Notícies

Arriba la Copa Catalunya, la nova competició de sardana esportiva, a Montblanc
Dj. 19-Jul-2018

Aquest proper dissabte, 28 de juliol, la Plaça de Sant Francesc de Montblanc, a les 21:00 h., serà la seu de l'estrena d'un nou tipus de competició del món de la sardana esportiva: la Copa Catalunya. Es tracta d'un concurs en què les colles ballaran aparellades en format eliminatòria fins que només en quedin 2, que seran les finalistes per aconseguir aquest nou campionat.

El format de concurs acull en aquesta edició només colles de la categoria Gran i Veterana, amb un número limitat de places. Per poder-hi participar, han tingut preferència d'inscripció les 3 primeres classificades del Campionat de Catalunya del passat 2017, i les campiones de cada Campionat Territorial. Com en alguns casos el nom estava duplicat, per cobrir les places lliures es va organitzar una semifinal al concurs de Reus del passat mes de juny. Finalment, el número de colles apuntades a Reus va ser exacte al que faltava per completar les places, i per tant va ser innecessària la semifinal..

Així, les rotllanes participants seran, en categoria Gran o Absoluta: Dansaires del Penedès, d'El Vendrell; Mans Amigues, de Cassà de la Selva; Mare Nostrum, de Barcelona; Nova Tarragona Dansa, de Tarragona; Riallera, de Vic i Xàldiga, de Barcelona. La colla tarragonina, malgrat ser Juvenil, ha entrat al concurs, ja que al seu dia també es va ampliar la convocatòria a les colles Juvenils i en ser l'única interessada, ha cobert aquesta plaça. Pel que fa als Veterans, les colles inscrites són Dansaires de Maig, de Barcelona; Encara hi Som, de Vilanova i la Geltrú; Penedès, d'El Vendrell i Toc de Dansa, de Tarragona.

Totes aquestes colles hauran de ballar en format eliminatòria directe segons un sorteig que se celebrarà abans de començar el concurs, a partir del número que s'assignarà a cada formació, considerant que les 3 milors de l'any passat es consideren caps de sèrie. D'aquesta manera que la 1a eliminatòria enfrontarà la colla amb número més baix amb la colla amb número més alt, i així successivament. A la següent ronda competiran directament les colles guanyadores de cada eliminatòria segons el quadre d'evolució del concurs. Les perdedores de cada eliminatòria també competiran l'una contra l'altre per tal de determinar les altres posicions de la Copa Catalunya, sense oblidar que es preveu una repesca. Les colles eliminades "quedaran dispensades de romandre abillades fins al final del concurs i, per tant, si ho desitgen, podran canviar-se", segons indiquen les Bases. De fet, en aquest concurs no hi haurà ni sardana revessa ni de germanor.

Per puntuar, hi haurà "un total de 6 jurats, que actuaran en 2 equips de 3. Cada equip de jurats jutjarà únicament 2 enfrontaments". D'altra banda, a les darreres sardanes "serà un únic equip de 5 jurats qui haurà de donar el veredicte fina". En tots els casos, la seva tasca serà decidir quina de les 2 colles que s'enfronten guanya, sense poder atorgar cap empat.

Totes les sardanes, excepte la de la Final, seran de 5 tirades. Les Bases indiquen que "tant la 2a com la darrera tirada de llargs hauran de ser acabades, a l'esquerra o la dreta, segons el sistema de repartiment habitual de cada colla". En el cas d'errada de repartiment, conjunt o ajut exterior, la colla perdrà l'eliminatòria immediatament.

Les sardanes que ballaran les colles sortiran per sorteig d'una llista de 16 propostes musicals. Així, els títols que poden tocar a les rotllanes són Com si el cel hagués florit, Marcel Artiaga; Montserrat Avellaneda, de Josep Auferil; Gentil Adriana, de Manuel Balasch; Angelina, de Vicenç Bou; Tres de febrer, de Josep Carbó; Mar i palmeres, de David Estañol; La flama de la sardana, de Tomàs Gil i Membrado; Portal de la Mediterrània, de Joan Làzaro; Empremta d'or a Calella, d'Enric Ortí; Fausta, de Manel Saderra; Poncellina, de Josep Saderra; L'Armentera de cor obert, de Conrad Saló; A Garcia, 10 i més, de Carles Santiago; Recordant Vic, de Joaquim Serra; Camperola, d'Eduard Toldrà i L'Antoni i la Montserrat, de Ricard Viladesau. Un extens i diferent repertori que posarà a prova les colles per demostrar quina és la millor d'aquest nou títol. La part musical anirà a càrrec de la cobla Ciutat de Cornellà.

Aquesta proposta de nou concurs s'emmarca en el fet que Montblanc és la Capital de la Sardana 2018, però també en la celebració dels 60 anys de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, una gran efemèride després del cinquantenari. A més a més, és la 2a gran acció consecutiva que s'organitza a Montblanc aquest mes després del repte d'encerclar la muralla medieval de la població amb una gran rotllana per ballar la sardana de la Capitalitat.