Grup Sardanista Horta

Us trobeu a la miniweb del Grup Sardanista Horta, fundat l'any 1923. Som una entitat amb més de 100 socis del genuí barri d'Horta de Barcelona i que també compta amb prop de 100 anys d'història.Carrer Sigüenza 52 entl 4a - 08032 Barcelona

Emi Escuder, presidenta | T.649182570 | grupsardanistahorta@gmail.com
Camil·la Rius, secretària
Fina Escuder, tresorera
tornar a la miniweb

activitats desembre

Dg. 12-Gen-2020

El mes de desembre vem participar a l'aplec nadalenc del Parc de la Ciutadella i a la ballada de sardanes que com cada últim diumenge de desembre, es va celebrar a la pl de la Sagrada Familia de Barcelona

ofrena

Dj. 21-Nov-2019

L'11 de setembre al matí , el Grup Sardanista Horta vem participar a l'ofrena floral al monument de Casanova com a membres de la Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona i a la tarda a la manifestació

Sardanes per la Unesco

Dg. 10-Mar-2019

El passat 23 de febrer, va tenir lloc a la pl del Rei a Barcelona la segona ballada de sardanes per la Unesco, amb la cobla Sant Jordi-ciutat de Barcelona


Trobada a FiraGran

Dj. 20-Jun-2019

El passat 13 de juny, va tenir lloc la trobada de colles sardanistes de casals i equipaments cívics de FiraGran al Parc de les Tres Xemeneies. Els tres casals d'Horta i El Carmel que fan taller de sardanes, hi van participar.

trobada sardanista

Dj. 21-Nov-2019

Amb motiu de la trobada sardanista a Montserrat organitzada per l'Obra del Ballet Popular el dia 20 d'octubre, els membres del Grup Sardanista Horta vem aprofitar per a acompanyar-los i gaudir d'una magnífica ballada.


Exposició sobre capelletes a la Casa de la Sardana

Dt. 21-Gen-2020

Aquest proper dimecres 29 de gener, a les 18:30 h., a la Casa de la Sardana (carrer del Pou de la Figuera, 15) s'inaugurarà l'exposició 'Circuits invisibles de devoció', centrada en capelletes transportables. L'esdeveniment comptarà amb la intervenció de Joan Arimany i Juventeny, gestor cultural especialitzat en religiositat popular. L'accés és gratuït.

L'exposició recopilarà una trentena de capelletes, dedicades a diverses advocacions i sants, i de diversos estils i èpoques. Aquestes fornícules transportables han permès, i encara permeten, fer arribar la devoció cristiana a moltes llars del país. El procediment habitual consisteix en què cada dia de cada mes una casa diferent d'una població rep en dipòsit una capelleta. Els veïns d'un carrer, un barri o una població, per tant, es traspassen cada dia la capelleta fins completar el cicle mensual de receptors. La finalitat és devocional i també suposa el compromís de traspassar l'endemà la capelleta a la següent llar del llistat de la part de darrere de la capelleta, amb el nom de tots els veïns compromesos amb aquesta manifestació religiosa. La majoria de les capelletes compten també amb una petita guardiola per recaptar donacions per a Càrites o d'altres finalitats parroquials o missioneres. Per això, cada capelleta té un responsable, el zelador. Aquesta figura és l'encarregada d'assegurar que la capelleta circula per les cases segons la llista, de recollir a finals de mes els donatius i d'assegurar que la peça estigui en bon estat.

El recull integra capelletes recuperades de diversos mercats de vell, i restaurades per un afeccionat, que cedeix els exemplars a la Casa de la Sardana per a la seva exposició. Es podran contemplar fins el dimecres 13 de febrer, en l'horari habitual de la Casa de la Sardana, és a dir, de dilluns a divendres de 10:00 h. a 14:00 h. i de 16:00 h. a 19:00 h.

Aquesta és una més de les diverses activitats que organitza la Casa de la Sardana per convertir-se en un punt de referència de la cultura i la tradició popular.

Salvades les ballades al Pla de la Catedral de Barcelona

Dv. 17-Gen-2020

L'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona està negociant amb l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) l'inici d'un nou projecte de ballades de sardanes, els dissabtes a la tarda, amb el títol de 'Ballades a la Catedral', al Pla de la Seu de la ciutat comtal. Així, se salvaran les ballades dels dissabtes a la tarda que l'Obra Sardanista Violetes del Bosc va anunciar que deixava d'organitzar, a finals de la temporada sardanista anterior. Aquesta proposta s'afegirà a les ballades que l'Agrupació ja organitza els diumenges al matí des de fa anys.

El calendari previst és que les ballades de dissabte comencin després de les Festes de Santa Eulàlia i duraran, de moment, fins a finals de juny. El projecte també integrarà i incrementarà les ballades que organitzava la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona Ciutat, al juliol. En aquest sentit, s'està estudiant que a l'estiu s'organitzi una ballada setmanal al vespre, en un dia encara per concretar. La iniciativa també vol recuperar les ballades els dissabtes després de la Mercè, fins a finals de novembre.

L'organització està treballant diverses modalitats de col·laboració per finançar el projecte a partir de les més de 800 persones que van signar la campanya popular que es va endegar perquè aquestes ballades es mantinguessin. Així, com a acció principal, es poden fer donacions via la Fundació Universal de la Sardana, a través dels documents que l'Agrupació ha posat a l'abast de tothom a la seva pàgina electrònica. Les col·laboracions, tant dels particulars com de les possibles empreses col·laboradores, es podran desgravar de la declaració de la renda de l'any següent.

La voluntat és que les ballades al Pla de la Catedral de Barcelona es converteixin en una icona barcelonina i un reclam turístic digne de visitar, que permeti difondre adequadament la nostra dansa, la música per a cobla i la nostra cultura. L'objectiu és "renovar i innovar el tradicional format de ballades", segons expliquen des de l'Agrupació.

El projecte compta amb la col·laboració de la Confederació Sardanista de Catalunya, la Fundació Universal de la Sardana, La Principal del Llobregat i diversos col·laboradors.