirant al Cel, de Sabadell, i la 3a ha tingut empat entre Riallera, de Vic, i Dolç Infern, de Lleida. A aquesta cita també hi ha participat Estelats, d'Agramunt i Estol Espígol, de la mateixa població.

Aquesta és la 1a victòria a Punts Lliures de Mans Amigues i cal preguntar-se si serà l'inici d'un alternança de campiones, així com si el proper 2020 tornarà a competir-hi Mare Nostrum.

Finalment, a Veterans, la campiona ha sigut Aires Gironins. El 2n lloc ha tingut també un empat entre Albera Dansa, de Vilallonga dels Monts, i Trenc d'Alba, de Girona. També ha competit, per 1a vegada en aquest Campionat, la rotllana de Mollerussa Somnis del Pla, creada tot just l'any passat com a colla de sardana esportiva.

La colla Aires Gironins és la dominadora de la categoria des del 2011, excepte en 2 temporades. Precisament l'any passat va aconseguir el títol la rival gironina Trenc d'Alba, però Aires Gironins ha recuperat el títol aquesta temporada.

En total, per tant, al Campionat de Punts Llires d'enguany hi ha participat 22 rotllanes de tota Catalunya. De fet, els títols han quedat repartits per tot el territori, excepte Tarragona.

Els Punts Lliures són la versió més esptacular, intensa i exigent del món de la sardana esportiva, ja que les colles hi poden fer múltiples coreografies, figures i passos diversos, amb la consegüent exigència física.

Aquests resultats no seran definitivament oficials fins que l'Àrea de Campionat de la UCS hagi revisat tota la documentació i els vídeos enregistrats a la competició per comprovar que està tot correcte i les colles han respectat les normes específiques sobre els Punts Lliures. En qualsevol cas, es poden consultar el detall dels punts i les classificacions a la pàgina específica de competició del Portal Sardanista.