Important: Amb les noves mesures contra la COVID-19, molts programes de ràdio o actes anunciats a l'agenda poden haver estat anul·lats o ajornats.

 

Història de la sardana

En primer lloc, convé dir que l'origen concret de la sardana com avui la coneixem és incert. El primer document conservat que conté la paraula 'sardana' data de l'any 1552, tot i que és probable que aquests balls antics tinguessin poc a veure amb la sardana actual. Al segle XIX, en ple romanticisme, uns estudiosos van relacionar l'origen de la sardana amb danses d'origen grec amb la intenció de relacionar la cultura de l'Antiguitat clàssica i l'antiga Empúries, aprofitant l'empenta de la sardana moderna a l'Empordà. Amb l'invent d'aquest relat va començar el mite.


Els textos d'aquestes seccions històriques estan extrets del llibre: Ayats, Jaume; Costal, Anna; Rabaseda, Joaquim (2009). Sardanes. Girona: Diputació de Girona; col·lecció Quaderns de la Revista de Girona, núm. 143.

Per saber més sobre la sardana, a part de visitar les seccions d'aquest apartat històric us convidem a donar una ullada a l'exposició virtual 'sardanes', clicant sobre la imatge.


Exposició virtual 'Sardanes'