Notícies

Bernat Castillejo, Premi Nacional Agustí Borgunyó 2017
Dj. 11-Mai-2017

El flabiolaire i compositor Bernat Castillejo i Garnés ha estat nomenat guanyador del Premi Nacional Agustí Borgunyó 2017. Aquest guardó el lliura cada any l'entitat Sabadell, més Música, i és un dels més reconeguts del món sardanista pels premiats que hi ha hagut fins ara.

Segons indica l'organització "el jurat ha valorat especialment la seva trajectòria d'intèrpret, de pedagog i de director. La seva aportació en el terreny de la recerca i l'arranjament de músiques, ha estat cabdal per a l'ampliació del repertori per a cobla".

Bernat Castillejo és professor de flauta travessera del Conservatori Municipal de Sabadell des de l'any 1985 i dirigeix la Banda de Música de Sabadell, la cobla Sabadell i la Cobla Mediterrània. Té més d'una vintena d'obres per a cobla, la majoria arranjaments. En destaquen el de Rhapsody in Blue, de George Gershwin; el de La festa de les trompetes, de Leroy Anderson o el Ballet de la petita Suite, de Claude Debussy. La seva formació musical va ser al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona i a l'École Nationale de Musique et d'Art Dramatique d'Orléans. Com a flabiolaire és deixeble de Jordi León, com a flautista de Josep Maria Llorens i Barbara Held i com a director d'orquestra, d'Albert Argudo. Va aconseguir el primer premi de flauta travessera al Conservatori d'Orleans, al Concurs de la Regió Centre de França i el Premi de la Fundació Caixa de Sabadell pel seu projecte d'edició d'un disc amb música de Eduard Toldrà, Joan Manén i Manuel Oltra. També ha actuat com a flabiolaire amb les cobles Jovenívola de Sabadell, Mediterrània, Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i la Cobla Simfònica de Catalunya. També ha sigut flauta solista a nombroses orquestres, especialment a l'Orquestra Simfònica del Vallès.

El Premi Nacional Agustí Borgunyó el va crear Sabadell, més Música l’any 2004 i "reconeix la vàlua i la tasca dels professionals o entitats que impulsen, creen o fan divulgació de la música de cobla". També serveix per recordar i difondre l'obra i la figura d'Agustí Borgunyó, el compositor i director d'orquestra sabadellenc que va viure molts anys als EUA, país des del qual escrivia sardanes i peces per a cobla. A més a més, aquest 2017 s'escauen els 50 anys de la seva mort.

En aquests 14 anys el guardó ha premiat noms tan variats i reconeguts com el Foment de la Sardana de Banyoles, Joan Lluís Moraleda, Manuel Oltra, Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, Salvador Brotons, Jordi León, la cobla La Principal d’Amsterdam, Jordi Molina, la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, Jordi Saura, Esteve Molero, Marc Timón i Francesc Elias Prunera.

El lliurament del premi es farà el proper diumenge, 1 d'octubre durant el concert de tardor que organitza Sabadell, més Música.