Notícies
sardana


Presentades les Bases del concurs Vila d'Amer 'Memorial Pere Fontàs'

Dc. 17-Jul-2019

Aquest passat dissabte 13 de juliol, a la mitja part de la ballada celebrada a Amer, s'han presentat les Bases del 9è Concurs de Composició de Sardanes Vila d'Amer 'Memorial Pere Fontàs'. La data límit per presentar-hi obres és el dijous 30 d'abril de 2020, fins a les 14:00 h.

Aquest concurs té peridocitat bianual, de manera que la darrera edició va ser el passat 2018. El convoquen l'Ajuntament d'Amer, l'Agrupació Sardanista d'Amer i el Grup Excursionista Amerenc Esquelles. Hi poden participar tots els compositors que ho desitgin amb un màxim de 2 obres. Hauran de ser sardanes originals i inèdites i no poden haver-se interpretat públicament amb anterioritat, ni que estiguin presentades simultàniament ni premiades a d'altres concursos.

Seran obres instrumentades per a cobla d'11 instruments: 1 flabiol i tamborí, 2 tibles, 2 tenores, 2 trompetes, 1 trombó, 2 fiscorns i 1 contrabaix. S'han d'enviar 2 partitures completes, amb la transcripció per a piano a la seva part inferior i s'hi acompanyaran de 2 jocs de particel·les. Opcionalment, també es poden incorporar gravacions.

Com sempre, els títols de les obres han d'estar relacionats amb Amer, de manera que si es presenten 2 obres, el de la 1a complirà aquesta norma, i la 2a podrà titular-se manera lliure. A més a més, "es valorarà, sense ser excloent, que reflecteixi la idiosincràsia, com a compositor, del mestre Pere Fontàs".

Com a tots els concursos de composició, a cada original hi figurarà el títol de la sardana i un lema, però no el nom de l'autor. Per això, a part, en un sobre tancat, s'hi inclourà una targeta amb el títol i el lema, el nom i els cognoms de l'autor, el telèfon, l'adreça actual i un breu currículum. Qualsevol indicació que permeti identificar l'autor suposarà excloure l'obra automàticament del concurs.

Les composicions aspirants cal enviar-les per correu, o lliurar-les personalment, a: Ajuntament d'Amer, Plaça de la Vila 30, 17170, Amer (Girona). Cal fer constar al sobre '9è Concurs de Composició de Sardanes Vila d'Amer 'Memorial Pere Fontàs'.

Les obres finalistes seran propietat de l'Ajuntament com a màxim representant de la vila d'Amer, i passaran a formar part del seu patrimoni cultural. Així, podrà executar-les, imprimir-les o enregistrar-les, i restaran a l'Ajuntament d'Amer a disposició de les cobles que les sol·licitin.

Les obres no seleccionades es podran recollir fins el 30 de setembre, reservant-se l'organització el dret a quedar-se una còpia en dipòsit per al seu arxiu. A partir d'aquesta data, les obres no recollides quedaran a disposició de la Comissió organitzadora.

La Comissió nomenarà un jurat, integrat per persones de reconeguda solvència musical. Aquest jurat musical decidirà a través d'una reunió el mes de juny les 5 sardanes finalistes. Aquestes obres seran les que valoraran el jurat i el jurat Popular.

Així, el jurat determinarà, per votació secreta, el 1r i el 2n premi d'entre les 5 sardanes escollides. El premi popular sorgirà dels vots el públic assistent al concert on s'interpretaran les peces finalistes. És en aquest concert que es desvelaran les sardanes que haurà premiat el jurat. El concert se celebrarà el 2n dissabte de juliol.

El 1r premi té una remuneració de 1.300 €, el 2n de 700 € i el premi del Jurat Popular és de 600 €. A la 8a edició el guanyador absolut va ser Antoni Serra i Oribe, que va aconseguir els guardons del jurat i del jurat Popular.

Els guanyadors de les edicions anteriors han sigut Josep Coll Ferrando i Jordi Moraleda com a premi del Jurat i Pau Castanyer com a Premi Popular; Agustí Pedrico i Jaume Cristau com a premi del Jurat i Josep Solà com a Premi Popular; Jaume Cristau i Agustí Pedrico com a premi del Jurat i Jaume Cristau també com a Premi Popular; Joan Vila Safont i Jaume Cristau com a premi del Jurat i Francesc Teixidó com a Premi Popular; Antoni Serra i Joan Vila Safont com a premi del Jurat i Antoni Serra també com a Premi Popular i Lluís Alcalà i Joan Vila Safont com a premi del Jurat i Marc Timón com a Premi Popular. A més a més, la 3a i 4a edició van tenir la categoria de Premi Autor Amerenc que van guanyar en ambdós casos Jesús Bosch.

El concurs de composició de la Vila d'Amer 'Memorial Pere Fontàs' vol ser un homenatge i record al compositor amerenc Pere Fontàs. L'autor va guanyar diversos premis destacats, com el Joaquim Serra o La Sardana de l'Any en 2 ocasions, i també va rebre la Creu de Sant Jordi el 1988 amb La Selvatana.