Notícies

Calonge presenta l'Any Viladesau
Dj. 18-Gen-2018

Aquest dijous, 18 de gener, coincidint amb l'efemèride dels 100 anys del naixement de Ricard Viladesau, la Casa de Cultura de la Diputació de Girona ha acollit la presentació de l'Any Viladesau i del disc gravat per La Principal de la Bisbal en record del "príncep de la tenora". La celebració contempla més d'una vintena d'activitats, sobretot al municipi de Calonge i Sant Antoni.

Així, durant 12 mesos Calonge serà l'eix de les activitats destinades a recordar i difondre la figura de Viladesau. La 1a serà el proper divendres, 16 de març, a la Biblioteca Pere Caner de Calonge, on se celebrarà la taula rodona titulada 'La música de Ricard Viladesau'. A l'abril, per la festa de Sant Jordi, la coral Mestre Sirés de Palafrugell oferirà un concert en què cantarà peces del compositor. També al maig hi haurà un concert. Serà amb l'Escola de Música de Calonge Adrià Sardó, que interpretarà diverses obres de Viladesau. Al juny i al juliol hi haurà nombroses ballades centrades en la seva figura. Però també s'oferiran concerts. Per això, el dissabte, 29 de juny, a la platja de Torre Levantina es podrà escoltar la seva música i la 4a cantada de Sant Antoni, que se celebrarà el divendres, 20 i el dissabte, 21 de juliol, estarà dedicada a Viladesau. I és que el compositor va crear sardanes, però també havaneres, boleros i música de ball. Aquest vessant de la seva autoria també es vol donar a conèixer durant tot aquest any.

També el divendres, 27 de juliol, s'oferirà un concert al Castell de Calonge amb La Principal de La Bisbal i diversos solistes convidats. A l'agost, a part del cicle de ballades també hi haurà l'exposició 'El príncep de la te

nora' al castell de Calonge. I fins i tot el divendres, 18 d'agost, s'oferirà una sessió de ball només amb música seva, amb la voluntat de reivindicar aquesta altra faceta compositiva seva.

Les activitats continuaran al setembre amb l'actuació del grup Port Bo el dissabte, 1 de setembre, i una ballada de sardanes el diumenge, 2 de setembre. Ambdues activitats seran en el marc de la Festa Major de Sant Antoni. Tot seguit a l'octubre, concretament el divendres, 19, la biblioteca Pere Caner acollirà la taula rodona titulada 'Els alumnes parlen de Viladesau'. I el dissabte, 10 de novembre, en el marc de la Festa Major de Sant Martí, se celebrarà el concert de la Festa del vi nou, titulat 'Viladesau de músic a mite', amb la cobla Ciutat de Girona.

Finalment, el dissabte, 19 de gener del 2019, l'Auditori de Girona acollirà un concert de cloenda d'aquest aniversari tan rodó centrat en una de les figures més importants del món de la cobla i la sardana.

La presentació d'aquestes activitats també ha permès donar a conèixer un nou disc centrat en Ricard Viladesau. Es tracta d'un volum gravat en directe a Calonge per part de La Principal de la Bisbal, cobla on va actuar Viladesau. El disc inclou 12 peces entre les quals n'hi ha 3 seves: La Placeta dels Llops, Esperit Calongí i Va de Vals. També compta amb obres d'altres compositors calongins com Enric Vilà Armengol i Ivan Joanals Ametller, així com sardanes dedicades a Calonge i interpretades en aquest compacte sota la direcció dels seus autors. És el cas de 2 composicions estrenades per a l'ocasió: Calonge 50 anys, sota la direcció d’Antoni Ros Marbà, una composició que commemora els 50 anys de la seva relació amb aquesta població on resideix actualment, i Calonge vestida de notes, sota la direcció de Josep Cassú Serra, i que evoca les nits d'estiu de concerts dels Festivals de Música al patí d'armes del castell.

Les celebracions de l'Any Viladesau les organitza l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, en col·laboració amb la Diputació de Girona. Així, a l'esdeveniment de presentació hi ha assistit el president i el vicepresident de la Diputació de Girona, Pere Vila i Albert Piñeira, respectivament; l'alcalde de Calonge, Jordi Soler, i el comissari de l'Any Viladesau, Francesc Sánchez Carcassés, així com el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado. També hi ha participat els professors del Conservatori de Música Issac Albéniz de la Diputació de Girona, Francesc Cassú, al piano, i Conrad Rafart, tenora, que han interpretat 2 composicions de Viladesau: Niu d’amor i Esperit calongí.

El vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha comentat que "és un goig per a la Diputació de Girona defensar temes culturals com ara l'Any Viladesau, i encara més fer-ho en aquesta casa -seu del conservatori de Girona-, on el mestre Ricard Viladesau va fer classe". De la seva banda, l'alcalde de Calonge, Jordi Soler, ha tingut un record pel que va ser conseller de Cultura, Lluis Puig. "Si no fos per les circumstàncies que estem vivint seria avui aquí, content de participar en aquest homenatge", ha indicat.

Finalment, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha comentat que la vida cultural a Girona continua i que "no podem parar de crear, no podem parar de defensar la cultura, no podem parar de ser feliços i no podem parar d'estar a l'avantguarda de la cultura, malgrat els moments. A cada contrada de Catalunya, en cada festa major hi ha representació de l'obra de Viladesau, amb un record etern del músic. 100 anys de patrimoni, 100 anys de llegat, 100 de memòria col·lectiva que han dignificat la tenora, la sardana, la cultura, la musica, el país". El president ha finalitzat dient: "serà un any ple de joia, serà un any ple d'alegria, serà un any ple de records, però sobretot serà un any de catalanitat. I en aquests moments d'especials turbulències, tenir la visió d'homenatjar un geni i tenir la seva musica contínuament en el record, ens fa ser lliures. Ser presoners de ningú ens fa ser lliures".

Ricard Viladesau és una figura sobradament coneguda dins del món de la sardana. Va ser un excel·lent intèrpret de tenora, i d'aquí l'al·lusió que li va fer Pau Casals com a 'príncep de la tenora' i va compondre més de 200 sardanes de tot tipus, que li van permetre guanyar diversos premis de composició. Però fora del nostre món està mancat de divulgació. Per això és tan important la celebració del seu centenari.