Notícies

10 anys de sardanes a TV3
Dg. 01-Mai-2005
Festa de celebració a la Sala Luz de Gas

El 5 de maig de 1995 va tenir lloc la primera emissió del programa Sardana a TV3. Sardana va néixer per recollir i difondre la vitalitat del món de la sardana en la seva expressió artística (música i dansa) i social (associacionisme, història). De seguida el programa es va convertir en un referent de modernitat, rigor i imaginació a l'hora de tractar uns continguts de vegades culturament desprestigiats.

Les primeres temporades, l'evolució mateixa del fet sardanista va anar centrant l'interès del programa cap a l'expressió musical de la sardana, sobre els indiscutibles valors artístics, defugint guettos, cofoïsmes i valors afegits. Primer només a l'entorn de la cobla i el seu patrimoni musical i, més endavant, també en altres expressions de la música catalana.

El programa es converteix, així, en un altaveu però també en un dinamitzador de l'escena musical. A més del seguiment informatiu de l'actualitat cultural, Sardana/Nydia ha produït més de cinquanta documentals (15-30 minuts) dedicats a compositors, coreògrafs i intèrprets, més de 150 clips de producció pròpia i una vintena d'entrevistes a creadors com Xavier Montsalvatge, Antoni Ros Marbà, Salvador Brotons... També ha promogut fins a 6 enregistraments, el darrer dels quals és el disc/CD-ROM "Nydia: La nova música de cobla".

Per respondre a la inquietud del món de la dansa tradicional escènica (esbarts i similars), progressivament el programa va anar incorporant aquests continguts, la qual cosa va comportar l'adopció d'un nom més genèric: Nydia. En aquest àmbit, ha presentat el documental de 55 minuts "Salvador Mel·lo: el somni del ballet català", amb una acollida excel·lent. La promoció des del mateix programa de coreografies contemporànies sobre materials tradicionals és un pas més del treball de Nydia, no solament per respondre a les expectatives d'una audiència fidelitzada, sinó per eixamplar-la amb una nova mirada i, també i sobretot, per incidir en la vitalitat d'aquest escenari cultural.

Nydia commemora els seus 10 anys amb una festa a la Sala Luz de Gas de Barcelona el 5 de maig de 2005, a partir de les 9 del vespre. Tots aquells que vulguin assistir a la festa poden trucar al telefon 934 736 952. Hi intervindran Sol Picó i Miquel Gil (que estrenaran la proposta "Memòria"), Dansa del Velatori i Cobla Mediterrània, que estrenarà "Venustes", de Jesús Ventura.

[Informació elaborada per Jordi Lara]