Notícies

25 anys de la colla Estol-Espígol d’Agramunt
Dc. 20-Mai-2020

La colla Estol-Espígol del Grup Sardanista Estol d’Agramunt commemora els seus 25 anys aquest mes de maig.

El seu debut va ser el dia 1 de maig al concurs d’Anglesola, amb el nom d’Estol, i com a colla Infantil, ja que la integraven nens i nenes de diversos cursets de sardanes d’Agramunt. Amb el pas dels anys la colla va ser Juvenil i després Gran, que és la categoria on balla actualment. De fet, alguns dels dansaires fundadors encara ballen a la rotllana actual.

La colla avui en dia, però, es diu Estol-Espígol ja que el 2004 es van fusionar les 2 rotllanes, del mateix Grup Sardanista Estol. De fet, avui en dia el Grup l’integren 3 colles de sardana esportiva: Estol-Espígol, com a Gran; Estelats, que enguany també ballarà a la categoria Gran i Esbarzer, que aquest 2020 serà Juvenil. En total són 65 dansaires amb edats entre 13 i 39 anys. Durant aquests 25 anys han format part del grup més de 115 dansaires.

La proposta de celebració que tenia la colla s’ha frustrat per causa del coronavirus, però el passat 1 de maig van fer el màxim xivarri possible a les xarxes socials, amb fotos històriques incloses. La intenció també era fer alguna activitat especial durant el concurs de colles d’Agramunt del proper 30 de maig, però l’anul·lació del concurs per la COVID-19 també els ho impedirà. Així mateix, s’estava organitzant una trobada entre antics dansaires, però per ara no es podrà. Estan estudiant si es trasllada al 2021.

Des del Grup consideren que és tot un èxit mantenir-se amb 3 colles després de 25 a una població amb poc més de 5.000 habitants. La clau, indiquen, és treballar a través dels cursets escolars de sardanes del ‘Saltem i Ballem’ a Agramunt i poblacions properes.

Durant aquest quart de segle ha treballat a favor de la sardana i la seva difusió, sense deixar de banda la projecció d’Agramunt, tant a la terra ferma com a la resta de Catalunya. I fins i tot fora de les nostres fronteres, amb actuacions que han acordat amb Casals Catalans o entitats arrelades a la població estrangera on han viatjat.

La celebració d’aquest aniversari és una bona notícia per al món de la sardana esportiva, ja que suposa la consolidació d’un grup amb 3 colles, integrat sobretot per gent jove.