Notícies
sardana


La Beca Josep Maria Bernat 2020 espera candidats

Dj. 22-Oct-2020

La 26a Beca Josep Maria Bernat per a joves instrumentistes de cobla que convoca l'Associació Músics per la Cobla segueix oberta, fins el dijous 29 d'octubre, per rebre aspirants. Aquesta Beca està destinada a estudiants d'instruments de cobla que no hagin complert els 21 anys durant l’any 2020.

Les inscripcions s’han d’enviar per correu electrònic a serracant.jm@gmail.com amb la butlleta de la inscripció signada, la gravació de l'obra obligada en un arxiu digital estàndard, un currículum i una fotocòpia del DNI. Està vetada la participació dels guanyadors d'edicions anteriors però sí que poden aspirar-hi premiats amb Accèssits.

L'obra obligatòria per a flabiol d'aquest any és Sonata Breu, de Colin Hand, amb arranjament de Marcel Sabaté; la de tible és Entre els pins i el mar, de Joan Elias, disponible a l'Editorial DINSIC; la de tenora, Colors del blanc, de Maria Rosa Ribas, també a l'Editorial DINSIC; la de trompeta, Divertimento, de Salvador Brotons; la de trombó de vares, Cavatine, de Camille Saint-Säens; la de trombó de pistons/fiscorn és La Maria, de Josep Serra, amb arranjament de Pep Moliner, i la de contrabaix, Melodia, de Ricard Lamote de Grignon. Si algú necessita les partitures d'aquestes obres, les pot demanar al 673 53 99 42. Aquestes obres s'han d'interpretar amb acompanyament de piano i s'ha d'enviar enregistrada amb la inscripció.

El jurat, després d'escoltar les gravacions, triarà un màxim de 4 aspirants a la Beca. La 1a setmana de novembre se sabran aquests 4 escollits que participaran en una prova final a Bellpuig, al novembre, amb data sense concretar encara. En aquesta final, el jurat escoltarà directe la interpretació de l'obra obligada més una de lliure, que ha de durar entre 3 i 7 minuts. Aquesta obra lliure s'haurà de comunicar a l'organització abans del diumenge 15 de novembre. Paral·lelament, cada participant es fa responsable del seu pianista acompanyant.

La Beca és de caràcter individual i està dotada amb 2.500 € per al guanyador. Tanmateix, el jurat es reserva el dret de distribuir la dotació segons els mèrits demostrats pels finalistes concedint beques ex aequo o Accèssits. També hi ha 200 € per a cadascun dels finalistes. Tot i així, el premi es podrà declarar desert, sense que això afecti al possible atorgament d’Accèssits amb el nombre i dotació que el jurat acordi.

Com a condició ineludible, el guanyador haurà d'interpretar una peça en el marc del concert que se celebra per al lliurament del premi. Aquesta sessió tampoc té data fixada encara.

El jurat estarà format per músics vinculats al món de la cobla i representants de les entitats organitzadores, i la seva decisió serà inapel·lable.

La Beca la convoca Músics per la Cobla i rep el suport de l'Ajuntament de Bellpuig i la Diputació de Lleida, així com de l'empresa Fitó, especialitzada en llavors, amb 130 anys d'història i amb vendes a més de 70 països. i és una oportunitat per motivar joves instrumentistes a estudiar i perfeccionar els instruments de cobla.

El poeta Enric Casasses lloa la figura de Blanch i Reynalt

Dc. 21-Oct-2020

El poeta Enric Casasses ha publicat Assagets, un volum que es presenta com a assajos literaris en forma de vers dedicats a 3 personatges que considera que l'han influït, entre ells, el compositor de sardanes Josep Blanch i Reynalt.

Casasses es focalitza en 2 sardanes: Quan el pare no té pa i Jo te l’encendré, que, segons ha explicat al diari digital cultural Núvol, són "antiquíssimes i prepostmodernes alhora". El poeta també ha remarcat que "els compositors rudimentaris i primitius haurien de tenir vedat el camp del folklore" i destaca la sardana.

El fet que un dels poetes més importants de la literatura catalana actual reconegui la influència de Blanch i Reynalt sobre ell, hi dediqui la seva obra, i destaqui el món de la sardana i la cobla és una magnífica notícia i oportunitat. Això vol dir que molts crítics, traductors i seguidors de la seva producció descobriran Blanch i Reynalt, les seves composicions i les sardanes i la cobla.

Els altres personatges elogiats al llibre són el compositor i virtuós del violí Niccolò Paganini i l'arquitecte Antoni Gaudí. Les figures colossals d'aquests 2 genis revelen en quina consideració té de Blanch i Reynalt el poeta.

Casasses ha rebut recentment el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que concedeix cada any Omnium Cultural. També ha aconseguit d'altres premis rellevants com el Carles Riba, l'Ausiàs March, el Joan Alcover o el Premi Crítica Serra d'Or. Igualment, s'ha guanyat el reconeixement de la crítica, el públic i sobretot, d'altres poetes, sobretot joves, gràcies a la seva tasca de difusió poètica a través de recitals, sovint diferents al que és habitual.

Ja es poden escoltar les finalistes a 'La Sardana de l'Any 2019'

Dl. 19-Oct-2020

El repàs per recuperar el so de les 12 sardanes finalistes del Premi Popular del concurs 'La Sardana de l'Any' ja està disponible a la pàgina electrònica del certamen: aquest dilluns 19 d'octubre s'ha activat la 1a càpsula, amb les 4 primeres obres que sonaran a Esparreguera.

D'aquesta manera, i fins el dia del Concert-Final, cada setmana s'emetrà unes càpsules musicals amb 4 de les sardanes que participaran al Concert, ordenades pel seu ordre d'interpretació a la Final. La seva finalitat és recordar quines obres s'havien classificat i conèixer-les millor abans del Concert. També s'escoltaran, la darrera setmana, les 3 candidates al Premi de la Crítica i al Premi Joventut.

Aquestes càpsules també es podran seguir als programes sardanistes de les emissores col·laboradores que decideixin emetre-les des d'ara i fins a la data de l'esdeveniment.

Les entrades per a la gran cita del món de la sardana ja es poden comprar a través de la pàgina electrònica d'Atrapalo.