Notícies

'25 anys màgics', de Lluís Alcalà, Sardana de l’Any després de les votacions només per internet
Ds. 14-Nov-2020

Els espectadors d’internet que s’havien registrat prèviament i han seguit en directe la transmissió per YouTube i la pàgina electrònica del concurs ‘La Sardana de l’Any’, han pogut votar a través de qualsevol dispositiu electrònic per determinar el Premi Popular d’aquest concurs. Així, la guanyadora ha sigut 25 anys màgics, del compositor Lluís Alcalà. Aquesta obra està dedicada als 25 anys de matrimoni d’una parella sardanista. La sardana Sió, de Jan Fité, ha obtingut el Premi Joventut i Llobregat Grooves, de Marc Timón, ha obtingut el Premi de la Crítica.

L'accèssit del Premi Popular ha estat per a Gresca, tabola i Ball de Rams, de Jordi León. L’accèssit del Premi de la Crítica és per a Un mar de verdor, de Joan Druguet. A l’esdeveniment també s’ha anunciat que la propera Final de La Sardana de l’Any serà al Teatre del Casal de l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, el dissabte 15 de maig de 2021. Serà una edició especial en què es votaran les guanyadores dels darrers 16 anys i al 2022 es triarà la Sardana de l’Any 2020-2021 per causa de la pandèmia. Des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí se celebra el fet de poder acollir aquest esdeveniment cultural de referència a la població i s’espera que aquest es pugui desenvolupar amb menys restriccions derivades de la pandèmia de la Covid-19.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha intervingut a la Final amb una gravació, en què ha indicat que “és important no defallir” i ha felicitat per l’organització de l’esdeveniment.

Premi Joventut

Sió, Premi Joventut és una sardana dedicada al 30à aniversari de la cobla La Jovenívola d’Agramunt. L’accèssit ha sigut per a A temps!, d’Anna Abad. Aquest premi vol fomentar i premiar les composicions de sardanes per part de compositors de fins a 30 anys. El jurat que ha triat el guanyador l’integraven músics de reconegut prestigi vinculats al món de la cobla: Joan Gibert, Jordi Figaró, Joan Francesc Vidal, Xavi Molina i Jordi Molina. Aquest jurat ha atorgat 3, 2 ó 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol d’entre les sardanes presentades.

Un edició estranya

El coronavirus també ha afectat el concurs de La Sardana de l’Any i la seva Final. Per això, ha sigut la primera vegada que la votació per al Premi Popular ha sigut íntegrament a través d’internet, ja que per motiu de la pandèmia s’ha celebrat l’esdeveniment a porta tancada, sense públic. D’aquesta manera, tothom que ha volgut participar-hi ha hagut de registrar-se prèviament. Això, però, ha facilitat que qualsevol persona que s’hagués registrat abans i hagi seguit el concert en directe a través del YouTube de la Confederació Sardanista de Catalunya, o la pàgina del concurs (www.lsda.cat) o Catalunya Música hagi pogut votar el Premi Popular.

A la segona part hi ha hagut l’actuació de l’Esbart Dansaire de Rubí, amb les cobles La Principal de la Bisbal i Jovenívola de Sabadell i els percussionistes Jaume Yelo i Joan Torras a la part musical. La primera part, com sempre, ha ofert les sardanes finalistes. Aquesta 31a edició, però, també s’ha vist afectada i en lloc de tenir-hi 10 aspirants s’ha comptat amb 12 finalistes. Això és perquè durant el procés de votació, a causa del coronavirus, en quedar només disponible la pàgina electrònica per votar, els resultats entre les classificades diferien només per dècimes, i per això es va ampliar a 12 aspirants.

Una altra modificació respecte al programa inicial és que l’esdeveniment s’havia de celebrar a Sabadell, al maig, però la pandèmia va anullar la possibilitat de celebrar-la i mantenir-la a l’espai escollit.