Notícies

Cartell estel·lar a la 3a edició del festival 'Amb So de Cobla' de Palamós
Dc. 19-Jun-2019

Aquest dimecres 19 de juny s'ha presentat a Girona la 3a edició del festival 'Amb So de Cobla', de Palamós, centrat en la música de la cobla. Enguany hi haurà 3 produccions pròpies i la presència de noms de la música molt destacats com el grup Obeses, el saxofonista Llibert Fortuny i la BigCat de música llatina. A més a més, se celebraran diverses activitats prèvies i posteriors. Les dates d'aquesta nova programació seran del dimecres 7 d'agost al diumenge 11 d'agost.

El 1r plat fort serà el dijous 8 d'agost, a les 23:00 h. al Parc del Convent dels Agustins amb Llibert Fortuny i l'Electro Cobla Sound. Una proposta que promet una bona barreja entre el nostre so i el jazz tradicionals amb música electrònica.

L'altra gran proposta serà el divendres 9 d'agost, a les 23:00 h., al Passeig del Mar (Zona Petanca) amb BigCat de música llatina, amb 'La sardina llatina'. Es tracta d'una fusió de ritmes i gèneres tradicionals com el joropo venessolà, el tango argentí, el baiao brasiler, el son montuno cubà o la sardana catalana, amb possibilitats d'improvisació i creació personal.

I el 3r concert nou serà el dissabte 10 d'agost, a les 23:00 h., amb Obeses i la cobla Berga Jove, amb el Cor d'Obeses, al Passeig del Mar (Zona Petanca). Serà una proposta de la formació tradicional catalana per excel·lència interpretant música moderna, i a l'inversa, el repertori tradicional català sonarà interpretat per una banda moderna. Un experiment musical molt interessant que trencarà barreres i podrà degustar d'una 1 hora i mitja.

Les altres grans propostes del món de la cobla començaran amb el 19è Concert de la Costa Brava Memorial Ricard Viladesau, amb les cobles La Principal de la Bisbal i Els Montgrins. Serà el dimecres 7 d'agost, a l'Arbreda Municipal, a les 22:00 h. Seguirà l'endemà dijous 8 d'agost amb el concert de celebració dels 90 anys de La Principal del Llobregat, Som. Serà a les 20:00 h. al Passeig del Mar.

El divendres 9 d'agost sonarà New Catalan Ensemble a les 20:00 h. Parc del Convent dels Agustins. Serà una proposta musical a partir del poemes de Josep Carner de Bestiari, sota la direcció d'art del reconegut artista Arnal Ballester. S'ha becat joves il·lustradors de l'Escola Massana de Barcelona, perquè elaboressin "creacions originals per a cadascun dels poemes".

L'endemà, disasabte 10 d'agost, hi haurà l'actuació itinerant de Coblatropic & Cobosmika, a les 22:00 h. Es tracta d'una fanfàrria mòbil amb el so d'una cobla formada per 8 músics on es combinen "temes propis i versions de música llatina, creant una sonoritat world music que de ben segur convidarà a ballar". I tot això amb la CobosMika Company i el seu llenguatge coreogràfic "atrevit, explosiu i virtuós" que barreja dansa i improvisació i "incorpora elements provinents de les arts marcials i el teatre físic".

El diumenge 11 d'agost s'acabarà el festival a l'escenari fix del Passeig del Mar amb l'exhibició, a les 20:00 h., de la colla de sardana esportiva Dolç Infern, de Lleida i amb la cobla Mil·lenària, de Perpinyà.

Com a activitats prèvies el diumenge 28 de juliol, a les 17.30 h. l'Arbreda Municipal acollirà el 51è Aplec de la Sardana de Palamós, amb les cobles Mil·lenària, Bisbal Jove, Mediterrània, Amsterdam, i Baix Empordà. I encara cal considerar com a integrants de la proposta del festival les actuacions a Banyoles (dimecres 11 de juliol a les 21:00 h. a la Plaça Major), Figueres (dimarts 13 d'agost, a les 22:00 h. a la Plaça de Josep Pla) i Lloret de Mar (diumenge 1 de setembre, a les 21:00 h. de la BigCat de música llatina.

A més a més, com a les edicions anteriors, hi haurà una jornada de formació per a joves instrumentistes de cobla. Serà el dissabte 26 d'octubre, de 10:00 h. a 14:00 h. l'Aula d'Aprenentatge de Palamós i a les 18:00 h. s'oferirà un concert, a la Plaça de Sant Pere a càrrec dels alumnes de l'any passat. Els professors d'aquesta edició seran a la trompeta, Toni Gallart; al fiscorn i el trombó, Pep Moliner; al tible, Ivan Alcazo; a la tenora, Jordi Molina, al contrabaix, Joan Druguet i al flabiol, Xavier Torrent. Per inscriure-s'hi cal fer-ho a través de la pàgina electrònica del festival.

Durant la presentació, Arnau Tordera, líder d'Obeses, ha reivindicat el so de la cobla i la seva potència i expressivitat. De la seva banda, el codirector del festival, Adrià Bauzó, ha destacat que en només 3 anys ja han pogut percebre que "el festival creix, en dimensió, en capacitat de producció i en públic". També afirmat que es reben moltes propostes per participar-hi, però no poden escollir-les totes.

Lla directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, ha descat la línia artística dels directors del festival, Pau Marquès i Adrià Bauzó, i els ha esperonat a continuar treballant en "col·laboració i coordinació amb la resta de festivals del país". També ha fet esment que la creació d'aquest certamen va respondre a la voluntat de corregir "una mancança dins el mapa global dels festivals a Catalunya: és l'únic dedicat al so de la cobla. No hi era i per això vam impulsar-ne la creació".

De la seva banda, l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha indicat que està "satisfet pel camí fet fins ara i molt il·lusionat per una programació ambiciosa que la gent espera". Pel que fa al diputat en funcions Jordi Camps, ha declarat que "difondre el so de la cobla també com element d'atractiu turístic és un valor que cal remarcar" i s'ha mostrat satisfet pel treball col·laboratiu de les diverses administracions implicades al projecte.

El festival compta amb un pressupost de 90.000 € i totes les propostes, excepte el Memorial Ricard Viladesau, són gratuïtes per al públic.

A la presentació del festival hi ha participat la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco; l'alcalde de Palamós, Lluís Puig; el diputat provincial de la Diputació de Girona, Jordi Camps; el codirector d'Amb So de Cobla, el tenora Adrià Bauzó i el cantant del grup Obeses, Arnau Tordera.

Aquest festival l'impulsen el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Palamós, en col·laboració amb l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós i el suport de la Diputació de Girona i de la Confederació Sardanista de Catalunya. El seu objectiu és "divulgar el so de la cobla amb l'objectiu de situar-la en un lloc central de la creació contemporània". Per això l'aposta d'enguany amplia la presència de músics coneguts d'altres gèneres, per arribar a més públics.