Notícies

'Coblejant', el programa de sardanes que s'escolta a Mallorca i el Rosselló
Dc. 27-Set-2017

El programa de ràdio de sardanes 'Coblejant', de Ràdio Calella Televisió, s'emet en cadena a gairebé 20 emissores municipals, entre les que destaquen Ona Mediterrània, de Mallorca i Ràdio Arrels, de la Catalunya Nord.

L'èxit de la difusió de 'Coblejant' a d'altres ràdios es basa en la possibilitat que tenen les altres emissores per emetre el programa a qualsevol hora, entre dissabte i dijous. Així, d'entre les més de 20 emissores que el redifonen hi sobresurten Ona Mediterrània, de Mallorca i Ràdio Arrels, de la Catalunya Nord. La ràdio mallorquina es va interessar per la proposta gràcies a la voluntat del programa per difondre la música de cobla i la sardana fusionada amb d'altres propostes. Pel que fa a la ràdio rossellonesa, el programa és la continuïtat del 'Llevant de taula' que es va emetre durant diversos anys per divulgar la sardana a la Catalunya Nord. 'Coblejant' s'emet a Calella cada diumenge de 10:00 h. a 11:00 h. del matí i ofereix diversos continguts, sobretot musicals. La seva responsable n'és la sardanista Queralt Pedemonte.

Aquest programa sardanista a Ràdio Calella Televisió es va endegar al gener d'enguany i la voluntat de redifondre'l a través d'altres emissores es va gestar a finals d'agost. Des de llavors la incorporació d'altres ràdios ha sigut contínua. Així, es pot escoltar a Esplugues FM, d'Esplugues de Llobregat; Ràdio Sant Martí, del barri de Sant Martí de Provençals, de Barcelona; Domenys Ràdio, Sant Martí dels Domenys; Ràdio Cabanes, de Cabanes; Ona Mediterrània, de Mallorca; Ràdio Santa Perpètua, de Santa Perpètua de Mogoda; Ràdio Arrels, de la Catalunya Nord; Ràdio Sant Boi, de Sant Boi de Llobregat; Ona Bitlles, de Sant Pere de Riudebitlles; Ràdio Balaguer, de Balaguer; Radio Santvi, de Sant Vicenç de Montalt; Alpicat Ràdio, d'Alpicat; La veu de Navàs, de Navàs; Ràdio Cunit, de Cunit; Ràdio Les Planes, de la Vall d'Hostoles i Ràdio Sant Quirze, de Sant Quirze del Vallès.

Aquesta tàctica per aconseguir major difusió dels programes sardanistes fa temps que la practica el programa 'Compàs de cobla', de Ràdio Arbúcies. El programa arbucienc s'emet dissabtes de 9:00 h. a 10:00 h. i el dirigeix i presenta Jordi Canaleta. De la seva mà ha aconseguit que també diverses emissores difonguin els seus continguts. Enguany repeteix la redifusió i permet fer arribar la sardana i la cobla més lluny.