Última hora: Amb les noves mesures contra la COVID-19, molts programes de ràdio o actes anunciats a l'agenda poden haver estat anul·lats o ajornats.

 

La cobla

La cobla és un conjunt musical autòcton de Catalunya. Pot interpretar música de qualsevol tipus, però se la coneix principalment per ser la formació que habitualment interpreta la sardana.


Està formada per 8 instruments diferents i 11 o 12 músics.

Els músics, per tocar, es disposen en dues files:

Fila del davant


Fila del darrere


Tots els instruments situats a la primera fila, més les dues (o tres) trompetes, utilitzen el pentagrama en clau de SOL; la resta d'instruments l'utilitzen en clau de FA.


L'any 2013, l'Institut d'Estudis Catalans va crear la barítona, un nou instrument de doble canya pertanyent a la família de les xeremies de cobla. Tot i que no forma part habitual de les activitats sardanistes, es pot escoltar esporàdicament en alguns concerts de cobla.


Malgrat que els enllaços anteriors us portaran a conèixer a fons cadascun dels instruments de la cobla, res més ràpid i efectiu per prendre un primer contacte que escoltar-la. Aquí teniu un vídeo de la Cobla Capital de la Sardana interpretant un clàssic del repertori sardanista: Record de Calella, de Vicenç Bou.