Notícies
sardana


Vilanova de Bellpuig homenatja Pilar Torrades amb un mural

Dj. 06-Ago-2020

Pilar Torrades, l'ànima de la sardana a Vilanova de Bellpuig és la primera sardanista a la que se li dedica un mural del que es denomnina amb l'anglicisme 'Street art'. Torrades, nascuda a la població l'any 1943 va ser homenatjada el passat 24 de juliol a la seva població natal amb la descoberta pública del mural en el marc del Festival Viladona, que inicialment havia de celebrar-se a l'abril, data que va ser posposada en motiu del Coronavirus. Aquest festival, que és una reformulació del mític Concert de l'Estelada, té per objectiu l'empoderament i la visualització del paper de la dona a través de la cultura i per això va voler retre homenatge a Pilar Torrades per la seva tasca en pro de la sardana i de les tradicions catalanes a la població durant tants anys i en diferents generacions de vilanovins.

El mural, que ocupa tota la façana d'una casa situada al centre de la població plasma juntament amb la imatge de l'homenatjada, dues de les tradicions més populars de Vilanova com són les sardanes de la mà de la Colla Sol Ixent i les caramelles, a partir d'unes imatges del fotògraf local Marc Rovira. El mural ha estat realitzat per l'artista Lily Brick, autora de varis murals a Catalunya i en diferents indrets del món.

Pilar Torrades i Andrés actualment és presidenta de l'Agrupació Sardanista de Vilanova de Bellpuig, presidenta de la campanya escolar de sardanes 'Saltem i ballem' de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida i va ser reconeguda amb la Medalla al Mèrit Sardanista l'any 2014.