Notícies

Arriba 2020, amb diverses efemèrides destacades
Dl. 23-Des-2019

Aquest proper 2020 se celebraran divereses efemèrides sardanistes destacades de compositors. Així, hi sobresurten les de l'anomenat 'Avi Xaxu', Eduard Toldrà, Fèlix Martínez i Comín o Josep Saderra i Puigferrer, però n'hi ha d'altres que també cal remarcar.

L'aniversari més antic que hi ha previst és el dels 150 anys del naixement de Josep Vicenç Juli, 'Xaxu'. La seva popularitat i les seves sardanes balladores el converteixen en una figura referencial del món de la sardana, a partir de la seva formació autodidacta. Va composar gairebé 500 sardanes, amb títols tan coneguts com Bona festa, El cant del batre, Amor i poesia o Carícies. També va ser autor d'algunes revesses. I sense oblidar la seva tasca al capdavant de la cobla La Principal de l'Escala, aixó com La Principal de Tordera, La Principal de Calella i la Cobla Xaxu.

Per commemorar la seva figura, l'Escala ha organitzat un any commemoratiu amb diversos esdeveniments. L'inici serà el dissabte 18 de gener, a la Sala d'Actes del Centre Cultural Municipal Xavier Vilanova, en el marc del dia exacte del seu naixement, que serà el dimarts 14 de gener.

Un altre aniversari rodó d'aquest 2020 seran els 125 anys del naixement d'Eduard Toldrà. La seva figura va ser eminentment simfònica però també es va dedicar a la música sardanista i per a cobla. Títols com Sol ixent, La fegada d'en Jordà, El bac de les ginesteres o Camperola són alguns dels més destacats.

També se celebraran els 125 anys del naixement d'Iu Alavedra, que va ser fundador de la cobla Molins, que després es va convertir en la cobla Sabadell. Va ser autor d'unes 30 sardanes, com ara Olga, Torrebonica, Xamosa Maria Dolors, Montflorit o Aplec del Taulí.

Una altra figura rellevant del món de la composició de la sardana de la qual celebrarem efemèride al 2020 és Fèlix Martínez i Comín. En concret, serà una doble cita, ja que farà 100 anys del naixement i 25 anys de la mort. Va composar sardanes i sardanaes per a 2 cobles, així com a diverses obres per a aquesta formació musical. Va tenir, i encara té una molt bona acceptació entre el públic per les seves sardanes melòdiques, i va aconseguir nombrosos premis de composició. Alguns títols destacats són Rosa de Sant Jordi, Cant trist o Dolç record. També destaquen les obres per a cobla Poema de l'amor que neix, Fra Garí o la Suite per a percussió i cobla.

Pel que fa a l'efemèride dels 50 anys de la mort, hi tenim 2 noms destacats: Robert Gerhard i Josep Saderra Puigferrer. Robert Gerhard va ser deixeble de grans noms com Enric Granados, Felip Pedrell o Arnold Schónberg. Se'l considera el músic català més universal del S. XX i la seva figura també es va dedicar a la música de la cobla. En concret, va composar 2 peces titulades Sardana i Sardana I, així com una altra per a orquestra per a la pel·lícula Secret people. Malgrat que la seva relació amb les sardanes va ser més experimental, que una figura de la seva magnitud formi part del canon sardanista és una magnífica oportunitat per al nostre món.

Pel que fa a Josep Saderra i Puigferrer, els 50 anys de la seva mort ens permetrà refermar la seva vàlua i popularitat. Títols com Bell Penedès, Vigatana, Renouera o Noies poblenovines ens fan comprendre-ho. Però encara cal afegir-hi les sardanes obligades, com ara per a tenora (Cap de núvol, Desamor, La trencaametlles); per a tible, o dos tibles (Agoserada, Antonieta gentil, Bages, Els dos germans) o per a fiscorn (Rossinyol, Vols escoltar?). La llista d'obres s'acosta a les 400. També va actuar a diverses cobles com a fiscorn, com ara les de Sant Feliu de Pallerols, Tortellò o Olot. I va ser el creador de La Principal de Banyoles.

Finalment, aquest 2020 concidirà amb els 25 anys de la mort de Florenci Mauné. Va ser alumne de J. Pasolas i Blanch y Reynalt. Va ballar en colla de sardana esportiva i va ser intèrpret de gran virtuosisme de fiscorn, trombó, piano i acordió. Va actuar amb cobles com L'Antiga Pep i va fundar i dirigir la Costa Brava, de Palafrugell. Després d'una embolia va haver d'aprendre de nou a llegir, escriure i composar. Així va crear sardanes, algunes de les quals de gran fam, com L'aplec de Figueres, Com tu la volies o El bullici de Santa Creu. També va composar alguna sardana revessa.

Tanmateix, la multiplicitat d'autors i de dates fan possible recuperar, no només aquestes figures, sinó també d'altres noms com Joaquim Aldrich, Pere Bufill o Francesc Pujol, que fa 75 anys de la seva mort, així com Joan Casadevall, mort fa 100 anys, amb un centenar de sardanes, o Pere Buscarons (germà del conegut Lluís), Pere Guisset, de Ceret o Joan Vilardebó, nascuts fa 100 anys. En tots els casos, es pot buscar i rebuscar al Portalsardanista, a la secció d'Enciclopèdia, per data de naixement i de mort. Així cadascú pot localitzar el compositor que li sembli més adequat per homenatjar l'efemèride del seu naixement, o la seva mort.