Grup Sardanista Horta

Us trobeu a la miniweb del Grup Sardanista Horta, fundat l'any 1923. Som una entitat amb més de 100 socis del genuí barri d'Horta de Barcelona i que també compta amb prop de 100 anys d'història.Carrer Sigüenza 52 entl 4a - 08032 Barcelona

Emi Escuder, presidenta | T.649182570 | grupsardanistahorta@gmail.com
Camil·la Rius, secretària
Fina Escuder, tresorera
tornar a la miniweb

activitat cancel·lada

Dc. 18-Mar-2020

Com bé sabeu, el Grup Sardanista Horta, al igual que totes les entitats sardanistes del país, ens hem vist obligades a ajornar les nostres ballades degut a l'epidèmia del coronavirus. Però recuperarem les ballades i l'alegria de retrobar-nos ballant sardanes


ofrena

Dj. 21-Nov-2019

L'11 de setembre al matí , el Grup Sardanista Horta vem participar a l'ofrena floral al monument de Casanova com a membres de la Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona i a la tarda a la manifestació

Sardanes per la Unesco

Dg. 10-Mar-2019

El passat 23 de febrer, va tenir lloc a la pl del Rei a Barcelona la segona ballada de sardanes per la Unesco, amb la cobla Sant Jordi-ciutat de Barcelona


Trobada a FiraGran

Dj. 20-Jun-2019

El passat 13 de juny, va tenir lloc la trobada de colles sardanistes de casals i equipaments cívics de FiraGran al Parc de les Tres Xemeneies. Els tres casals d'Horta i El Carmel que fan taller de sardanes, hi van participar.

activitats desembre

Dg. 12-Gen-2020

El mes de desembre vem participar a l'aplec nadalenc del Parc de la Ciutadella i a la ballada de sardanes que com cada últim diumenge de desembre, es va celebrar a la pl de la Sagrada Familia de Barcelona

Ajornament de la resolució del Premi de composició de música per a cobla Masquefa i Montgrins 2020

Dj. 26-Mar-2020

La resolució del Premi de composició de música per a cobla Masquefa i Montgrins 2020 s'ajorna davant de l'impacte del Covid-19 a la societat.

L'organització garanteix la custòdia i l'anonimat de les obres presentades enguany i les proporcionarà al jurat quan "es pugui reunir, deliberar i donar a conèixer el veredicte". Es manté la previsió d'estrenar les 5 obres finalistes en un concert del cicle 'Masquefa sona bé', però cal veure en quina data. I és que aquest cicle musical també s'ha vist cancel·lat durant els mesos de març i abril.

Des de l'organizació agraeixen a compositors, membres del jurat, tècnics, intèrprets i el públic la seva comprensió. Tanmateix, la situació actual de confinament fa comprensible la decisió. De fet, aquest nou coronavirus ha alterat el calendari sardanista i fins i tot ha provocat l'aparició de diverses propostes per entretenir el col·lectiu i consolidar la comunitat.

Aquest Premi arriba enguany a la 4a edició i s'emmarca en el cicle musical 'Masquefa sona bé', que busca la difusió i promoció de la música. La integració de la música per a cobla respon a la relació de la cobla-orquestra Montgrins amb Masquefa des de l'estiu del 1947. Va ser llavors quan la formació musical hi va actuar per 1a vegada i des de llavors la relació s'ha mantingut i músics i vilatans han anat teixint lligams. Per això, en el marc dels 70 anys de relació que es va celebrar el 2016 es va convocar la 1a edició d'aquest premi. El seu objectiu és incitar els músics a escriure i interpretar música per a cobla i al públic a escoltar-la.

Cancel·lades les Semifinals de 'La Sardana de l'Any' en directe als Aplecs

Dc. 25-Mar-2020

La Confederació Sardanista de Catalunya comunica que per causa del confinament pel Covid-19 es cancel·la la interpretació en directe de les Semifinals de 'La Sardana de l'Any' a diversos aplecs. Aquesta era una de les grans novetats previstes enguany, segons les noves Bases que es van publicar.

Això afecta els Aplecs de Montmeló, Barcelona-Sarrià, Sils, Sant Sadurní d'Anoia, Mollet del Vallès, Tarragona, Santa Perpètua de la Mogoda, Barcelona-Gràcia, Olesa de Montserrat, Caldes de Malavella i El Vendrell.

D'aquesta manera, les Semifinals s'escoltaran només a través de la pàgina electrònica del concurs o a través de les diverses emissores col·laboradores. En aquest sentit, cal tenir en compte que hi ha algunes ràdios que, arran de les mesures de prevenció contra el coronavirus, ja no emeten programes sardanistes. Per tant, no es pot votar a través d'elles les diverses Eliminatòries i Semifinals de 'La Sardana de l'Any'.

Igualment, tampoc es podrà organitzar el sorteig públic previst pel divendres 3 d'abril, que ha de determinar la configuració d'aquestes Semifinals. Tot i així, les noves tecnologies permetran que els membres del comitè organitzador puguin realitzar-lo per videoconferència. Els resultats del sorteig es trametran el mateix divendres juntament amb una acta signada pels membres del comitè.

El Covid-19 està afectant a tots els nivells la societat i la cobla i la sardana ho està notant amb esdeveniments cancel·lats. Tot i així, també s'estan endegant diverses iniciatives perquè el confinament sigui menys avorrit i el més sardanista possible amb concursos i passatemps.

'Festa Major', nou disc d'una nova col·lecció de la Contemporània

Dt. 24-Mar-2020

La cobla Contemporània llançarà aquest mes de març un nou disc: el 1r d'una nova col·lecció, titulada 'Festa Major'. Per acabar de fer viable el projecte té actiu un sistema de recopilació de fons popular a través de Verkami, fins el dimarts 31 de març.

El volum inclourà alguns dels grans èxits musicals dels 25 anys d'existència de la cobla, així com algunes novetats. Per tant, s'hi podrà escoltar en sardana arranjaments de bandes sonores de pel·lícules, de cançons del pop i el rock i d'altres estils. Alguns dels títols versionaran els darrers èxits de Rosalía, la coneguda sardana sobre el Despacito, Satisfaction dels Rolling Stones, la banda sonora d'Els 7 magnífics o Grease, Sonrisas y lágrimas o Star Wars, la versió en sardana i galop de Bella ciao o La Cucaracha. En total seran 14 sardanes d'autors com Jeroni Velasco, Robert Agustina, Olivier Marquès, Dani Gasulla o Martí Fontclara, entre d'altres. També hi haurà en format galop la citada versió de la mencionada cançó de Bella ciao.

Les aportacions per acabar de concretar el projecte busquen recopilar 1.859 € i de moment ja s'ha superat els 1.600 €. Es poden fer donacions per diversos valors, amb unes recompenses proporcionals. Així, si s'aporten 12 € es rep el disc a casa. Si es donen 20 €, el disc conté una dedicatòria personalitzada amb la signatura de tots els membres de la cobla. Per 50 € també es fa una menció de cada mecenes a les xarxes socials i es poden escollir 2 discs de la producció de la Contemporània. Si es fa una aportació de 150 € a més a més es pot assistir a un sopar amb la cobla i els seus col·laboradors. Aquesta opció està limitada a 8 persones. El projecte també el va destacar Vilaweb a la seva secció destinada a promocionar projectes de Verkami.

La cobla en publicarà 2.000 còpies, una quantitat molt elevada considerant els estàndards actuals d'edició musical. La idea és que la meitat s'enviï als ajuntaments de Catalunya per fer-ne difusió. En aquest sentit, ha de servir de promoció perquè aquells que siguin aliens al so i el món de la cobla descobreixin que les sardanes poden ser alguna cosa més que les composicions tòpiques. De fet, la gravació total dura una mitja hora, ja que només hi sona 1 de curts i 1 de llargs. Així qualsevol desconeixedor del nostre sector que l'escolti el trobarà més accessible.

L'edició correspon a Audiovisuals de Sarrià i es podrà comprar per 10 € a les actuacions de la Contemporània. A més a més, com a novetat, la cobla ha buscat crear un producte el més sostenible possible. Per això la capsa és de cartró en lloc de plàstic, malgrat encara es faci servir una bosseta protectora d'aquest material.

Aquest disc nou s'emmarca en els 25 anys de celebració de la cobla. Ha comptat amb el suport de les ajudes de la Confederació Sardanista de Catalunya i la Fundació Universal de la Sardana.

Diversos concursos de sapiència sardanista durant el confinament

Dt. 24-Mar-2020

La Confederació Sardanista de Catalunya organitza durant aquests dies de confinament pel Covid-19 un joc per a tots els sardanistes a través de les xarxes socials. També la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) ha llençat un concurs virtual.

Així, la Confederació Sardanista de Catalunya publica cada dia 2 fotografies. Al matí s'hi penja la d'un compositor, del qual cal dir-ne el nom. I a la tarda es publica una foto del blog del fotògraf sardanista 'Avi' Botet d'un esdeveniment sardanista, que cal encertar. Es tracta d'un passatemps per a aquest dies de confinament obligat a casa. Per ara ha tingut molt bona acceptació i el món sardanista digital s'ho està passant d'allò més bé.

Aquest activitat es va veure completada el passat cap de setmana del 21 i 22 de març en què es va proposar un repte a tots els sardanistes: penjar a les xarxes socials dels dansaires una fotografia seva ballant sardanes a casa, amb les etiquetes #JoAcceptoElRepte #SardanesConfinades. Van ser diverses persones que hi van participar amb la voluntat d'enfortir la comunitat sardanista digital.

D'altra banda, la UCS també ha preparat un concurs per a aquests dies d'aïllament social. Segons expliquen des de l'entitat, inicien un "concurs-campionat de sardanes incògnites, amb la finalitat de mantenir viva la competició, i que exerciteu els vostres coneixements de sardanes". A partir de dimecres 25 de març, i cada dilluns, dimecres i divendres penjaran a la secció nova 'Sardana incògnita' de l'apartat 'Competició' del Portalsardanista, cap a 17:00 h., una sardana incògnita. La proposta també estarà als perfils d'Instagram i Facebook de la UCS. Els sardanistes hauran d'esbrinar el seu títol, compositor i tiratge de curts i de llargs. Tindran un marge de 24 hores per donar les respostes, que caldrà enviar al correu electrònic concurs@uniodecolles.cat. Un cop finalitzat el termini de resposta per a cada sardana, l'enllaç desapareixerà i ja no estarà disponible. Per tant, les respostes rebudes a posteriori ja no es tindran en consideració.

Els barems de puntuació són: per encertar l'autor, 1 punt; per encertar el títol, 2 punts; per encertar el tiratge de curts, 1 punt; per encertar el tiratge de llargs, 1 punt i per encertar-ho tot, 8 punts. Quan finalitzi el concurs, la data del qual està per concretar davant el confinament, aquell qui tingui més punts rebrà un trofeu de la UCS. Se li lliurarà durant la Festa Anual de l'entitat que s'ha de celebrar el 1r trimestre del 2021 a Sant Feliu de Guíxols, com a Capital de la Sardana.

Aquestes iniciatives busquen oferir propostes d'esbarjo per als sardanistes en un moment que no es pot gaudir de la sardana i la cobla a l'aire lliure. En aquest sentit, encara s'hi podria afegir la proposta del curs d'ensenyament virtual Revesses.cat. Es tracta d'un projecte pedagògic per conèixer el món de la sardana revessa, aprendre a resoldre-les i participar fins i tot en un petit campionat virtual al llarg de l'any.

El Campionat de Catalunya 2020 de sardana esportiva, ajornat

Dl. 23-Mar-2020

La Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS) ha anunciat que el Campionat de Catalunya de sardana esportiva 2020 s'ajorna fins al mes de juny. Aquesta decisió està motivada, és clar, per l'afectació del Covid-19, que impedeix l'organització d'esdeveniments, entre ells, els concursos de sardana esportiva.

D'aquesta manera els concursos de colles d'abril i maig que havien de ser vàlids pel Campionat de Catalunya han perdut aquesta característica. Així, Canet de Mar, Sabadell, Perpinyà i Constantí, almenys en les dates inicialment anunciades, es veuen afectats. Cal veure si es reprogramen en una altra data i segueixen sent vàlids per al Campionat de Catalunya, o aquestes cites s'anul·len defintivament.

Precisament, el passat diumenge 15 de març la UCS havia de presentar el calendari oficial de concursos de Campionat d'enguany i explicar la modificació del sistema prevista per a aquesta temporada. Però el confinament de la població va obligar a cancel·lar l'esdeveniment i es va remetre la informació a les colles. La nova proposta de Campionat contempla que les colles ja no s'enfrotin totes entre elles al mateix temps, sinó que ara siguin lluites colla contra colla. És a dir, com si fos un matx entre 2 equips en un partit. Per tant, cada sardana de cada concurs es converteix en una jornada de lliga. Això també implica que la classificació variï: ara ja no hi haurà posicions, sinó que es determini colles guanyadores i perdedores de cada emparellament. La que acumuli més punts al final de la temporada serà la campiona.

Aquest sistema també suposa un nou plantejament a l'hora de puntuar les rotllanes. Es destinaran equips de jurats per a cadascun dels enfrontaments i es puntuaran de manera predefinida diversos aspectos: interpretació, conjunt i correcció tècnica. A més a més, tampoc hi haurà la possibilitat d'empatar. Per això es parla només de colles guanyadores i colles perdedores a cada emparellament.

Fruit de tot això el calendari que va remetre la UCS amb els concursos vàlids pels diversos Campionats de Catalunya ha deixat de tenir sentit. Caldrà esperar a la fi del confinament i, en la mesura possible, a la tornada a la normalitat per veure com es reorganitza la temporada. Tanmateix, des de la UCS també es reconeix que "en funció de la durada de les mesures excepcionals, s'estudiarà una nova formulació del Campionat de Catalunya". En aquest sentit, les colles havien decidit diversos formats de competició per a cada categoria que ara potser perdin el seu sentit. Per exemple, les colles Juvenils havien acceptat ballar 3 sardanes a cada concurs, com passa a la categoria Gran o Absoluta, o les colles Veteranes havien marcat un campionat amb una 1a Fase de 5 concursos en 2 grups i amb descansos, uns concursos de play‐off i una lligueta final.

Aquests canvis suposen una necessitat de reciclatge de tot el món de la sardana esportiva: des dels dansaires fins als organitzadors. Però també dels jurats. Per això la UCS havia convocat per a aquest mes de març sengles jornades de formació per explicar-los la nova proposta i format de puntuació. El Covid-19, però, també ha obligat a cancel·lar-les.

Paral·lelament, els concursos vàlids pels campionats territorials també es veuen afectats. Així, cal veure la decisió de cada Territorial per als concursos de Barcelona-Sant Andreu, ja suspès, Cabrils, Figueres, Mollerussa, Puigpelat, Sant Feliu de Llobregat, Òdena, Ripoll, Lleida, Linyola, Sils, Sant Vicenç dels Horts, Agramunt i Mataró, i també Canet de Mar. I encara cal considerar què passarà amb els concursos lliures, com ara el de Granollers, que havia de celebrar-se el passat diumenge 22 de març.

Sigui com sigui, si la competició es pot recuperar al mes de juny, caldrà tenir present diversos inconvenients: si es reprogramaran alguns dels concursos afectats, quan i si hi podran participar les colles afectades per raons de calendari; si s'haurà pogut formar els jurats amb el nou sistema de puntuació i si les colles i els dansaires hauran pogut entrenar-se de manera adequada, no només per rendir i oferir el millor espectacle de la sardana esportiva, sinó també per evitar lesions després de diverses setmanes d'inactivitat física.