Notícies
sardana


Mor Sebastià Alba, essència de la colla Violetes del Bosc

Dl. 27-Gen-2020

Aquest passat diumenge 26 de gener ha mort Sebastià Alba, una de les figures més destacades del món de la sardana esportiva. El seu enterrament serà demà dimarts, 28 de gener, a les 12:00 h., al Tanatori de Les Corts de Barcelona.

El Sebastià Alba va entrar a la colla Violetes del Bosc el 1949 i des de 1951 fins a principis del S. XXI va ser l'entrenador de la rotllana. Fruit de la seva tasca va perfeccionar la coreografia de la colla, que va impulsar d'altres formacions a millorar. La seva feina acurada va provocar que Violetes del Bosc amb el pas de les temporades sigui la colla amb més títols de Campiona de Catalunya de sardana esportiva, a la categoria Gran o Absoluta.

A part de la seva feina com a capdanser també va liderar l'Obra Sardanista Violetes del Bosc en l'oganització de les ballades de dissabtes a la tarda davant la Catedral de Barcelona. Així, durant 50 anys va encarregar-se d'aquest esdeveniment setmanal. Per això, el passat 28 de setembre se li va preparar un homenatge a aquella ballada. Centenars de sardanistes de carrer, antics dansaires de la colla Violetes del Bosc i les colles de Barcelona Ciutat van anar a mostrar-li el deute i escalf cap a la seva persona. L'esdeveniment va ser encara més emocionant perquè el Sebastià Alba va caure aquell mateix dia i fins a últim moment no es va saber si podria participar-hi. Finalment, quan va aconseguir arribar i va sortir del taxi, tot el Pla de la Catedral, va estar aplaudint-lo una molt llarga estona.

Paral·lelalment, s'ha aconseguit salvar les ballades de dissabte a la tarda a la Catedral. Gràcies al nou projecte que lidera l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, a partir d'aquest febrer es podrà tornar a ballar al centre de la ciutat.

La seva mort es produeix just en l'any que les Violetes del Bosc celebren el 75è aniversari de la seva fundació. La colla està preparant diverses activitats, però de ben segur que ja no seran el mateix sense la presència de qui les va fer excel·lir com a colla.

Exposició sobre capelletes a la Casa de la Sardana

Dt. 21-Gen-2020

Aquest proper dimecres 29 de gener, a les 18:30 h., a la Casa de la Sardana (carrer del Pou de la Figuera, 15) s'inaugurarà l'exposició 'Circuits invisibles de devoció', centrada en capelletes transportables. L'esdeveniment comptarà amb la intervenció de Joan Arimany i Juventeny, gestor cultural especialitzat en religiositat popular. L'accés és gratuït.

L'exposició recopilarà una trentena de capelletes, dedicades a diverses advocacions i sants, i de diversos estils i èpoques. Aquestes fornícules transportables han permès, i encara permeten, fer arribar la devoció cristiana a moltes llars del país. El procediment habitual consisteix en què cada dia de cada mes una casa diferent d'una població rep en dipòsit una capelleta. Els veïns d'un carrer, un barri o una població, per tant, es traspassen cada dia la capelleta fins completar el cicle mensual de receptors. La finalitat és devocional i també suposa el compromís de traspassar l'endemà la capelleta a la següent llar del llistat de la part de darrere de la capelleta, amb el nom de tots els veïns compromesos amb aquesta manifestació religiosa. La majoria de les capelletes compten també amb una petita guardiola per recaptar donacions per a Càrites o d'altres finalitats parroquials o missioneres. Per això, cada capelleta té un responsable, el zelador. Aquesta figura és l'encarregada d'assegurar que la capelleta circula per les cases segons la llista, de recollir a finals de mes els donatius i d'assegurar que la peça estigui en bon estat.

El recull integra capelletes recuperades de diversos mercats de vell, i restaurades per un afeccionat, que cedeix els exemplars a la Casa de la Sardana per a la seva exposició. Es podran contemplar fins el dimecres 13 de febrer, en l'horari habitual de la Casa de la Sardana, és a dir, de dilluns a divendres de 10:00 h. a 14:00 h. i de 16:00 h. a 19:00 h.

Aquesta és una més de les diverses activitats que organitza la Casa de la Sardana per convertir-se en un punt de referència de la cultura i la tradició popular.