Notícies

Campanya per celebrar els 40 anys de la sardana 'Amb l'esperit vibrant' de Montserrat Pujolar
Dt. 26-Feb-2019

Aquest 2019 es compleixen 40 anys de l'estrena de la sardana Amb l'esperit vibrant, de Montserrat Pujolar, qui també celebra el seu 80è aniversari. Per commemorar-ho, i reivindicar les compositores de sardanes en un món dominat en aquell moment per homes, hi ha una campanya per programar aquesta obra durant tot l'any.

D'aquesta manera, la ballada de Sabadell del proper diumenge 3 de març, i els concerts de Barcelona del proper divendres 8 de març i de Tiana del proper dissabte 9 de març, ja han incorporat aquesta obra al repertori. A més a més, les propostes de Barcelona i Tiana s'emmarquen en la celebració del Dia de la Dona, el que realça aquesta proposta.

Amb l'esperit vibrant va ser la 2a sardana de Pujolar i es va estrenar el diumenge 22 de juliol de 1979 al Reial Monestir de Santa Maria de Ripoll, amb la cobla La Principal de La Bisbal. L'obra s'ha convertit en una de les peces de referència, interpretada a diversos i múltiples esdeveniments sardanistes, per totes les cobles del país gràcies a l'acollida del públic sardanista.

Montserrat Pujolar va néixer a Ripoll i ja de petita va demostrar dots per a la música. Va estudiar en només 4 cursos tota la carrera al Conservatori del Liceu de Barcelona amb la qualificació global d'Excel·lent, i la Universitat de Barcelona li va concedir el Premi Extraordinari al Millor Alumne de Música. Autora de 16 sardanes, a part de Amb l'esperit vibrant d'altres sardanes conegudes seves són Dolça melangia, 50 i endavant!, Notes d'aigua, Goig, A Sant Eudald o Ripoll, Ciutat Pubilla. També és autora de peces religioses i obres corals.

A part de la seva dedicació compositiva també ha treballat per divulgar la música per a cobla, com a l'Institut Cervantes de Nova Delhi, el 2010, així com la figura de la dona a la música, com al 'Primer Encuentro Internacional de Compositoras', celebrat a Madrid el 1999.