Notícies
sardana


Concert especial a l'Escala pels 50 anys de l'entitat local

Dg. 18-Ago-2019

Aquest passat dissabte 17 d'agost, els jardins del Centre Cultural Municipal Xavier Vilanova de l'Escala ha acollit la 43a edició del tradicional Concert d'Estiu de Sardanes i Música per a Cobla d'aquesta població, amb l'afegit especial de celebrar els 50 anys de la fundació del Centre Esportiu i Recreatiu de l'Escala i de l'Agrupació Sardanista Escalenca 'Avi Xaxu'. Aquestes 2 entitats són les organitzadores d'aquest concert. L'esdeveniment ha recuperat sardanes d'autors locals i ha estrenat diverses peces. La part musical ha anat a càrrec de la cobla Ciutat de Girona, dirigida per Jesús Ventura.

L'esdeveniment ha ofert sardanes d'autors escalencs, algunes recuperades, com Josep Vicens 'Xaxu', Josep M. Vilà, Lluís Albert i Joaquim Hostench. També s'hi han estrenat 3 sardanes, de Mariela Finet, Lluc Vizentini i Ivan Joanals. També s'ha presentat 1 obra de cobla, d'Anna Serra.

La recuperació de les sardanes respon a la voluntat de recuperar el patrimoni musical de l'Escala, a partir dels arxius.

Aquest esdeveniment, tota una tradició, és un referent musical per aquest desig de revitalitzar obres i per la voluntat de presentar noves obres.

El Festival 'Amb So de Cobla' es consolida amb més de 6.000 assistents

Dl. 12-Ago-2019

El Festival 'Amb So de Cobla', que s'ha celebrat a Palamós del dimecres 7 al diumenge 11 d'agost, ha superat el número de públic de l'any passat, amb més 6.000 espectadors al llarg dels seus dies de celebració. El concert més mutitudinari ha sigut el de l'estrena de la proposta de la cobla Berga Jove amb Arnau Tordera i el seu grup de rock Obeses.

A part de rebre un major número de visitants, el Festival també ha amplicat l'espectre de públics. Per això, el codirector de 'Amb So de Cobla', el tenora Adrià Bauzó, considera "consolidat el model d'incentiu a la producció pròpia així com de respecte pel vessant més tradicional de la cobla catalana".

"Treballem en una doble direcció: hi ha gent que descobreix el so de la cobla gràcies a Obeses o a en Llibert Fortuny però també hi ha públic que descobreix artistes més mainstream o aspectes com la dansa de Cobosmika o la poesia de Carner gràcies al festival", assegura Bauzó.

Els responsables del Festival estimen en més de 6.000 persones assistents al Festival, a l'espera d'afegir-hi encara les xifres dels dl darrer esdeveniment, diumente 11 a la tarda, amb una exhibició de sardana esportiva.

Aquest èxit rau bàsicament en la presentació de noves propostes per a cobla des de vessants més moderns i trencadors, com la conjunció entre Llibert Fortuny i una cobla electrònica, The New Catalan Ensemble o el citat concert del grup Obeses amb la Berga Jove.

Aquest espectacle és el que més públic i més ressò ha obtingut. El nou projecte és una proposta multitudinària d'atracció per a un públic molt divers que, en alguns casos, ha vingut d'arreu de Catalunya per seguir l'estrena dels arranjaments que el líder d'Obeses, el cantant Arnau Tordera, ha fet de peces tan conegudes com Juny o Llevantina. Aquesta proposta tindrà continuïtat i, igualment com en els casos de Llibert Fortuny i del New Catalan Ensemble, també es podran veure en la propera edició de la Fira Mediterrània de Manresa, l'octubre vinent.

Paral·lelament, cal recordar que el conjunt Big Cat de música llatina oferirà encara una darrera actuació vinculada al festival d'enguany el proper diumenge 1 de setembre a les 21:00 h. a Lloret de Mar. I encara més: a la tardor se celebrarà una nova sessió formativa per a instruments de cobla a càrrec de músics reconeguts del país.

El Festival vol produir noves creacions amb instruments de música de cobla i altres instruments allunyats de les formacions tradicionals nostrades. L'objeciu és posar a l'abast del públic noves sonoritats. Malgrat tot, des dels seus inicis persegueix un equilibri entre les propostes tradicionals i les més innovadores. Per això, a part de les creacions més modernes, també s'incorpora al programa el Memorial Ricard Viladesau, un concert de cobla més estàndard o una exhibició de colles de sardana esportiva, entre d'altres. La seva direcció correspon al mencionat Adrià Bauzó i a Pau Marquès, músic i programador cultural.

'Amb So de Cobla' està promogut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i és l'únic a Catalunya dedicat exclusivament a la cobla. La proposta original prové de l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, i compta també amb la col·laboració de l'Ajuntament de Palamós, la Diputació de Girona i la Confederació Sardanista de Catalunya.

Nova pàgina d'informació sobre la sardana esportiva

Dl. 19-Ago-2019

Aquests mesos d'estiu ha nascut una nova pàgina electrònica d'informació i opinió sobre la sardana esportiva. Es tracta de https://sardananoresolta.blogspot.com/, de Manel Andreu, del Grup Sardanista Tarragona Dansa, de Tarragona.

El seu impulsor és una persona vinculada al món de la sardana esportiva des de fa anys: ha sigut dansaire, pare de dansaires, membre de junta de l'entitat i ara és entrenador de la colla juvenil de Tarragona.

De moment ha publicat pocs textos però tots han sigut d'un interès, i amb unes reflexions molt interessants. Malgrat focalitzar-se en Tarragona, també tracta i tractarà temes d'interès de la sardana esportiva que abastin tot el territori. D'aquesta manera es converteix en una pàgina electrònica d'interès informatiu per estar al dia del món de la sardana esportiva, des de la visió d'un sardanista de base. En aquest sentit, al seu escrit fundacional remarca que "aquesta serà la meva opinió. Mai serà la opinió de la meva colla i, fins i tot, alguns cops, pot ser que sigui una opinió diferent de la que puguem tenir com a grup sardanista".

El nom de la pàgina fa referència al fet que quan una colla no sap repartir correcatment o la 2a tirada de curts o la 2a tirada de llargs es considera que no ha resolt la sardana. És un error, una falla, i d'aquí segurament una voluntat d'esperit crític de la pàgina.

Aquesta nova pàgina omple el buit sobre la informació de la sardana esportiva que va deixar la finalització de www.creuant.cat, que ja ni existeix com a domini, i més recentment la de http://sardanaesportiva.blogspot.com/, que no s'actualitza des de fa més d'un any.

És important que el món sardanista, especialment el de la sardana esportiva, compti amb un corpus mediàtic de diversa índole per explicar la realitat des de diversos punts de vista. La comunicació del món de la sardana esportiva, en què hi pot haver-hi molt de joc i presència i involucració de jovent, pot ser un pilar important per expandir la nostra dansa a nous públics.

Funció especial pels 25 anys de l'estrena de 'Trencats i seguits'

Dt. 13-Ago-2019

Aquest proper dimarts 27 d'agost farà 25 anys exactes de l'estrena de l'espectacle Trencats i seguits, que mostra l'evolució musical i coreogràfica de la sardana des de mitjans del s. XIX fins l'actualitat. Per commemorar l'efemèride, el Grup Montgrí Dansa, continuador de l'Esbart Montgrí, que va estrenar l'espectacle el 1994, farà una funció. Serà el diumenge 25 d'agost, a les 17:30 h. a la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí. La part musical anirà a càrrec del grup Tres Quartans de Tarí i la cobla Montgrins. Una altra atracció de l'espectacle serà el repte de reunir els mateixos dansaires que van estrenar la proposta fa 25 anys amb els actuants d'avui en dia.

Trencats i seguits posa en escena com es ballava el contrapàs i la sardana curta al s. XIX, amb l'acompanyament d'una cobla de 3 músics: flabiol i tamborí, tarota i cornamusa. L'espectacle mostar la seva evolució fins a la sardana llarga o moderna amb una cobla d'11 músics, com l’actual, amb sardanes de Pep Ventura, Vicenç Bou, Pere Fontàs i Martirià Font, entre d'altres autors. Tots els actuants tenen un vestuari que són reproduccions fidedignes de l'abillament de l'època de 1800 i principis del 1900 fins a arribar als uniformes de les colles de sardana esportiva, amb la participació de la rotllana local.

A l'estrena de l'any 1994 hi van assitir 3.000 persones i des de llavors se n'han fet unes 70 representacions a Catalunya, França i Madrid. També es van editar 2 vídeos que s'han convertit en un material didàctic molt valuós.

Trencats i seguits neix d'una idea de l'estudiós de la sardana Jaume Nonell i va comptar amb guió d'un altre erudit de la sardana: Lluís Subirana. La direcció artística va correspondre a Tomàs Manyosa.

La celebració d'aquest esdeveniment és una magnífica ocasió per recuperar un espectacle molt didàctic i per rellançar-lo.