Notícies

Balaguer serà la Capital de la Sardana 2021
Dg. 16-Des-2018

Aquest passat dissabte 15 de desembre s'ha anunciat al Casal Montblanquí, de Montblanc, que Balaguer serà la Capital de la Sardana 2021, en el marc de la presentació de la Guia Sardanista 2019, el llibre de referència que recull els principals actes sardanistes de l’any de Catalunya, Andorra i el Nord de Catalunya. El seu alcalde, Jordi Ignasi Vidal, ha enviat un missatge de suport als presos polítics i als exiliats, que tenien reservada tota la 1a fila del teatre. “Estic convençut que el 2021 hi serem tots i lluitarem per tenir l'espasa ben alta”, ha dit Vidal.

Balaguer serà la Capital de la Sardana després de les edicions d'Arenys de Munt (2013), Barcelona (2014), Calella (2015), Mollerussa (2016), Figueres (2017), Montblanc (2018), Perpinyà (2019) i Sant Feliu de Guíxols (2020). En aquest sentit, la comissió de Capital de la Sardana de Perpinyà 2019 ha presentat un audiovisual sobre la població i la seva tradició. La seva tinent d'alcalde, Danielle Pagès, ha assegurat: “La sardana són les nostres arrels. Si la llengua es perd, l'única defensa per ser català és ballar la nostra dansa. Tot preparant la Capitalitat encara ens hem adonat més de la importància d'aquest patrimoni, que volem compartir amb tota la humanitat”. I és que les institucions de la Catalunya Nord i Andorra s'han sumat a la Generalitat de Catalunya en la candidatura de sardana com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, ha anunciat el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado. “És un projecte en el qual fa 2 anys que treballem i ara la candidatura serà internacional. Vull recordar les paraules del conseller Lluís Puig, que diu que la sardana és un punt de trobada i un lloc obert”. De la seva banda, la directora de Cultura Popular de la Generalitat, M. Àngels Blasco, ha afirmat: “Tenim un país per remuntar i la gent de la cultura popular sempre li ha fet costat. Som imparables”.

També s'ha lliurat els Premis Capital de la Sardana d’enguany, els guardons més importants del món de la sardana, la cobla i la dansa catalana. L'esdeveniment s'ha celebrat a Montblanc com a Capital de la Sardana i ha comptat amb una actuació de la cobla Tres Vents.

A l'esdeveniment hi ha assistit l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu; la directora de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Blasco; el Paer en Cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; la tinent d’alcalde de Perpinyà, Danièle Pages; el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Montblanc, Jordi Albalat; el president del Grup Sardanista Montblanc, Ramon Requesens; el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre d'altres autoritats municipals i representants del món de la sardana.

Durant l'esdeveniment, diverses intervencions han donat suport als presos polítics i exiliats, així com a l'alcalde de Montblanc, també en vaga de fam. En el seu parlament, Andreu ha assegurat: “És molt difícil ser a la presó i a l'exili amb la dignitat que ho fan. I tenen un horitzó, amb els judicis, monstruós! Com a país, hem passat moments molt més difícils, i ens hem sortirem”. L'acte ha comptat amb un vídeo amb paraules del conseller de Cultura a l'exili Lluís Puig, gravat el passat 1 d’octubre a Brussel·les, on es va desplaçar la Confederació Sardanista i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona a lliurar-li la medalla 2018 al Mèrit Sardanista.

La Capital de la Sardana és una iniciativa de la Confederació Sardanista de Catalunya que és esdeveniment de referència obligada durant tot un any, un espai on conviuen la festa, la tradició i el vessant crític i cultural pel món de la sardana i la dansa catalana. També és un punt de trobada no només pel sardanisme, sinó obert a tothom a múltiples activitats que giren al voltant d’aquesta cita. En aquest sentit, compta amb una programació continuada durant tot un any, que ofereix diversos grans esdeveniments lligats al món de la sardana per fer participar el públic sardanista i no sardanista. La idea és esdevenir també en un pol d'atracció cultural, turístic i econòmic perquè sigui una excel·lent oportunitat per dinamitzar i rellançar la projecció de la seu que acull aquest magne esdeveniment.

La seva intenció és impactar directament sobre la societat actual, no només com una activitat sardanista per part de tots els seus registres, sinó també com un esdeveniment cultural i festiu.

Per això, la Capital de la Sardana té assignats uns grans esdeveniments que suposen una important mobilització dins del col·lectiu. Entre d'altres, es concreten la Presentació de la Guia Sardanista d’Aplecs i Concursos, la Festa de Cloenda del Campionat de Catalunya de les colles sardanistes, un concurs de sardana esportiva i la Trobada de Centres Cívics de la Generalitat de Catalunya.