Notícies
sardana


La Confederació Sardanista de Catalunya gestiona el protocol de desconfinament de la sardana per a la Fase 1

Dl. 25-Mai-2020

La Confederació Sardanista de Catalunya, en col·laboració amb la Federació de Cobles de Catalunya, ha preparat el pla de desconfinament del coronavirus per al món de la sardana, per a la Fase 1. Aquest document està en aquests moments en estudi per parc de PROCICAT per tal de validar-lo, o fer-hi les esmenes necessàries.

La proposta per a aquesta Fase 1 s'enfoca només per a l'organització d'assaigs de cobles, gravacions de discs i concerts. Així, entre les mesures proposades hi consta que els concerts ofereixin només localitats per a un terç de l'aforament, que sigui numerades, que hi hagis distàncies de seguretat de 2 metres entre els espectadors o l'ús recipients especials per als instruments dels musics per evitar possibles contagis salivals. També s'explicita que de cap de les maneres hi pot haver programa de mà en paper, ja que pot ser una via de contagi.

El protocol també fa especial èmfasi en l'obligació de redactar contractes amb les cobles perquè els músics puguin canviar de regió sanitària sense problemes. Les cobles federades tindran el model i el proporcionaran a l'organitzador per a la seva signatura.

La redacció d'aquest projecte de desconfinament s'ha basat en la normativa que ha publicat el Gobierno de España a través del BOE. A més a més, és un treball conjunt amb cobles, ja que són el 1r pas per poder assegurar el retorn a una certa normalitat.

En tot cas, l'última paraula per poder organitzar un esdeveniment sempre correspon a l'administració local, malgrat el PROCICAT validi aquest protocol. Per això, quan l'activitat s'organitzi a la via pública o a un recinte municipal, sense el permís de l’Ajuntament en qüestió, no es podrà organitzar l’esdeveniment.

La Confederació Sardanista de Catalunya està a l'espera de resposta i en cas que es validi, es farà saber totes les normes a tot el món sardanista perquè es puguin organitzar activitats d'aquest tipus. A partir d'aquí, la Confederació Sardanista de Catalunya està treballant els protocols de desconfinament gradual de les Fases 2 i 3.

Cancel·lat el Campionat de sardana esportiva 2020

Dv. 22-Mai-2020

La Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) ha cancel·lat el Campionat de Catalunya de Lluïment de sardana esportiva 2020, en el marc de les afectacions del coronavirus. I això just l'any en què es proposava una nova modalitat de Campionat i puntuació, en format colla contra colla, com si fossin jornades de futbol. D'aquesta manera consolida la decisió presa al març, en què se n'ajornava l'inici. Malgrat tot, manté encara actiu el Campionat de Punts Lliures i l’Individual de Revesses.

Els motius per anul·lar la competició són, segons la UCS, que davant la crisi sanitària de la COVID-19 és difícil saber "si es podran celebrar o no els diversos concursos i a partir de quan; la impossibilitat, per part de l'entitat, d'obligar a les colles a desplaçar-se i a participar en un concurs" així com "la manca de preparació física per part de les colles". I és que el confinament a meitats de març va atrapar moltes colles preparant-se per iniciar la temporada. En aquest sentit, la UCS indica que les colles han reaccionat positivament, ja que comprenen la situació i que cal vetllar per la seguretat dels dansaires.

Així, Núria Ferré, de la colla Trapelles, la rotllana Alevina campiona de l'any passat, afirma que "malgrat em sap molt greu entenc que és el que s'havia de fer. La situació és molt complicada i difícil de gestionar". Joan Álamo, responsable de la colla NINS, vigent campiona Infantil, apunta que "davant d'aquestes circumstàncies s'havia de cancel·lar, però no ballar en tot l'any és una barrabassada". De la seva banda, Enric Capdevila, de la colla Maig, campiona Juvenil 2019 considera que la decisió és "encertada ja que és del tot impossible fer-lo després de que s'aixequi el confinament degut a les normes de seguretat personal. Això sí, creiem que es podia haver consultat a les colles". Des de la Mare Nostrum, la campiona Gran, la capdansera Esther Cibran reflexiona que "s’hauria acabat cancel·lant encara que la UCS no ho hagués fet perquè no sembla que puguem fer cap concurs enguany". Tot i així, matisa que "hagués estat bé consultar-ho amb les colles". Finalment, Josep Maria Martínez, cap de colla de la Sabadell, campiona Veterana del 2019, apunta que "pot ser que molts dels organitzadors, la majoria d'ells amb vinculació amb els Ajuntaments, hagin decidit suspendre actes festius per les dates que ja s'havien programat. Els diners que s'han d'aportar per fer aquests actes, potser s'ha cregut destinar-los a altres finalitats més importants en aquests moments. Caldria que la UCS ens donés una explicació més concreta".

En aquest sentit, la UCS assegura que diversos organitzadors dels concursos els han contactat quan han sabut la decisió i els han fet arribar el seu acord. De fet, com apuntava Martínez, des del mes de març molts concursos s'han suspès directament per indicacions municipals, ja que el confinament impedia qualsevol tipus d'activitat. I la desescalada progressiva també sembla recomanar, per ara, evitar activitats de contacte i amb públic, com els concursos de colles.

Malgrat que el desconfinament preveu una certa normalitat entre juny i un possible rebrot a l'octubre, la citada falta d'entrenament i de preparació física de les colles ha sigut un dels motius que ha portat la UCS a deixar en blanc aquesta temporada. A més a més, també s'ha descartat organitzar un Campionat amb tants pocs mesos i amb resultats que "no serien prou fiables i podrien no ajustar-se a la realitat", expliquen des de l'ens federatiu. El Campionat de Catalunya s'estén cada any, més o menys, des de l'abril fins al novembre, amb diversos concursos. Comprimir tota una temporada en pocs mesos i amb la forma física dels dansaires molt justa era una aposta massa arriscada. Per a Cibran, "la temporada 2020 està perduda, perquè encara falta saber quan i com es torna a assajar, i després de tant de temps la gent no estarà en forma i es trigarà un parell o 3 de mesos a estar a to". I això que explica que els dansaires de la seva colla ha anat assajant 2 dies per setmana des de casa, a través de videoconferències múltiples.

La incògnita d'aquesta temporada

La gran pregunta és com afronten la temporada ara les colles. La Trapelles, de Sabadell, considera que "és impossible fer cap pronòstic i encara menyscap previsió. El que cal és intentar mantenir la il·lusió dels dansaries, mantenir el contacte, tenir-los molt ben informats i anar veient què es podrà anar fent i adequar-nos a la nova situació". Per a Álamo, de la infantil NINS, "no ens ho hem plantejat encara, però és una mala jugada perquè per l'edat potser molts no tornaran davant d’altres opcions". La colla Maig apunta que "encarem la temporada amb una mica de por, ja que no hem pogut assajar i les condicions físiques estan molt malament per poder afrontar l'esforç que representa ballar de competició". La Mare Nostrum pensa que si es vol fer un concurs cap a final de temporada "per retrobar-nos" pot estar bé. I la veterana Sabadell explica que "estem en contacte amb la gent. Vam fer una trobada virtual de 22 persones, i seguim tenint moltes ganes de retrobar-nos i a poder ser tornar a ballar sardanes".

Davant la perspectiva que la situació es repeteixi l'any que ve la UCS assegura que cal prioritzar la seguretat dels dansaires. Per tant, si el virus segueix actiu el 2021 i no hi ha una vacuna o un medicament efectiu, sembla que la sardana esportiva podria estar aturada força temps. Ferré apunta que "ballar sardanes comporta contacte, assajar comporta contacte i tot i que ara estem fent assajos de forma virtual jo personalment no veig factible ballar sardanes i assajar sense cap mena de contacte. Potser ens haurem de reinventar. Veurem en quina situació està el país el mes de setembre i haurem de valorar-ho aleshores". I afegeix que "les perspectives i la il·lusió és la de tornar a poder gaudir d’un bon concurs de sardanes, de ballar a la plaça amb públic que ens pugui veure i de trobar-nos tots junts". La colla NINS opina que "cal trobar una manera de poder ballar, com més temps sense fer-ho serà pitjor per a les colles petites. L’any que ve hem de ballar".

Martínez, de la Sabadell, té diverses propostes: "si per temes sanitaris fos permès fer 4 ó 5 concursos a final d'any, encara que fos novembre o desembre... Caldria però, trobar llocs oberts, com pavellons grans o que només tenen coberta superior. No utilitzar vestuaris. Limitar a 10-12 colles el total de participants. No pagar subvencions per a les colles. En cas de ser necessari, fer-ho sense cobla, a efectes econòmics. Disposar d'una bona megafonia. Limitar l'assistència de públic... Caldria 4-5 ó més valents que ho poguessin organitzar. O sigui concursos gairebé a cost zero. Falten molts dies i tenim temps de veure quina evolució tenen els esdeveniments. Fora una bona eina per preparar a la gent i les colles per la temporada 2021. Això afavoriria que la gent de les colles es tornés a trobar i fer colla. Som pocs i ens calen estímuls per no anar perdent sardanistes pel camí". I remarca que "estic a la vostra disposició per si creieu oportú parlar-ne més endavant i ajudar en tot el que puguem, tant jo personalment com tots els balladors de la colla Sabadell".

Des de la Maig es considera que "és molt difícil preveure que passarà a partir d'aquest setembre, que sembla serà el punt de partida de la 'nova normalitat'. De tota manera si s'arriba a organitzar algun concurs, les colles hauríem de respondre participant-hi. Sempre, per això, amb el màxim de garanties sanitàries".

Punts Lliures i Revesses, encara actius

Paral·lelament, UCS ha decidit mantenir el Campionat de Catalunya de Punts Lliures, ja que es disputa en un únic concurs, de manera que és més fàcil poder-lo organitzar. En el cas que s'hagi de suspendre, es pot arriscar més el límit temporal. I encara més, des de la UCS opinen que "la celebració d'aquest concurs pot suposar un incentiu i una motivació per a les colles, fet que ajudarà a què segueixin amb normalitat la seva activitat i no l'aturin del tot". Però segons Esther Cibran, "hi ha d’altres prioritats abans que mantenir el Campionat de Lluïment o de Punts Lliures".

El problema principal que té ara el Campionat de Punts Lliures és que no té seu. Estava previst que se celebrés a Sant Feliu de Guíxols, com a Capital de la Sardana. Però l'ajornament a l'any que ve d'aquest esdeveniment també ha suposat la pèrdua d'aquest escenari. Per això la UCS assegura que buscarà per a aquesta temporada un nou emplaçament, encara no confirmat.

D'altra banda, la UCS també manté, per ara, el Campionat Individual de Sardanes Revesses. Fins ara només s'ha celebrat una cita, la de Cervera, el passat mes de febrer. La 2a jornada, a Olot, el diumenge 15 de març, es va cancel·lar. I ara falten per organitzar-se el concursos de Terrassa, Mollerussa i Girona, tots a l'octubre i novembre. Si per aquelles dates es poden organitzar activitats a teatres tancats amb aforament limitat, i amb moviment interprovincial, la voluntat és mantenir aquest tipus de Campionat.

L'anul·lació del Campionat de Catalunya i de Sant Feliu de Guíxols com a Capital de la Sardana implica també preguntar-se si es mantindrà la Festa Anual de fi de temporada que organitza cada any la UCS per fer el lliurament dels trofeus als campions. Des de l'entitat s’indica que es mantindrà, però encara no s’ha definit el seu format, ni on.

25 anys de la colla Estol-Espígol d’Agramunt

Dc. 20-Mai-2020

La colla Estol-Espígol del Grup Sardanista Estol d’Agramunt commemora els seus 25 anys aquest mes de maig.

El seu debut va ser el dia 1 de maig al concurs d’Anglesola, amb el nom d’Estol, i com a colla Infantil, ja que la integraven nens i nenes de diversos cursets de sardanes d’Agramunt. Amb el pas dels anys la colla va ser Juvenil i després Gran, que és la categoria on balla actualment. De fet, alguns dels dansaires fundadors encara ballen a la rotllana actual.

La colla avui en dia, però, es diu Estol-Espígol ja que el 2004 es van fusionar les 2 rotllanes, del mateix Grup Sardanista Estol. De fet, avui en dia el Grup l’integren 3 colles de sardana esportiva: Estol-Espígol, com a Gran; Estelats, que enguany també ballarà a la categoria Gran i Esbarzer, que aquest 2020 serà Juvenil. En total són 65 dansaires amb edats entre 13 i 39 anys. Durant aquests 25 anys han format part del grup més de 115 dansaires.

La proposta de celebració que tenia la colla s’ha frustrat per causa del coronavirus, però el passat 1 de maig van fer el màxim xivarri possible a les xarxes socials, amb fotos històriques incloses. La intenció també era fer alguna activitat especial durant el concurs de colles d’Agramunt del proper 30 de maig, però l’anul·lació del concurs per la COVID-19 també els ho impedirà. Així mateix, s’estava organitzant una trobada entre antics dansaires, però per ara no es podrà. Estan estudiant si es trasllada al 2021.

Des del Grup consideren que és tot un èxit mantenir-se amb 3 colles després de 25 a una població amb poc més de 5.000 habitants. La clau, indiquen, és treballar a través dels cursets escolars de sardanes del ‘Saltem i Ballem’ a Agramunt i poblacions properes.

Durant aquest quart de segle ha treballat a favor de la sardana i la seva difusió, sense deixar de banda la projecció d’Agramunt, tant a la terra ferma com a la resta de Catalunya. I fins i tot fora de les nostres fronteres, amb actuacions que han acordat amb Casals Catalans o entitats arrelades a la població estrangera on han viatjat.

La celebració d’aquest aniversari és una bona notícia per al món de la sardana esportiva, ja que suposa la consolidació d’un grup amb 3 colles, integrat sobretot per gent jove.

La Confederació Sardanista de Catalunya celebrarà el Dia de l'Associacionisme amb Arnau Tordera

Dl. 18-Mai-2020

La Confederació Sardanista de Catalunya endega una nova activitat digital per celebrar el Dia de l'Associacionisme Cultural 2020. Serà amb el conegut cantant Arnau Tordera qui, a través de diversos vídeos, analitzarà fins a 4 sardanes diferents.

Així, Tordera farà una anàlisi musical de les sardanes que escollirà el món sardanista a través d'una votació per internet. Hi haurà 3 categories, amb 3 propostes per a cadascuna. Així, a la categoria 'Vocal' es podrà triar entre Somni, de Manel Saderra i Puigferrer; La sardana de les monges, d'Enric Morera o Marinada, d'Antoni Pérez Moya. L'altra categoria és la de 'Sardana obligada' hi s'hi podrà votar o bé Ocellets enjogassats, obligada de flabiol, de Lluís Buscarons; o bé En Cacaliu, obligada de contrabaix, de Joaquim Serra o bé Sa Roncadora, obligada de tenora, de Ricard Viladesau. Finalment, hi haurà la categoria 'Sardana estrenada al S. XXI', que contemplarà les opcions de Mataró, Ciutat Pubilla, de Marc Timón; El silencia del far, de Jordi Molina o Petons de matinada, d'Enric Ortí. I encara hi haurà l'opció de votar una 4a sardana sorpresa. Tothom que hi participi podrà proposar un títol, el seu preferit. En aquesta 4a categoria, la de recopilació de propostes, la que tingui més coincidències serà la que analitzarà també Arnau Tordera.

Les peces es podran seleccionar a través d'un formulari, en què caldra registrar-se i on només s'hi pot votar si es té compte de correu Gmail. El període de votació anirà des d'aquest dilluns 18 de maig fins divendres 22 de maig.

Tordera prepararà un vídeo explicatiu per a cadascuna d'aquestes sardanes. Aquests continguts s'aniran penjant a les xarxes i al YouTube de la Confederació Sardanista de Catalunya durant els dies que se celebri el Dia de l'Associacionisme Cultural 2020. És a dir, entre el dijous 4 de juny i el dissabte 7 de juny, cada dia, hi haurà un vídeo nou.

D'aquesta manera la Confederació Sardanista de Catalunya incentiva a una celebració del Dia de l'Associacionisme Cultural 2020 més comunitària i dinàmica. I això sense oblidar que prèviament s'haurà fomentat la relació entre el col·lectiu sardanista durant el període de votació i quan es vagin desvelant els títols que s'analitzaran. Tota aquesta activitat es desenvoluparà a l'entorn digital perquè l'actual pandèmia de coronavirus impedeix celebrar esdeveniments físicament.

Així mateix, aquesta votació substitueix l'activitat lúdica que va iniciar la Confederació Sardanista de Catalunya amb l'inici del confinament per fer més digerible l'estar tancat a casa. Han sigut moltes i diverses propostes durant 2 mesos en què s'ha posat a prova el coneixement dels sardanistes, i s'ha divulgat les imatges de compositors i activitats sardanistes. I tot això ha sigut possible gràcies a la tasca fotogràfica de l''Avi' Botet i el seu blog.

Arnau Tordera s'ha mostrat com un profund admirador i coneixedor de la sonoritat de la cobla i les sardanes. Així, al seu disc Zel hi va incloure el so del flabiol i va ser el cap de cartell del festival 'Amb so de cobla' de l'any passat a Palamós, on hi va presentar el seu espectacle amb la cobla Berga Jove. També va ser el protagonista d'una de les sessions de debat de la Casa de la Sardana de Barcelona, i va guanyar el Premi Teresa Rebull per la seva proposta en què presentava cançons tradicionals des d'un punt de vista modern.